Râmnicu Vâlcea: Calculatoarele din reţeaua Biblionet,obiecte de mobilier

Râmnicu Vâlcea: Calculatoarele din reţeaua Biblionet,obiecte de mobilier

Calculatoarele din Biblionet sunt folosite cu precădere de elevi pentru messenger

Calculatoarele din reţeaua Biblionet, obiecte de mobilier. Bibliotecarii riscă să rămână fără dotări dacă nu îşi promovează serviciile. La ţară zecile de calculatoare donate de fundaţia Bill şi Melinda Gates sunt folosite de elevi pentru conversaţii pe messenger.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Vâlcea 20 de bilioteci publice, majoritatea din mediul rural au fost dotate cu calculatoare de ultimă generaţie şi legătură la Internet prin intermediul unui program sponsorizat de fundaţia Bill şi Melinda Gates. Din noiembrie şi până în prezent bibliotecarii nu s-au acomodat cu tehnica de ultimă generaţie, e concluzia Sandei Constantinescu directorului Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanu (BJAI). Ea spune că mulţi dintre cei care au primit calculatoare şi Internet au preferat să stea cu mâinile în sân în loc să promoveze activitatea instituţiilor de care au grijă. „Cei care s-au văzut cu sacii în căruţă au pasat responsabilităţile spre Biblioteca Judeţeană. Ei trebuie să înţeleagă că acele calculatoare nu pot înlocui munca bibliotecarului", spune directorul BJAI. Aceasta mai afirmă că nu a fost mulţumită de modul în care proiectul Biblionet este implementat în judeţ. „În vizitele mele prin biblioteci am obsevat că nu s-a înţeles principiul după care funcţionează Biblionet. Găsesc mulţi elevi pe calculator, navigând pe internet, conversându-se pe messenger. Nu este un lucu rău dar e important ca şi adulţii să intre în bibliotecă şi să ia contact cu Internetul", spune directorul BJAI.


Reportajul Adevărul a tulburat apele


Un reportaj publicat de Adevărul pe tema bibliotecilor locale ce au acces la Biblionet a stârnit controverse la nivelul conducerii BJAI, în condiţiile în care materialul de presă scotea în evidenţă faptul că în mediul rural impactul pe care proiectul l-a avut a fost unul mic, iar bibliotecarii nu au ajutat prea mult la popularizarea lui. „Mare parte din ceea ce scrie acolo sunt lucruri pe care le-am văzut şi eu. Când am fost la Şirineasa am găsit-o pe doamna bibliotecară la taclale cu o prietenă, iar calculatoarele erau înghesuite într-o cămăruţă", explică directorul BJAI. Ea mai spune că există riscul ca aceste calculatoare să fie luate înapoi de fundaţia care le-a donat, în cazul în care nu există un minim impact asupra comunităţii. Pe de altă parte bibliotecarii se plâng de salariile mici şi de faptul că unii primari nu îi susţin în proiectele lor.


Biblionet, runda a II-a


Pentru a doua rundă a programului Bibliotet au fost selectate 18 biblioteci locale din Vâlcea din care doar 15 din acestea sunt eligibile în acest moment. Programul presupune cu dotarea cu câte patru calculatoare şi conexiune gratuită la Internet pentru fiecare bibliotecă sătească.


citeste totul despre: