Râmnicu Valcea: Bolnavii de insuficienţă renală ţinuţi în viaţă de aparatele medicale

   Vâlcenii cu insuficienţă renală depind de aparate şi sunt condamnaţi pentru restul zilelor. Cel puţin odată la două zile ei trebuie să petreacă ore bune în spital pentru a rămâne în viaţă.

    Singura soluţie pentru a scăpa de acest calvar este transplantul de rinichi. Din păcate, foarte puţini bolnavi au şansa să găsească un donator compatibil, iar atunci singura cale de a rămâne în viaţă este dializa. „Pot să spun că la ora actuală avem 138 de pacienţi care fac hemodializă, 16 în dializă peritoneală şi 42 de bolnavi care au suferit un transplant renal şi care fac dializă sau pe care îi avem subsupraveghere medicală”, a declarat Dionisie Dubinciuc, medicul coordonator al Centrului de Dializă Vâlcea. Unul dintre pacienţii aflaţi la tratamentul de dializă a povestit că este cumplit să trăieşti dependent de nişte aparte. „Nu am altă soluţie, dacă vreau să mai trăiesc trebuie să vin de două ori pe săptămână să fac dializa. Nu este uşor, dar aproape că am ajus să mă obişnuiesc cu stilul acesta de viaţă. DEpind de aceste aparate de câţiva ani”, a spus Ion Manolache.

Alimentaţia necorespunzătoare şi stresul, ne îmbolnăvesc


  Tuturor pacienţilor li se recoltează analize de control, iar tratamentul li se prescrie în funcţie de rezultatul acestora. Principalele cauze ale îmbolnăvirii sunt stresul şi alimentaţia necorespunzătoare. „Din păcate, oamenii nu merg la medic pentru a-şi face controale regulate de sănătate. Cei mai mulţi vizitează un medic numai atunci când ajung să se simtă rău , când boala este destul de avansată şi nu prea mai sunt soluţii”, a mai spus medicul Dionisie Dubinciuc.

Meniu personalizat pentru bolnavi


  În anul 1999 când a fost înfiinţat Centrul de Dializă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea erau înregistaţi aproximativ 10 bolnavi, care sufereau de insuficienţă renală. Astăzi, numărul lor a crescut îngrijorător de mult. „În această perioadă tot mai mulţi turişti, oameni dependenţi de dializă, care vin  în staţiunile vâlcene la tratament şi odihnă, sunt aduşi aici pentru a face dializa. Ei beneficiază de transport gratuit şi primesc o masă cu meniu personalizat, în funcţie de afecţiunile de care suferă fiecare”, a precizat Dionisie Dubinciuc. Cel mai mare vis al medicului vâlcean este finalizarea noului Centru de Dializă: „Mă lupt pentru ca noul Centru de Dializă, care va fi separat de spital, să fie finalizat cât mai repede. Deja am turnat placa la parter şi am început lucrările pentru primul etaj. Îmi doresc să fie unul dintre cele mai moderne centre din România, să se ridice la standarde occidentale”, a mai precizat Dubinciuc.
  

  Casetă: „Nu am altă soluţie, dacă vreau să mai trăiesc trebuie să vin de două ori pe săptămână să fac dializa”, Ion Manolache.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: