Râmnicu Vâlcea: Bianca Maria Amza, cel mai tânăr şef de birou din poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiază comportamentul tinerilor şi pentru a-i face să se destănuie foloseşte limbajul şi comportamentul lor. Este un ofiţer nonconformist implicat în programe de prevenire.

Bianca este un ofiţer de poliţie care spune că de multe ori a făcut lucruri în viaţă altfel decât le-ar face mulţi alţii. „M-am căsătorit când abia am împlinit 18 ani şi am făcut un copil. Facultatea de patru ani am absolvit-o în trei, pentru că aveam de crescut un bebel, iar eu şi soţul meu eram studenţi la Cluj, responsabili de soarta micuţului. În Poliţie am venit prin concurs când deja avem dosarul depus să candidez pentru un post de asistent social la Spital. În 2005 am fost cel mai tânăr ofiţer de poliţie din România, la 21 de ani, iar acum, la Vâlcea, sunt cel mai tânăr şef de birou din Poliţie", povesteşte inspectorul. Bianca nu a visat niciodată că va ajunge poliţist, ea dorind să ajungă psiholog. Întâlnirea cu asistentul social de la maternitatea unde a născut i-a schimbat cursul vieţii cu o săptămână înainte de examenul de facultate.


De la egal la egal, cu adolescenţii


Fiind şefa Biroului de Prevenire a Criminalităţii, Bianca a lucrat foarte mult cu adolescenţii. „Înainte de a vorbi cu grupuri de elevi prin şcoli, le studiez comportamentul, mă îmbrac ca ei, stau pe forumuri să învăţ şi să folosesc acelaşi limbaj în relaţia cu ei. Vorbindu-le de la egal la egal, ei se deschid şi îţi vorbesc", povesteşte. Bianca a tras astfel câteva concluzii cum că activităţile de timp liber în instituţii nu au succesul scontat. „Reprezentanţii instituţiilor nu ştiu să se facă cunoscuţi. Atunci când tinerii lipsesc de la şcoală ei socializează, depinde însă cărui grup se alătură. În zilele noastre violenţa în şcoli nu este mai mare decât era în urmă cu zece ani, numai că aderarea la UE a făcut ca subiectul să devină sensibil", ne spune.


Bella, pentru femeile poliţist


Pentru a veni în slujba celor care au nevoie de ajutor, Bianca s-a specializat în Suedia, iar alături de reprezentanţi din alte opt state europene a participat la proiectul „Bella", care se adresează în exclusivitate femeilor. „Vreau să demarez un astfel de proiect în care să includ femeile poliţist care lucrează cu publicul,femei profesor, asistent social, dezvoltând astfel valorile de personalitate ale fiecăreia", spune Bianca. Din stagiile de pregătire petrecute în Germania, Bianca a învăţat cum să facă proiecte, iar la nivelul Poliţiei Vâlcea a demarat, cu ajutorul şi al specialiştilor din Programe Externe din MAI şi proiectul DAFNE 3, intitulat „Copiii noştri nu vor fii o statistică", un proiect de 600.000 de euro, care se va derula patru ani şi care vizează pericolele care pândesc tinerii în drum către şcoală şi la şcoală.


Ce-mi place
Pentru mine colecţiile de pantofi de toate genurile şi muzica bună, de orice gen, sunt de departe lucrurile de care nu mă pot despărţi niciodată. În funcţie de starea în care mă aflu ascult de la Iron Maiden, la Metalica sau Vivaldi.


Nu-mi place
Destest oamenii nepunctuali, cei care nu au cuvânt. Mă întristează viteza cu care se mişcă lucrurile în România. Nu-mi place să pierd timpul în zadar.


Întrebări şi răspunsuri


Din întâlnirile tale cu mii de elevi, ţi-a rămas vreun nume întimpărit în memorie?
BMA. Unul dintre adolescenţi, Andrei Rusu, care a fost şi primarul elevilor, m-a impresionat prin francheţa şi puterea lui de convingere. „Vin şi o să vă arăt eu cum se face politică!", au fost cuvintele lui lansate cândva într-o întâlnire oficială, iar acum adolescentul studiază Ştinţele Politice în Norvegia.


Ce ţi-ai dori să faci dacă te-ai naşte a doua oară?
BMA. Aş vrea să urmeaz arhitectura, numai că, în prezent, ultimul tablou pe care l-am început şi am lucrat la el aproape o lună, l-am abandonat în urmă cu un an şi jumătate, neterminat, în podul casei. Mama este creatoare de modă şi poate am moştenit ceva de la ea în acest sens.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite