Râmnicu Vâlcea: Apicultorii au plecat în „transhumanţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea Tomşani sunt peste 2000 de stupari care au în jur de 80.000 de albine, apicultura fiind o activitate de bază. În fiecare an, în această perioadă, apicultorii vâlceni îşi pregătesc stupinile, remorcile şi camioanele şi pleacă cu albinele în pastorală.

În comuna Tomşani, situată la poalele Munţilor Căpăţânii, majoritatea sătenilor îşi câştigă existenţa din stupărit. „Apicultura este o tradiţie la noi în comună. În urmă cu câteva zile, a început hărmălaia. Oamenii şi-au reparat maşinile pentru că trebuie să meargă cu albinele la floarea de rapiţă şi la salcâm. Pleacă într-o călătotrie prin toată ţara, care se va încheia la toamnă", a declarat Dumitru Pearcu, primarul din Tomşani. Apicultorii povestesc însă că această îndeletnicire nu este una tocmai uşoară.


Clătorie cu stupii în toată ţara


„De 30 de ani mă ocup de stupi. Totul a început dintr-o întâmplare care ulterior s-a transformat într-o adevărată pasiune. Am ajuns acum să mă ocup de 60 de stupi şi sunt mândru când cei tineri vin să îmi ceară sfatul", povesteşte stuparul Ion Răducu din localitatea Tomşani. Apicultorii se destăinuie cum în fiecare primăvară încep o adevărată călătorie în jurul ţării. „Trebuie să urmărim unde sunt cele mai bune locuri pentru a ne putea amplasa stupii. Zona nu trebuie să fie poluată pentru că atunci mierea nu va mai îndeplinii toate condiţiile de calitate", a povestit Nelu Găman, alt apicultor din Tomşani. Anul trecut, autorităţile locale le-au promis apicultorilor din Tomşani că în comună va fi înfiinţată o fabrică de unde mierea ar fi fost preluată şi vândută în aeroporturi. „Din păcate, încă nu s-a concretizat această promisiune. Noi ne vindem mierea în continuare unor asociaţii. Nu pot să spun că se câştigă foarte mult din apicultură, dar ne mulţumim şi aşa", adaugă Nelu Găman.


„Fagurele de aur", o sărbătoare cu tradiţie


În fiecare an, în luna iunie, în localitatea Tomşani se adună apicultorii din tot judeţul pentru a sărbătorii „Fagurele de aur". Anul acesta manifestarea va ajunge la ediţia cu numărul 38, iar edilul localităţii promite o petrecere pe cinste. Apicultorii vor ieşi la vânzare cu cea mai bună miere, iar pe tot timpul manifestării preţurile vor fi promoţionale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite