Râmnicu Vâlcea: Andrei Ţurlea ia prima lecţie de zbor la doar 17 ani (FOTO)

Este cel mai tânăr cursant al Aeroclubului Român care va obţine licenţa de pilot privat. Andrei Ţurlea vrea să devină pilor de linie. El a zburat alături de instructor, pe un avion cu patru locuri, la Rennes-Franţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Andrei Ţurlea este un adolescent de 17 ani, din Râmnicu Vâlcea, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" care azi va începe cursurile practice de zbor la Aerodromul Geamăna-Argeş. De mic a fost pasionat de motoare. Tatăl său fiind instructor auto, cartingul, sporturile pe două roţi i-au fost totdeuna dragi. „Mă uitam când treceau avioanele şi aş fii vrut să ştiu mai multe despre aceste aparate. În clasa a V-a m-am urcat într-un elicopter, dar şansa de a descoperi fascinaţia zborului am avut-o în anul 2007, când m-am dus, ca pasager, cu o cursă comercială, un Boing 737, la Valencia, în Spania, la o mătuşă. Avem loc pe al doilea rând, iar stewardesele când i-au servit pe piloţi cu cafea, au lăsat uşa deschisă", se destăinuie cu jovialiatate Andrei. Discuţiile piloţilor, universul fascinant al bordului, imaginile sutelor de emisiuni urmărite de adolescent pe Discovery în legătură cu zborurile, l-au făcut „să mi se declanşeze o rotiţă, un fel de click", povesteşte.

 

Andrei Turlea „în aer” la Rouen-Franţa
„Plăcerea zborului, pe avioane mici"


Simulările de zbor pe calculator pe care le urmat l-au făcut pe Andrei să intre în contact cu oameni a căror viaţă se derulează în jurul zborului. „Am cunoscut prin internet piloţi, controlori de trafic. În 2009 am cunoscut în Râmnicu Vâlcea, o adolescentă venită din Franţa, iar tatăl ei, un om de afaceri în domeniul imobiliar, era un împătimit al zborului. Într-un avion cu patru locuri am zburat deasupra Rouen-ului, alături de acesta", se destăinuie. Adolescentul s-a încris în 2010 la Aeroclubul Român, iar din cei 300 de candidaţi a fost admis. A urmat la începutul lui 2010 cursurile teoretice, iar recent meritele sale i-au fost recunoscute: „Din cei 50 de cursanţi, doar doi, eu şi colegul meu de bancă, din Mioveni-Argeş, am fost admişi să urmăm cursurile practice, pentru a obţine licenţa de pilot privat", ne mai spune. Visul lui este să devină pilot de linie, deşi, spune el, „plăcerea zborului o ai pe avioanele mici, pe celelalte monitorizezi aparatura de la bord".

Andrei este pasionat de tot ceea ce înseamnă motoare


Zbor gratuit o jumătate de an


Aeroclubul României oferă cursuri de zbor cu motor, planorism sau paraşutism. Pentru tinerii cu vârste între 16 şi 23 de ani sunt oferite cursuri gratuite. Pentru cei care depăşesc această vârstă cursurile sunt oferite contra cost. Cursurile teoretice durează două luni şi jumătate, după care se susţine un examen teoretic. Cei mai buni, în limita locurilor alocate de la buget, sunt admişi la să zboare gratuit timp de şase luni. Pentru cursuri, aerocluburile teritoriale dispun de avioane ultrauşoare Festival, planoare IS-28B2, paraşute Parafoil, avioane Zlin 142 şi Zlin 726.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările