Râmnicu Vâlcea: Alexandru Gîju, profesorul îndrăgostit de porumbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păsările albe sunt prietenii săi cei mai buni şi povesteşte că întreaga viaţă şi-a petrecut-o crescând porumbei. Spune că face totul din pasiune, iar o mare parte din venituri le investeşte în columbofilie

Profil:
Născut: 5 mai 1947 la Lădeşti
Educaţie : Facultatea de Litere, Craiova
Carieră: Profesor de limba română de 43 de ani

Două mari iubiri a avut în viaţă profesorul Alexandru Gîju, limba română şi porumbeii. Pe ambele le-a ţinut în suflet devenind profesor la şcoala din Fârtăţeşti şi un mare columbofil, recunoscut ani la rândul la concursuri naţionale şi internaţionale. „Am ajuns vârsta de 64 de ani şi pot să vă spun că am fost profesor doar aici în Fârtăţeşti. M-am dedicat acestui sat şi fiilor lui şi nu îmi pare rău de acest lucru, ba dimpotrivă, mă simt foarte mândru", spune Alexandru Gîju. Omul povesteşte că o bună parte din elevii săi au ajuns „cineva" şi datorită modului în care le-a insuflat dragostea de învăţătură. De porumbei a fost pasionat de mic, iar de prin anii 70 a început să transforme acest hobby într-un lucru cât de poate de serios. „Vă spun că a fost şi este o pasiune şi nu o afacere. Nu se câştigă bani, dar există o altă latură a satisfacţiilor spirituale pe care le ai crescând aceste păsări. În anii 70 aveam foarte multi porumbei, mergeam cu ei la concursuri în toată Europa de Est. Doar acolo se putea merge", îşi aminteşte columbofilul. Timp de cinci ani, între 1975 şi 1980 vâlceanul a participat la zeci de concursuri în Germania, Ungaria, Polonia sau Iugoslavia. „Am câştigat cu ei multe medalii şi legasem prietenii frumoase cu oameni pasionaţi de porumbei din multe ţări. Parcă vremurile erau şi mai simple atunci. Îmi permiteam să merg la concursuri, iar transportul era mai ieftin. Acum, toate sunt extrem de scumpe", spune omul cu părere de rău.


Desprins din „Păsările"


După o pauză de câţiva ani, timp în care a încercat să strângă ceva bani din creşterea caprelor, Alexandru Gîju s-a întors la vechea sa pasiune. „Porumbeii nu i-am abandonat niciodata, ci doar nu am mai avut atât de mulţi. În 92 m-am întors la ei, iar acum cresc mai multe specii", explică columbofilul. Încetul cu încetul omul şi-a dezvoltat crescătoria, iar are peste 150 de exemplare din mai multe specii. „În momentul de faţă încerc să îmbunătăţesc speciile şi să obţin exemplare cu care să merg la concursuri. Cred că am să fac acest lucru foarte curând pentru că mă apropii vertiginos de pensie. Sunt sigur că nu o să mă plictisesc deloc la pensie", spune omul. Profesorul de limba română mai povesteşte că mai toţi prietenii săi, mai noi sau mai vechi, îl întreabă cum reuşeşte să facă distincţia între atâţia porumbei. „Eu îi cunosc pe toţi, ştiu când îmi lipseşte unul, care din ei lipseşte, dar cel mai important e că toţi mă cunosc pe mine şi vin la chemarea mea", povesteşte pasionatul columbofil. În curtea profesorului vecinii au zilnic parte de scene desprinse parcă din filmul „Păsările". Înconjurat de zburătoare, Alexandru Gîju nu se sfieşte să îi ajute şi pe alţii să crească porumbei. "Dacă vine cineva la mine şi mă întreabă pot da un sfat cu cea mai mare plăcere. Îi dau o pereche de porumbei, îi explic cum se creşte, ce trebuie să facă. Îmi place când oamenii înţeleg că aceste păsări deţin o frumuseţe fascinantă. Mă mândresc cu faptul că am „imbolnăvit" o bună parte din sat cu acesată pasiune", spune profesorul din Fârtăţeşti.


Întrebări şi răspunsuri:

Aveţi un exemplar preferat?
Să ştiţi că îmi plac toţi, dar am şi câţiva de care m-am ataşat foarte mult. Am de exemplu un porumbel care vine cu mine peste tot. Dacă îl iau la Râmnic şi îi dau drumul ştie să se întoarcă acasă.


E usor să creşti porumbei?
Nu este deloc uşor. Sunt nişte păsări firave, ameninţate mereu de ulii şi boli pe care le pot lua de la porumbeii sălbatici. O bună parte din salariu merge în medicamentele pentru ei.


Ce-i place
Liniştea pe care i-o dă pasiunea sa. Îi plac şi copiii, mai ales cei interesaţi de columbofilie. Iubeşte natura şi îi plac călătoriile în străinătate.
Ce nu-i place
Nu agreează persoanele care nu iubesc animalele. Nu îi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt şi nici modul în care societatea îşi păstrează propriile valori.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite