Râmnicu Vâlcea: Alexandra Gugulici, cercetaşul care învaţă din greşeli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este membru al Centrului Local Mircea cel Bătrân. Participă de trei ani cu cercetaşii la diferite acţiuni de ecologizare şi marcare a traseelor turistice în rezervaţiile naturale.


  Alexandra Gugulici s-a înscris, în urmă cu trei ani la Centrul local Mircea cel Batran al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României (ONCR) din Râmnicu Vâlcea. „În şcoală am aflat că pentru a fi un cercetaş bun trebuie să ai respect. Eu ţin mult la acest aspect şi acest lucru m-a făcut să aleg cercetăşia", povesteşte Alexandra. De când a intrat în Organizaţie, eleva a mers în mai multe tabere în ţară şi străinătate şi şi-a susţinut moral colegii atunci când ei au avut nevoie. Primul campus la care a participat a fost în Anglia, la Essex. „A fost o jamboree internaţională unde am întâlnit studenţi englezi, care au venit apoi în schimb de experienţă şi la noi", spune Alexandra. În tabăra din Anglia, Alexandra a stat o săptămână, perioadă în care a participat la numeroase concursuri şi a învăţat lucruri noi de la cercetaşii englezi.


La vară pleacă la un schimb de experienţă în Germania


„Ca să fi cercetaş trebuie să fi loial şi să şti foarte multe lucruri despre tot ce e în jurul tău, pentru ca tóate acţiunile la care participi să aibă un final pozitiv. La fiecare întâlnire noi învăţăm din greşelile altora şi încercăm să atingem perfecţiunea", ne dezvălue Alexandra. Un cercetaş trebuie să respecte natura, prietenii şi să călătorească mult. Dacă are vechime în Organizaţie merge în tabere internaţionale unde are ocazia să cunoască lucruri pe care un le ştia şi oameni noi. „Nu ţinem cont de rasă sau religie. Contează să îţi descoperi abilităţile în primul rând şi să îi respecţi pe cei din grup", ne explică Alexandra Gugulici. De asemenea, un cercetaş un are voie să arunce gunoaie pe jos, să se despartă de grup când e plecat într-o expediţie, ori să un fie punctual. „Eu mă bazez pe proverbul «Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face»", spune Alexandra. A participat la tabăra de la Obârşia Lotrului, la Junior Ranger. Aici, împreună cu alţi cercetaşi a mers pe Şaua Ştefanului şi la Lacul Câlcescu din munţii Parâng, unde a refăcut marcajele pe traseele turistice, în vara lui 2009. A luat parte şi la proiectul „Adoptă un râu", în cadrul căruia a strâns gunoaie şi petruri de pe albiile mai multor râuri şi pârâuri. Pe 24 iulie 2010, eleva o să mergă în campus la Volsburg, în Germania, unde o să stea până pe 7 iulie. „O să mă întâlnesc cu cercetaşi germani pe care i-am întâlnit în Anglia. Deocamdată un ştiu ce vom face acolo. Nu vreau să ştiu de la început ce o să fac, pentru că va fi mai palpitant", spune Alexandra Gugulici.

ce-i place


„Să joc volei, să călătoresc, să vizionez filme şi să fiu alături de actorii Teatrul Ariel pentru că sunt talentaţi şi merită aplauzele spectatorilor pentru efortul depus".

ce nu-i place


„Proasta educaţie, minciuna, oamenii invidioşi şi lăudăroşi şi cei care nu mă plac aşa cum sunt. Nu îmi place să şterg praful".

Întrebări şi răspunsuri


De când eşti la cercetaşi ai avut parte de întâmplări neplăcute?


A.G.:   În Anglia în timpul unei competiţii trebuia să sar cu coarda elasică peste o piscină plină cu apă. La traversare am căzut în piscină cu picorul sub mine şi mi l-am luxat. De spaimă am uitat toată engleza pe care o ştiam.

Sunt copii care nu rezistă şi renunţă la cercetăşie?


A.G.: Da foarte mulţi pentru că nu se acomodează cu regulile care sunt multe dar şi stricte. Dacă ai încălcat o regulă un poţi fi un exemplu pentru comunitate. De exemplu, mulţi un vor să participe la acţiuni de ecologizare, ori un au respect.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite