Râmnicu Vâlcea: „Acasă la Nicolae” copiii au devenit domnitori aleşi de sfatul ţării (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au fost inscăunaţi ca domni la Memorialul N. Bălcescu
Copiii au fost inscăunaţi ca domni la Memorialul N. Bălcescu

Peste 300 de copii cu călătorit prin istoria armelor, a modei sau au devenit domnitori ai sfatului domnesc într-un proiect care a atras micuţi din judeţele Vâlcea, Argeş şi Sibiu.

Azi, la Memorialul Nicolae Bălcescu s-a încheiat proiectul „Acasă la Nicolae", făcut de angajaţii muzeului cu scopul de a-i apropia pe copii, fie ei de grădiniţă sau de şcoală primară de cultura şi de valorile istoriei. Muzeograful Valentin Hănulescu, cel care a fost sufletul întregii manifestări, ne-a spus: „La programul cultural-pedagogic «Acasă la Nicolae» desfăşurat în perioada 17 mai - 10 iunie, au participat 300 de copii de grădiniţă sau clase primare din judeţele Vâlcea, Argeş şi Sibiu. În funcţie de opţiunile cadrelor didactice, micii vizitatori au participat la diferite ateliere în cadrul cărora au aflat informaţii noi pe care le-au pus apoi în practică".

Copiii au învăţat istoria la sfatul domnesc


Gogoşi pregătite ca pe vremea bunicii


La atelierul „Istoria armelor", cu ajutorul calculatorului şi a obiectelor din colecţia Memorialului Nicolae Bălcescu, copiii au efectuat o călătorie în timp şi au văzut cum a evoluat armamentul de la toporul de piatră la spadă, sabie şi pistol. Preşcolarii şi şcolarii care au participat la atelierul „bucătărie românească", au aflat cu ajutorul muzeografului, secretele bucătăriei de acum două secole. După ce preşcolarii i-au spus acestuia povestea bobului de grâu ce se transformă in făina, muzeograful, citindu-le din cărţile nepoatelor lui Nicolae Bălcescu, Olga şi Zoe, le-a povestit despre "cozonaci aurii, plăcinte cu răvaşe, dulceţuri, rodozahar şi şerbet de trandafiri" iar la sfârşit, împreună, au pregătit gogoşi în bucatăria conacului, după reţete vechi. „De fiecare dată copiii cereau noi informaţii de la muzeograf iar servirea gogoşilor a fost foarte apreciată de cei mici. Suntem interesaţi să continuăm acest parteneriat", a spus Gabriela Bădulescu ,învăţătoare, Şcoala Deduleşti, Argeş.

image


Copiii, încântaţi că au devenit boieri


Participanţii la atelierul „Istoria modei" au făcut o incursiune în moda din secolele XVIII-XIX de la calpac la joben, de la anteriu, giubea, biniş şi caftan la frac şi rochie cu crinolină, cu ajutorul calculatorului şi a obiectelor din colecţia memorialului, angajaţii instituţiei fiind îmbrăcaţi în costume de epocă. „Copiii au fost foarte încântaţi când au fost costumaţi în boieri şi speră să revină în acest loc minunat, «Acasă la Nicolae" Bălcescu", ne-a spus educatoarea Lucreţia Cioboată, de la Grădiniţa Morăreşti-Argeş.

image


O fărâmă de istorie


În cadrul atelierului „Sfatul domnesc-ceremonial" preşcolarii au aflat cu ajutorul informaţiilor păstrate în cronici, documente sau însemnările călătorilor străini,cum se trăia la curţile domneşti de odinioară. După ce le-au fost prezentate principalele caracteristici ale fiecarei dregătorii, în „sala tronului", „sfatul ţării" a ales un „domn", fiecare participant primind din partea noului „domn"o dregătorie prin care au fost răsplătiţi pentru credinţa faţă de acesta. „Copiii au fost încântaţi de jocul cu roluri «La curtea domnească» unde ei au fost personajele principale" , a spus Maria Mănoiu, educatoare, Grădiniţa Galicea, Vâlcea. O altă educatoare, Ioana Alexandru, de la Grădiniţa Tepşenari-Argeş, completează: „Cu fiecare vizită pe care o facem la Memorialul Nicolae Bălcescu, redescoperim o parte din istoria ţării iar copii sunt încântaţi de atmosfera creată de muzeograf, iar informaţiile primite sunt convinsă că le vor fi de folos mai departe". Pentru micuţi deveniţi boieri, amintirile au rămas vii şi de neuitat. "Mi-a plăcut vizita la conacul Bălceştilor mai ales că am fost aleasă mare logofăt", ne-a spus Irina Petrişor, Grădiniţa Tepşenari.

Copii din trei judete „Acasă la Nicolae”


Mulţi copii dornici să vină la muzeu


Pentru muzeograful Valentin Hănulescu, numărul mare de copii dormici de a pătrunde prin „cotloanele" istoriei însemnă un succes. „Participanţii nu numai că s-au familiarizat cu informaţii istorice dar, au conştientizat că o vizită la muzeu poate fi şi o posibilitate de petrecere plăcută a timpului liber lucru ce se vede şi din numărul tot mai mare al participanţilor la aceste programe", a spus Hănulescu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite