Râmnicu Vâlcea: În „incubatorul” de jiu-jitsu femeile învaţă să se lupte cot la cot cu bărbaţii (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râmnicu Vâlcea este unul din cele mai puternice centre din ţară unde „şahul la sol" a dat mari campioni

Odată cu lăsarea înserării, la Arenele Traian din Râmnicu Vâlcea se adună, parcă la un semnal, luptătorii de arte marţiale. Într-o sală modernă, bine luminată, vin copii, adulţi (femei şi bărbaţi), cu toţii animaţi de acelaşi gând: de a învăţa tainele unui sport aflat la început de drum în România. Luptătorii se schimbă la vestiare, iar în câteva minute, într-o ordine desăvârşită, încep antrenamente cu o uşoară încălzire. Antrenorul, Leonard Gugulici, are un palmares bogat în activitatea sportivă. A practicat 24 de ani karate, sport la care are centura 3 Dani, de 16 ani participă la competiţii, obţinând mai multe titluri de campion naţional, campion cu echipa, campion balcanic. Cum a ajuns jiu jitsu brazilian un sport „rege" la Râmnicu Vâlcea, ne spune însuşi antrenorul care a predat pentru câteva minute comanda unui experimentat luptător ca să continue încălzirea cursanţilor. „Vâlcea este un incubator al artelor marţiale. Aici s-au format mari campioni de karate, jiu-jitsu. Denumit şi «şahul la sol», jiu jitsu este un sport cu o istorie aparte. El a pătruns în România în urmă cu cinci-şase ani, fiind promovat de Tudor Mihăiţă, fiul celebrului actor George Mihăiţă, Tudor nefiind un sportiv de performanţă, dar care a avut contact cu practicanţi de jiu-jitsu. De la Tudor a «furat» câte ceva din aceste tehnici, antrenorul de judo Ştefan Serafim, cel care mi-a arătat primele secvenţe".


„Când nu mai poţi, atunci încep tehnicile de luptă"

image


Aşa se face că în doar trei-patru ani, Clubul Dragon Academy din Râmnicu Vâlcea a ajuns să rivalizeze cu cluburi din marile oraşe din ţară precum Timişoara, Braşov, Bucureşti, lansând în viaţa sportivă luptători ca Alexandru Mărculescu, Silviu Butoiescu, Luana Bodescu, iar instructori brazilieni de jiu-jitsu, unul dintre ei deţinător al centurii negre, au bătut drumul până la Râmnic, oferind din secretele „luptei la sol". „Ca orice început a fost greu, pentru că nu existau instructori specializaţi însă acum s-a ajuns să intrăm în calendare sportive competiţionale atât naţionale, devenind chiar noi organizatori şi chiar să participăm la manifestări organizate în Croaţia, Ungaria, Italia. Jiu-jitsu este un sport foarte dur. Munceşti cu tine însuţi, iar atunci când zici că nu mai poţi abia atunci încep tehnicile de luptă", spune antrenorul Leonard Gugulici.

image


La şase ani s-a luptat cu un maestru


Printre fetele care se antrenează este şi Dalina Costin, o bucureşteancă care se ocupă cu predarea de cursuri de dezvoltare personală prin tehnici în teatru pentru copii şi adulţi şi care face neveta de la Bucureşti la Râmnicu Vâlcea pentru cursuri de jiu-jitsu. „M-am înscris la club împreună cu prietena mea. Azi ea nu a putut veni la antrenamente pentru că fiind profesoară îşi dă doctoratul. Facem naveta pe acestă rută şi suntem super încântate de antrenamente. După efortul depus ne simţim mai uşoare, mai energizate, scăpate de toxine. Sportul mă face să îndur mai uşor durerea, dar îmi dă posibilitatea să folosesc tehnicile atunci când este nevoie, chiar şi într-o confruntare cu bărbaţii". Cel mai mic dintre luptători, Luca Mihai, are doar saşe ani. „Eu m-am luptat, demonstrativ, chiar cu un maestru al jiu jits-ului, Fabricio Nascimento, un campion mondial şi vreau să devin şi eu un mare campion", spune puştiul care este una dintre speranţele instructorului Gugulici.


Antrenamente în două serii


La Clubul Dragon Academy din Râmnicu Vâlcea antrenamentele se fac în două serii, una de copii, cu vârste de la 5 la 12 ani, iar cea de a doua de adulţi, peste 16 ani, băieţi şi fete. Pe perioada vacanţei de vară micuţii care au tinut morţiş sa îşi continue pregătirile se antrenează alături de cei mari.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite