Râmnicu Vâlcea: Mii de turişti vizitează Muzeul Satului Vâlcean

  Cele 75 de construcţii ţărăneşti vechi, de peste 100 de ani, sunt vizitate mai mult pe timp de vară. 

    Turiştii care calcă pe meleagurile vâlcene rămân impresionaţi de casele din lemn, bisericile, şcoala, hanul cu cârciumă, mobilierul vechi, lăzile de zestre şi obiectele de ceramică, folosite de străbunicii noştri.  „E superb muzeul. Am mai venit aici şi acum trei ani. E multă linişte, aer curat şi casele din lemn îţi dau un sentiment foarte ciudat. Eu parcă m-am întors în copilărie când le-am văzut. Mi-am amintit de casa bunicilor unde mergeam în vacanţă la ţară şi de bunica care îmi dădea să mănânc dulceaţă pe prispa casei”, povesteşte Maria  Pârvulescu, din Craiova aflată în vizită la Muzeu. Un alt vizitator, din Bucureşti,  Mirel Cocor, povesteşte că vizitează muzeul pentru prima dată. „Vin pentru prima dată aici.  Sunt împreună cu un grup de prieteni în concediu. Mergem la mănăstirile Cozia,Turnu şi Stănişoara din Vâlcea apoi ne continuăm drumul către Braşov.  Pentru că muzeul e în drum spre Mănăstirea Cozia ne-am oprit să îl vedem. Casele acestea vechi m-au uimit foarte mult”, a spus bucureşteanul.

Case, ateliere şi instalaţii de făcut ţuică şi vin

  Muzeul se întinde pe 10 hectare de teren şi are 75 de construcţii ţărăneşti vechi. Unele anexe gospodăreşti au şi aproape 200 de ani. Toate casele se pot vizita zilnic între orele 10.00 – 18.00.  „Fiecare casă are stilul ei. Se ramarcă în mod deosebit casele cu foişor din comunele Măldăreşti, Stoeneşti, Bărbăteşti, gospodăriile specializate în viticultură, transferate din Drăgăşani, în pomicultură din comunele Alunu, Tomşani, Cernişoara, ori creşterea animalelor din Boişoara şi Păscoaia-Brezoi”, a declarat Ionuţ Dumitrescu, şeful Secţiei Muzeului Satului Vâlcean. La muzeu există  o colecţie bogată în portul popular femeiesc, peste 5.000 de piese din toate zonele Vâlcii. „Avem foarte multe covoare ţesute, mobilier vechi şi lăzi de zestre”, spune Dumitrescu.  La muzeu există şi o colecţie de ceramică impresionantă, peste 16.000 de obiecte. Mai poate fi văzută o şcoală primară de la începutul secolului XX şi două biserici din lemn, una construită în 1771 şi cealaltă în 1785, unde la cerere se pot face botezuri şi cununii. „Cula - turn de apărare construită din piatră şi cărămidă la începutul secolului 19 e spectaculoasă la fel şi hanul cârciumă”, precizează şeful muzeului. Mai pot fi văzute ateliere de la început secolului XX, de olărit, de dulgherie –tâmplătie, de prelucrarea a părului de capră, de fierărie. Mori de mână şi de apă, cazane de ţuică, pivă, cuptor de uscat prune  şi instalaţii pentru obţinerea vinurilor.

 Citat: Ionuţ Dumitrescu : „În fiecare an avem peste 10.000 de vizitatori. Cei mai mulţi sunt în perioada de vară când într-o lună ajung şi la 2000”

Cifră : Muzeul se întinde pe 10 hectare de teren

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: