FOTO Rădăcinile româneşti ale noii speranţe a tenisului mondial. Părinţii Biancăi Andreescu au emigrat în Canada acum 23 de ani, cu viză luată în Ungaria

FOTO Rădăcinile româneşti ale noii speranţe a tenisului mondial. Părinţii Biancăi Andreescu au emigrat în Canada acum 23 de ani, cu viză luată în Ungaria

Bianca Andreescu, tenismena canadiancă cu origini în Vaideeni - Vâlcea, într-un tablou de familie - cu părinţii - din casa bunicilor FOTO captură video

Bianca Andreescu, noua stea a sportului alb mondial, s-a născut în urmă cu 18 ani în Canada, dar părinţii ei se trag dintr-o comună renumită din judeţul Vâlcea, Vaideeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Bianca Andreescu (18 ani) a explodat în tenisul de câmp mondial la începutul acestui an, când a reuşit un turneu de excepţie la Auckland, în Noua Zeelandă, acolo unde a pierdut finala în faţa mult mai titratei jucătoare din Germania Julia Görges. Cu această ocazie, mulţi concetăţeni au aflat că tânăra sportivă are rădăcini româneşti cu care se mândreşte.

Părinţii Biancăi sunt originari din comuna vâlceană Vaideeni şi au emigrat în Canada în urmă cu 23 de ani, deşi o duceau destul de bine în România după anumite standarde. Mama lucra într-o bancă, iar tatăl profesa ca inginer.

Mama Biancăi, Maria Andreescu a avut o tentativă de a se întoarce acasă, când Bianca avea numai 5 ani. S-a oprit la Piteşti, unde avea un apartament, şi a început o afacere. Şi-a dorit foarte tare ca Bianca să beneficieze de sistemul românesc de învăţământ. A rezistat doar trei ani în România, timp în care s-a lovit de piedicile „rezervate“ micilor oameni de afaceri de statul român.

Nu s-a putut împăca nici cu legislaţia, nici cu birocraţia şi nici cu mentalitatea unora. Primele clase, Bianca le-a făcut în România, apoi s-au reîntors pe continentul american, la tatăl tenismenei. Acolo a învăţat Bianca tainele sportului alb şi tot acolo a făcut şi performanţă.


Bianca, alături de părinţii Nicu şi Maria, într-un tablou păstrat în casa de la Vaideeni
 
Bunicii aşteaptă în fiecare an vizita copiiilor de peste ocean
 
La Vaideeni, în judeţul Vâlcea, mai trăiesc astăzi bunicii din partea tatălui şi bunica din partea mamei. Într-un interviu acordat jurnaliştilor de la TVR 1, aceştia au povestit cât sunt de mândri de nepoata lor şi au recunoscut că nu cred că li se vor mai întoarce vreodată acasă copiii, definitiv. Sunt mulţumiţi că anual primesc vizita acestora. Se mulţumesc chiar şi să-i vadă numai câteva ore, dar recunosc că nu sunt suficiente să-şi astâmpere dorul.
 
Până în urmă cu câţiva ani, bătrânii au mers şi ei în vizită în Canada, la început ca să ajute la creşterea Biancăi, apoi de dragul şi dorul copiilor.
 
Au urmărit de curând, alături de toată suflarea din Vaideeni, turneul memorabil de la Auckland, din Noua Zeelandă, al nepoatei Bianca, care a ajuns în finală, după ce le-a învins pe Caroline Wozniacki, locul 3 WTA şi Venus Williams, locul 37 WTA.
 
 
Ana Sîiulescu (foto sus), bunica de 84 de ani a Andreei, a povestit că, în casa din Toronto – Canada, s-a vorbit dintotdeauna în română, motiv pentru care i-a şi fost uşor Biancăi la şcoala din Piteşti. Îşi aminteşte clar anii de dinainte de plecarea peste Ocean, când fiica sa, absolventă de ASE, stătea noaptea să înveţe engleză. Se bucură că şi-a văzut nepoata jucând tenis şi în Canada, dar şi în România, la Cluj. Acum o vede mai des la televizor. Este conştientă că la vârsta ei nu mai poate suporta zborul de 12 ore cu avionul, peste Ocean, aşa că aşteaptă să-i vină copiii acasă. Aşa cum o fac în fiecare an.
 
Părinţii Biancăi au emigrat cu mâncare într-o tigaie şi o cratiţă cât să le ajungă pentru două zile
 
Şi bunicii din partea tatălui, Grigore şi Maria Andreescu îşi amintesc perioada când copiii s-au decis să emigreze. Au obţinut vize din Ungaria, pentru că în România nu se dădeau pe vremea aceea şi au plecat cu o tigaie şi o cratiţă cu mâncare pentru două zile. Norocul lor a fost că în Canada aveau o rudă, la care au şi stat o perioadă. 
 
Dar bătrânii recunosc că acomodarea nu a fost deloc uşoară pentru aceştia. Însă acum, după atâta vreme, „o duc bine, au o casă mare, cu 10 camere, două garaje, stabilitate”. În plus, sunt conştienţi că nu-şi vor lăsa singură fiica despre care spun că speră să ajungă precum Simona Halep.
 

Grigore şi Maria Andreescu, bunicii din partea tatălui
 
Dacă sătenii îşi mai amintesc de tinerii de odinioară care au emigrat în Canada, recunosc că pe Bianca nu o ştiu decât de la televizor, pentru că niciodată, de când tot vine în ţară, nu rămâne mai mult de o zi – două, la Vaideeni, iar apoi pleacă, timpul fiind insuficient ca să o cunoască. Cu toate acestea, chiar dacă tânăra tenismenă s-a născut în Canada, sunt convinşi că „sângele apă nu se face” şi se declară mândri că zona lor a dat lumii o astfel de valoare.

Grigore şi Maria Andreescu

După performanţa din Noua Zeelandă, Bianca Andreescu s-a mutat în Australia, unde participă la primul mare turneu de grand-slam al anului, cel de la Melbourne, care se desfăşoară în perioada 14-27 ianuarie. Tânăra de 18 ani, aflată acum pe locul 107 în clasamentul WTA, a învins miercuri, 9 ianuarie, în turul doi al calificărilor de la Australian Open 2019.

 

Va intra pe tabloul principal dacă o va învinge pe cehoaica Tereza Smitkova. Pentru performanţa de la Auckland, cea mai importantă din carieră, Bianca a primit 180 de puncte WTA şi 21.400 de dolari. În 2016, la junioare, s-a situat pe locul al treilea în clasamentul combinat realizat de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF). Atunci, a câştigat titlurile de dublu ale turneelor Australian Open şi Roland - Garros alături de Carson Branstine.

Tenis BIANCA ANDREESCU, tânăra canadiancă cu rădăcini româneşti în Vaideeni - Vâlcea, Foto: colaj

Imagini din aceeasi galerie
 • Tenis BIANCA ANDREESCU, tânăra canadiancă cu rădăcini româneşti în Vaideeni - Vâlcea, Foto: colaj
 • Bianca Andreescu, tenismena canadiancă, cu origini românești în Vaideeni - Vâlcea; Foto: teniscanada.com
 • Bianca Andreescu în copilărie, Foto: FB Bianca Vanessa Andreescu 
 • Bianca Andreescu, tenismena canadiancă, cu origini românești în Vaideeni - Vâlcea; Foto:FB Bianca Vanessa Andreescu 
 • Bianca Andreescu, tenismena canadiancă, cu origini românești în Vaideeni - Vâlcea; Foto:FB Bianca Vanessa Andreescu 
 • Bianca Andreescu, tenismena canadiancă, cu origini românești în Vaideeni - Vâlcea; Foto: teniscanada.com
 • Părinții BIANCA ANDREESCU, tânăra canadiancă cu rădăcini românești în Vaideeni - Vâlcea, Foto: FB Maria Andreescu
 • Bunicii paterni din Vaideeni - Vâlcea ai tenismenei canadience Bianca Andreescu - Grigore și Maria Andreescu, Foto evenimentvalcean.ro
 • Bunica maternă a Biancăi Andreescu, tensimena canadiancă, cu origini românești la Vaideeni -  Vâlcea, Ana Sîiulescu, Foto: captura video
 • Bunica paternă a Biancăi Andreescu, tenismena canadiancă, cu origini românești la Vaideeni - Vâlcea, Maria Andreescu, Foto? captura video
 • Bunicul patern al Biancăi Andreescu, tensimena canadiancă, cu origini românești la Vaideeni -  Vâlcea, Grigore Andreescu, Foto: captura video
 • Bianca Andreescu, tenismena canadiancă cu origini în Vaideeni - Vâlcea, într-un tablou de familie - cu părinții - din casa bunicilor, Foto; captură video
 • Bianca Andreescu, tenismena canadiancă, cu origini în Vaideeni - Vâlcea, într-un tablou de familie - cu mama și bunica maternă - din casa bunicilor; Foto: captură video
 • Bunicii paterni a Biancăi Andreescu, tenismena canadiancă, cu origini românești la Vaideeni - Vâlcea, Grigore și Maria Andreescu; Foto: captura video
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: