Purtarea măştii de protecţie, obligatorie în pieţe, târguri, ştranduri şi piscine

Purtarea măştii de protecţie, obligatorie în pieţe, târguri, ştranduri şi piscine

Târgul de vechituri Goranu din Râmnicu Vâlcea - unul dintre locurile în care masca de protecţie va fi obligatorie Foto Daciana Stoica

Vâlcea este unul dintre judeţele în care numărul persoanelor contaminate cu SARS - CoV-2 a crescut de opt ori, motiv pentru care autorităţile s-au văzut nevoite să instituie o serie de măsuri.

Până miercuri, 29 iulie, Vâlcea a raportat 417 cazuri, în contextul în care la începutul aceleiaşi luni erau doar 52.
 
Din acestea, 18 sunt cazuri reconfirmate pozitiv, adică persoane care au făcut din nou COVID - 19. 
 
Exasperate, autorităţile au solicitat în continuu populaţiei să respecte regulile: purtarea măştii, distanţarea socială şi spălarea / dezinfectarea mâinilor. 
 
Miercuri, 29 iulie, într-o şedinţă extraordinară, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au decis o serie de noi măsuri suplimentare pentru gestionarea crizei, printre care purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi în spaţiile deschise, precum târguri, pieţe agro-alimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun etc.. 
 
Iar în spaţiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse şi mărfuri este obligatorie şi purtarea mănuşilor de protecţie.
 

Toţi cei contaminaţi vor fi examinaţi în Secţia de Boli Infecţioase

 
Toate măsurile adoptate au fost incluse într-o hotărâre (H. 18/ 2020), care prevede şi o procedură legată de cum vor fi trataţi pacienţii pozitivi asimptomatici SARS-CoV-2. În cazul acestora confirmarea afecţiunii COVID-19 se va face prin identificarea ARN SARS-CoV-2 din produsele biologice recomandate. Atât bolnavii cu simptome cât şi cei fără simptome vor fi transportaţi pentru investigaţii (teste biologice inflamatorii, hematologic, radiologic pulmonar/CT) la Secţia Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean. În funcţie de rezultate se va decide dacă vor fi internaţi în spitale „de faza I, a II-a, suport” sau în unităţile de izolare, precum şi tratamentul adecvat.
 

Asimptomaticii fără comorbidităţi se pot externa la cerere

 
Pacienţii pozitivi fără nici un simptom sau semn de orice boală pot fi externaţi după 48 de ore, la cerere. În schimb, vor fi nevoiţi să se izoleze la domiciliu sau într-o locaţie stabilită anterior „după o evaluare clinică şi paraclinică efectuată de către medicul curant din unitatea sanitară, ce emite o recomandare pentru izolare până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării”.
 
Pacienţii pozitivi SARS-CoV-2 vor fi internaţi fie în Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, cât şi în celelalte spitale suport din judeţ. Transportul acestora se va efectua cu autospeciale ale ISU Vâlcea şi SAJ Vâlcea.
 
În schimb pacienţii asimptomatici externaţi la cerere vor trebui să-şi asigure transportul personal, „cu respectarea măsurilor de prevenire şi răspândire a COVID-19 (mască şi mănuşi) sau cu autospeciale aparţinând ISU şi şi SAJ. Vâlcea dacă nu pot să-şi asigure în mod individual transportul”.
 

Primăriile, obligate să ţină evidenţa celor carantinaţi sau izolaţi

 
Evidenţa persoanelor contaminate externate, precum şi a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu, va fi ţinută de către primării, pe baza datelor primite de la Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei. Tot acestea sunt obligate să acorde sprijin pentru procurarea şi livrarea hranei şi, dacă este cazul, tratamentului, acolo unde este nevoie, cheltuielile urmând a fi suportate de Ministerului Sănătăţii.
 
Tot în sarcina primăriilor cade şi obligaţia de a dezinfecta scările de bloc unde domiciliază persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, la fel ca în starea de urgenţă.
 

Medicul de familie va monitoriza persoanele externate, fără simptome

 
În schimb, medicul de familie va trebui să monitorizeze persoanele asimptomatice externate, precum şi pe cele aflate în carantină sau izolare la domiciliu.
 
Pentru că numărul pacienţilor, în anumite secţii, precum cea de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, a depăşit capacitatea – 29 iulie erau internaţi 73 de pacienţi în condiţiile în care în secţia are 68 de paturi), s-a a propus includerea în reţeaua COVID şi a spitalelor din Brezoi şi Drăgăşani, pentru preluarea pacienţilor asimptomatici.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările