Proiect de aeroport într-o comună cu 200 de firme şi 3.000 de locuri de muncă. „La noi n-ar trebui să fie şomeri, fiindcă doar cine nu vrea nu munceşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini din localitatea Budeşti
Imagini din localitatea Budeşti

Localitatea Budeşti din judeţul Vâlcea ar urma să fie prima comună din România cu aeroport. Oficialii primăriei locale şi ai Consiliului Judeţean Vâlcea au anunţat că lucrează la un proiect pentru construirea unei piste pentru avioane de mici dimensiuni şi elicoptere.

„Ideea este de cel puţin 3-4 ani. Ne-am împotmolit la un moment dat la scoaterea suprafeţei vizate din circuitul agricol. Acum există o portiţă legislativă. Suntem la faza de elaborare a documentaţiei. Cea mai mare parte din finanţare cu siguranţă va veni de la Consiliul Judeţean Vâlcea. Va fi amenajată o pistă pe iarbă pentru avioane, destinate mediului de afaceri, şi o platformă de heliport. Va fi destinată celor care pot şi-şi permit să ajungă mai repede la Râmnicu Vâlcea pentru că se ştie despre traficul infernal de pe DN 7“, a declarat Ion Vlădulescu (PNL), primar la Budeşti din 2016. 

Pista pe iarbă va avea 900 de metri lungime şi 60 de metri lăţime, iar documentaţia finală şi estimarea costurilor ar urma să fie făcute publice în 2019.

Venituri de 500.000 de euro anual

Comuna aflată la 7 kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, Râmnicu Vâlcea, a cunoscut un „boom economic“ în ultimii 2-3 ani, prin dezvoltarea unei zone industriale amenajată pe terenurile localnicilor. Aproximativ 200 de firme funcţionează în acest moment în localitate şi aduc bugetului local aproximativ 500.000 de euro anual. 

Comuna are deschidere la două drumuri naţionale, dintre care unul este şi european – DN 7 / E 81 şi DN 67. În plus, investitorii au ales Budeştiul în dauna oraşului Râmnicu Vâlcea, unde există o criză acută de terenuri pentru dezvoltarea de afaceri noi. 

Edilii din Budeşti, comună cu o populaţie de 7.000 de locuitori, se laudă că n-au niciun asistat social şi că „n-ar trebui să existe şomeri, fiindcă doar cine nu vrea nu munceşte“. Potrivit statisticilor, 3.000 de oameni muncesc în comună, iar mulţi localnici care nu au slujbe în Budeşti muncesc la Râmnicu Vâlcea. 

Majoritatea locurilor de muncă, în jur de 2.000, sunt asigurate de sucursala deschisă aici de Faurecia, o companie producătoare de piese auto din Franţa. Firma are angajaţi care vin la muncă şi de la 50 de kilometri depărtare şi a anunţat planuri de extindere.

     

Zona industrială aflată la periferia comunei, la 2 kilometri distanţă de Râmnicu Vâlcea, se întinde pe aproximativ 80 de hectare. În acest moment, funcţionează în acest perimetru 20 de societăţi comerciale, majoritatea activând din domeniul construcţiilor, al serviciilor, automotive sau producţie. Este vorba despre societăţi precum Delsey, Mercedes, Trustul 3 Construcţii, AS Trans, Opel, Desleeclama etc. 

Facilităţi pentru investitori

Pe lângă investitorii existenţi, din Franţa, Belgia şi Germania, administraţia locală susţine că mai sunt şi alte firme străine, din ţări precum: China, SUA, Italia şi Olanda, interesate să-şi deschidă afaceri în zona industrială. Edilul local estimează că, până în 2020, numărul locurilor de muncă disponibile la Budeşti se va dubla. 

Terenurile din zona industrială nu aparţin domeniului public, ci localnicilor care negociază contracte cu firmele interesate. Pe de altă parte, administraţia locală se oferă să le pună la dispoziţie investitorilor o serie de facilităţi: drumuri, apă curentă, canalizare sau autorizaţii de construire eliberate mai rapid. 

„Apă curentă este în toată localitatea. Avem în rest canalizare pe vreo 16 kilometri, ne-ar mai trebui pe vreo 20 de kilometri. În zona industrială sunt necesari 11 kilometri de canalizare. Cel mai mult ne trebuie gaze. N-am putut să aplicăm până acum pentru proiecte, fiindcă nu au apărut normele de aplicare la lege, pentru a avea dreptul noi, ca autoritate, să demarăm licitaţia pentru desemnarea unui operator. Avem însă iluminat public în toată comuna“, adaugă primarul Vlădulescu.

CITAT

„Dacă lucrurile vor merge la fel ca până acum, cu siguranţă se vor mai creea încă 2.000 - 3.000 de locuri de muncă până în 2020“ (Ion Vlădulescu, Primar Budeşti)

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite