Profesor acuzat de misoginism, apărat de elevi: „Femeile sunt handicapate”, scos din context VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Naţional Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea şi profesorul de filozofie Virgil Vasiloiu Foto colaj
Colegiul Naţional Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea şi profesorul de filozofie Virgil Vasiloiu Foto colaj

Un profesor de ştiinţe socio-umane din cadrul Colegiului Naţional (CN) „Alexandru Lahovari”, din Râmnicu Vâlcea, a fost înregistrat în timp ce le spune unor elevi de clasa a XII-a că bărbaţii „sunt Dumnezeu pe pământul ăsta”, iar femeile „sunt handicapate”.

În urma scandalului iscat, după ce înregistrarea a fost postată pe internet, profesorul Virgil Vasiloiu a explicat că vorbele sale au fost scoase din context, că sensul lor era unul ironic şi că înregistrarea trunchiată apărută în spaţiul public nu redă întreaga discuţie pe care a avut-o cu copiii. 

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vâlcea, Mihaela Andreianu, a menţionat că în urma discuţiei cu respectivul cadru didactic a reieşit că acesta s-a folosit de problematizare ca metodă de predare.

„Domnul profesor atacase, de fapt, sexismul şi misoginia”

Prin intermediul Consiliului Şcolar al Elevilor din CN Alexandru Lahovari şi liceenii au luat apărarea profesorului: „Domnul profesor atacase, de fapt, sexismul şi misoginia, fiind ironic şi luând in derâdere argumentul expus în partea înregistrată... A zis imediat după: „Bineînţeles, glumesc”, au declarat ulterior elevi ai clasei a XII-a C – clasa unde s-a făcut înregistrarea - considerând că profesorul de filozofie a fost denigrat pe nedrept.

Declaraţiile controversate ale profesorului de filozofie din Vâlcea care au şocat opinia publică - colaj (Sursă You Tube)

Întâmplarea a avut loc la un curs de etică aplicată în Filozofie, în care cadrul didactic le-a spus elevilor: „În Marea Britanie, de vreun an de zile, s-a schimbat legislaţia, în sensul acordării drepturilor animalelor. Am dat drepturi, noi, bărbaţii, că noi dăm drepturi, restul sunt degeaba, noi, bărbaţii, suntem Dumnezeu pe pământul ăsta, femeile nu sunt, că au drepturi, deci sunt handicapate...”.

Conducerea Colegiului Naţional a menţionat: „Copiii au spus că nu aceea era opinia domnului profesor. Nu ştiu ce să înţelegem din tot ce s-a întâmplat, vă spun doar că aceasta este concluzia trasă în urma discuţiilor cu aceştia şi profesorul. Rămâne să vedem cum se vor derula în continuare evenimentele”, a precizat prof. Emil Pădureţu, director adjunct al CN Alexandru Lahovari.

„Ce nu s-a mai auzit, am explicat exact contrariul”

Profesorul acuzat de misoginism a recunoscut că ceea ce se aude pe fundal este vocea sa, dar că expresiile pe care le foloseşte sunt însă „pline de sarcasm”. „Ceea ce nu s-a mai auzit în înregistrare este că am explicat exact contrariul. Subiectul acelei lecţii de filozofie - care se referea la etica aplicată - era legat de drepturile animalelor”.

Virgil Vasiloiu a explicat şi contextul în care a avut loc întreaga discuţie: „Răspundeam la întrebarea unui elev legată de drepturile copiilor, ale persoanelor cu dizabilităţi şi de ce bărbaţii „nu au” drepturi. În disciplina noastră trebuie să dezvoltăm competenţe de gândire critică, să-i facem pe elevi să argumenteze şi folosim în acest sens explicaţii care conţin ironii, sarcasm... Prin urmare, ceea ce eu am vrut să spun este exact opusul a ceea se s-a prezentat...”. Mai mult, profesorul de filozofie a menţionat că înregistrarea reprezintă un montaj pentru că expresia „femeile sunt handicapate”, făcea parte dintr-o altă înşiruire. „Nimeni nu poate fi Dumnezeu pe pământ”, a mai ţinut acesta să sublinieze.  

„Dacă situaţia era într-adevăr atât de exagerată precum se doreşte, am fi aflat, nu numai de la un singur elev, de la clase întregi”, a menţionat şi Alexandru Neacşa, preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor, care consideră că totul reprezintă o înscenare prin care a fost lezată imaginea atât a profesorului, cât şi a şcolii. 

Şi Biroul Executiv al CŞE a menţionat într-un comunicat: „Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” sunt apăraţi de către Consiliul Şcolar al Elevilor care se asigură că drepturile lor sunt respectate, iar până acum, nu am sesizat niciun fel de comportament „discriminatoriu”. Consiliul Şcolar al Elevilor nu ezită să aplice legea şi să ceară sancţiunile legale necesare în cazul în care elevii se simt denigraţi, discriminaţi...” 

Alte declaraţii controversate

În timp ce conducerea IŞJ Vâlcea susţine că la nivelul şcolii se va constitui o comisie care să analizeze aspectele apărute în spaţiul public şi se va face inspecţie la clasele la care predă profesorul în discuţie, conducerea unităţii şcolare susţine că nu s-a început deocamdată nici o anchetă împotriva acestuia. 

Pe You Tube, între timp, a mai apărut o înregistrare, cu acelaşi profesor, în care este auzit spunând: „Nu-mi place să omor animale, dar vreau să omor oameni! Am vrut să fac chestia asta şi nu m-au lăsat. Am vrut să mă duc în Armată să omor oameni pentru că e singurul loc în care poţi să omori oameni şi să nu fii pedepsit!”. Declaraţia pare şi de această dată scoasă din context, fiind redată tot parţial. 

În 2014, acelaşi profesor a avut o altercaţie cu un alt cadru didactic din aceeaşi şcoală, căruia i-a cauzat o fractură de piramidă nazală. Între cei doi existau animozităţi de mai multă vreme, fapt recunoscut chiar de profesorul agresat, care au culminat cu o bătaie în holul şcolii. Victima s-a arătat deranjată de apropierea prea mare a profesorului de filozofie faţă de elevele sale. Trimis în judecată, trei ani mai târziu, după ce iniţial nu şi-a recunoscut vina, Virgil Vasiloiu a fost condamnat pentru lovire să facă muncă în folosul comunităţii şi a primit o amendă penală.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Accident straniu la schi, pe o pârtie goală: „A fugit imediat după”. Momentul a fost filmat VIDEO

Operaţiune dramatică de salvare a turistului căzut într-o prăpastie din Munţii Latoriţei. „Era zăpada până la brâu, a supravieţuit miraculos” VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite