Primul român care a murit în teatrele de operaţiuni. Copilul său avea doar patru luni

Primul român care a murit în teatrele de operaţiuni. Copilul său avea doar patru luni

Remus Brânzan FOTO MApN

La 17 septembrie 1996 a murit primul român în teatrele de operaţiuni, în Bosnia-Herzegovina. Sublocotenentul Remus Brânzan a făcut parte din Brigada 10 Geniu, primul contingent militar care a participat la o misiune internaţională de menţinere a păcii, în Bosnia-Herzegovina.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Apărării Naţionale a onorat memoria militarului român care a murit în anul 1996 departe de ţară. „Pe 17 septembrie 1996, am pierdut primul militar în Teatrele de Operaţii. Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan a făcut parte din Brigada 10 Geniu, primul contingent militar din ţara noastră care a participat la o misiune internaţională de menţinere a păcii, în Bosnia-Herzegovina.
 
Astăzi onorăm memoria sublocotenentului (pm) Remus Brânzan, căzut la datorie în timpul unei misiuni de lărgire a coridorului Gorazde, pe 17 septembrie 1996, în Bosnia-Herţegovina.
 
În luna august 1996, militarul a venit în ţară în concediu de odihnă, pentru două săptămâni. Atunci şi-a văzut pentru prima, dar şi pentru ultima dată băieţelul - Remus Laurenţiu, în vârstă de patru luni şi jumătate. Era un copil minunat, rezultat al unei iubiri izvorâte de timpuriu, fiind dragoste la prima vedere. Îi cumpărase tot ce a considerat că ar avea nevoie un bebeluş la vârsta aceea, iar soţiei i-a dăruit un lănţişor cu pandantiv, pe care şi-a inscripţionat numele.
 
După întoarcerea în Bosnia, militarul a scris câteva versuri:
«Of, Bosnie cea fără inimă
Care ai distrus atâtea vieţi
Nu te voi lăsa să mi-o iei şi mie
Căci dorul de ţară si a mea soţie
Fac scut în faţa ta!»
Carneţelul cu poezii, obiectele personale, tabla de şah (de care era pasionat), ţinuta militară, medalia NATO, precum şi alte medalii primite ulterior au fost donate, de către soţie şi fiu, în anul 2011, Muzeului Militar Naţional.
 
Acolo, în Bosnia-Herzegovina s-a încheiat misiunea lui şi s-au oprit toate speranţele. Unul dintre colegi i-a pus o iconiţă în mână şi s-a gândit că doar Dumnezeu a hotărât ca Remus Brînzan să devină ,,EROU”. 
După aproximativ 20 de ani, colegii de la Brigada 10 Geniu, au revenit în Bosnia-Herţegovina, împreună cu soţia şi fiul eroului. Acolo a avut loc dezvelirea a două plăci comemorative dedicate militarilor români, care au căzut la datorie în teatrele de operaţii, desfăşurate pe teritoriul acestei ţări. Unul dintre însemnele comemorative amplasat în Coridorul Gorazde este ridicat în memoria sublocotenentului (p.m.) Remus Brânzan, care şi-a pierdut viaţa în acel loc.
 
CINSTE ŞI ONOARE MEMORIEI LUI!“, este postarea Ministerului Apărării Naţionale pe pagina de Facebook. 
 
 
Gestul care demonstrează că eroii nu mor niciodată FOTO MApn
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările