Primele simptome ale intoxicaţiei cu ciuperci. Care este diferenţa dintre o ciupercă banală comestibilă şi una care poate provoca moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cât o ciupercă este mai colorată, cu atât este mai periculoasă, susţin specialiştii. Consumul unor astfel de ciuperci nu provoacă doar o simplă intoxicaţie. În pădurile din România există bureţi atât de otrăvitori încât afectează funcţionarea creierului şi produc moartea unei persoane.

Cunoscătorii spun că Amanita phalloides, cunoscută în România sub denumirea de Buretele viperei, este cea mai periculoasă specie de ciuperci, singura care provoacă moartea celui care o consumă. Culoarea buretelui variază de la alb până la măsliniu sau brun-deschis, iar, în primul stadiu de formare, ciuperca are forma unui ou. La maturitate, ciuperca otrăvitoare poate fi recunoscută după piciorul acoperit la baza solului de o volvă albă sau, în termeni populari, de un săculeţ deschis. Printre ciupercile necomestibile se mai numără Amanita muscaria sau Muscăriţa, care pe lângă intoxicaţia gastrointestinală produce delir şi halucinaţii. 

„Cele mai grave intoxicaţii sunt provocate de ciupercile din specia Amanita: Phalloides, Pantherina şi Muscarina. Toate trei provoacă delirul, dar „buretele şerpesc” afectează funcţionarea creierului şi provoacă moartea unei persoane. Aceste specii conţin alcaloizi foarte puternici şi produc intoxicaţii la nivelul sistemului nervos. La ciupercile foarte periculoase, simptomele apar în câteva ore de la ingestie, printre semnele intoxicaţiei numărându-se şi transpiraţia abundentă, tremurături, o stare generală de rău”, susţine Dana Prundurel, inginer silvic în cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea. 

Au existat şi cazuri când persoanele care s-au intoxicat după ce au consumat accidental amanite au experimentat o stare de somnolenţă, iar apoi au intrat în comă pentru câteva ore. În astfel de situaţii nu s-a raportat însă decesul vreunei persoane. 

Buretele viperei. Foto Fashions-cloud.com

ciuperci otravitoare

Culoarea, indiciu pentru recunoaşterea ciupercilor necomestibile

Cu excepţia Buretelui viperei, celelalte ciuperci necomestibile sunt mai uşor de recunoscut datorită culorii specifice. De exemplu, Muscăriţa are o pălărie de culoare roşie, în timp ce Boletus satanas, burete cunoscut în popor sub denumirea de Hribul dracului, are piciorul mai colorat. 

„Cu cât ciuperca e mai colorată, cu atât e mai otrăvitoare. Dacă nu cunoaştem clar speciile comestibile, nu are rost să ne hazardăm. Cele mai multe confuzii se fac la hribi, de exemplu la hribul ţigănesc sau hribul dracului. Această ciupercă are nişte culori specifice, de avertizare, pălărie roşie. În plus, la o simplă atingere, buretele se albăstreşte”, mai spune Dana Prundurel. 

În cazul întoxicaţiilor cu ciuperci nu este indicat să se consume lapte, ci vitamina C. De asemenea, celor care prezintă o stare de rău după ce au consumat bureţi otrăvitori li se recomandă să se deplaseze la cea mai apropiată unitate medicală. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite