PNL susţine pentru Primăria Râmnicu Vâlcea un fost edil-puşcăriaş, condamnat pentru luare de mită. Ce explicaţie au liberalii pentru controversata decizie

PNL susţine pentru Primăria Râmnicu Vâlcea un fost edil-puşcăriaş, condamnat pentru luare de mită. Ce explicaţie au liberalii pentru controversata decizie

Mircia Gutău a condus primaria Râmnicu Vâlcea în perioada 2004-2010. Foto arhiva Adevarul

Liberalii din Vâlcea fac opinie separată de cea a liderilor naţionali Alina Ghorghiu şi Vasile Blaga şi susţin la alegerile locale din 2016 un condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie. Conducerea PNL Vâlcea şi-a asumat candidatura lui Mircia Gutău la primărie în urma unui sondaj de opinie în care liberali cu state vechi în organizaţia municipală nu au reuşit să treacă de pragul de 5 %.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mircia Gutău, primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea între 2004-2010, a fost desemnat candidat la alegerile locale de anul viitor în ultima şedinţa Comitetului Judeţean al PNL Vâlcea. Cu o singură excepţie, toţi liberalii care fac parte din forul de conducere au fost de acord ca Mircia Gutău să fie candidatul PNL pentru Primăria Râmnicu Vâlcea.
 
În plus, Mircia Gutău se bucură de susţinerea necondiţionată a preşedintelui PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, unul dintre cei mai influenţi lideri locali din Oltenia. Între şeful liberalilor din Vâlcea şi fostul primar au existat discuţii pe această temă încă din primăvara acestui an, dar Cristian Buican şi-a asumat candidatura lui Mircia Gutău abia după prezentarea rezultatelor ultimului sondaj de opinie comandat de PNL în oraş, sondaj în care fostul primar condamnat la închisoare cu executare se bucură de susţinerea a 42 % dintre repondenţi, iar următorii doi clasaţi au obţinut un scor sub 16 %. De asemenea, potrivit sondajului, liberali cu state vechi nu au reuşit să treacă de pragul de 5 %. 
 
După votul din Comitetul Judeţean, liderul liberalilor din Vâlcea susţine că nu vede niciun motiv pentru care Mircia Gutău nu ar putea candida din partea PNL la alegerile locale de anul viitor. 
 
“PNL Vâlcea îşi asumă candidatura domnului Gutău pentru funcţia de primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea. În momentul de faţă nu există motive statutare pentru care conducerea naţională a PNL să se opună acestei decizii. Domnul Mircia Gutău a fost reabilitat de Justiţie şi întruneşte toate condiţiile statutare pentru a se înscrie în PNL Vâlcea şi pentru a candida la primărie”, declară Cristian Buican, preşedintele liberalilor din judeţul Vâlcea.  
 
Închisoare cu executare pentru luare de mită
 
Mircia Gutău a fost ales primar al Râmnicului în 2004, din partea PDL. Doi ani mai târziu, în vara anului 2006, un om de afaceri din oraş l-a denunţat pe Mircia Gutău la DNA. Afaceristul s-a plâns că primarul şi viceprimarul i-au cerut 50 000 de euro mită în schimbul eliberării unei autorizaţii de construcţie. Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe cei doi, după ce viceprimarul Nicolae Dicu a fost prins în flagrant în timp ce primea o parte din bani în toaleta unui restaurant din oraş. 
 
Gutău a părăsit primăria în ianuarie 2010, atunci când ce a  fost condamant definitiv în acest dosar la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. În 2013, la scurt timp după eliberarea condiţionată din închisoare, fostul primar a fost condamnat din nou, cu suspendare de această dată, într-un  alt dosar. 
 
În prezent, un alt fost primar al oraşului se află în spatele gratiilor tot pentru fapte de corupţie. Emilian Frâncu, fostul preşedinte al PNL Râmnicu Vâlcea, a fost ales primar în 2012 şi a ajuns în spatele gratiilor un an mai târziu, în urma unui flagrant organizat de DNA.  Din martie 2014, imediat după ce fostul edil Emilian Frâncu a fost condamant la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Municipiul Râmnicu Vâlcea este condus de un primar interimar.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările