Peste jumătate dintre cadrele medicale refuză vaccinarea: „Spun că nu-i tratăm bine de COVID şi le mor rudele, dar şi că virusul nu există“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 4 ianuarie, a început vaccinarea împotriva noului coronavirus şi în judeţul Vâlcea cu primele aproximativ 1.000 de doze. Mai mult de jumătate din personalul medical, inclusiv de la ATI şi Infecţioase, refuză vaccinarea.

La primele ore ale zilei, de la Spitalul Militar din Craiova au plecat spre Vâlcea 975 doze de vaccin anticovid, după cum a anunţat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea, dr. Dan Ponoran. 

Aceeaşi sursă a precizat că dozele din prima etapă de vaccinare sunt destinate cadrelor medicale, pe liste fiind deja înscrise 750 de angajaţi din subordinea SJU, mai puţin de jumătate din personal - 1780 de angajaţi, printre voluntari fiind şi dintre cei care au contractat boala. 

Restul provine de la spitalele din Horezu, Drăgăşani, Brezoi, Mihăeşti etc. 

Managerul SJU, dr. Dan Ponoran, s-a aflat printre primii care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus şi a mărturisit reporterului „Adevărul” despre experienţa sa personală, de ce crede că este importantă vaccinarea, despre procesul care din 15 ianuarie se va extinde şi la restul populaţiei, cum şi unde se poate aceasta programa, dar şi ce motive a invocat mai bine de jumătate dintre personalul medical care a refuzat să se vaccineze în această primă etapă. 

„Fiecare gândeşte cum îl duce capul”

Vaccinarea a început la ora 10:00, în centrul de la Spitalul nr. 2 (Spitalul Vechi) – parte a SJU. În maximum 120 de ore după ce dozele sunt scoase din congelator, de la -80 de grade acestea trebuie administrate.

„Este vorba despre 960 de doze, în prima etapă, pentru tot judeţul, dintre care 750 de la noi, Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a declarat managerul Dan Ponoran care a recunoscut că numărul este mai mic decât estimările iniţiale, dar şi că speră ca, în timp, angajaţii să înţeleagă că este singura şansă de a scăpa de COVID. 

Imagine indisponibilă

Vaccinarea anticovid la Centrul de Vaccinare din Râmnicu Vâlcea; Foto Adevărul

„Nu e problema noastră, e voluntariat, nu e obligatoriu. Noi i-am întrebat doar pe cei care doresc să se vaccineze. Fiecare gândeşte cum îl duce capul. Nu obligăm pe nimeni. Pe de-o parte unii spun că nu-i tratăm bine de COVID şi le mor rudele, dar în acelaşi timp spun că virusul nu există. O contradicţie”, mai spune medicul când întrebăm ce motive au invocat cadrele medicale care au refuzat vaccinarea în această etapă. 

„Printre cei care nu s-au vaccinat sunt şi de la ATI şi Boli Infecţioase”

Managerul SJU Vâlcea a recunoscut, de asemenea, şi că printre cei care au refuzat să se vaccineze se numără inclusiv angajaţi din „linia întâi” a luptei împotriva COVID-19: „Din câte ştiu, printre cei care nu s-au vaccinat sunt şi de la ATI şi Boli Infecţioase. Nu pot să spun că nu ne aşteptam. Nu se aştepta nimeni să aibă un procent mai mare de 40-50%. Până la urmă, repet, este o chestiune voluntară... noi îi aşteptăm. Cine doreşte să vină să se vaccineze, să se înscrie înainte bineînţeles. Deocamdată cadrele medicale”. 

Centrul de vaccinare anticovid de la Râmnicu Vâlcea are capacitatea de a vaccina pe zi 200 de persoane, în acest moment. „Se vor vaccina câte 20 de cadre pe oră. Cu doritorii din Spitalul Judeţean se va termina până joi, 7 ianuarie. Dar tot aici vor veni tot ce înseamnă cadre medicale din preajma municipiului Râmnicu Vâlcea: Spitalul Mihăeşti, spitalele private, cabinetele de medici de familie, cabinete stomatologice, medici şcolari. După ce terminăm cu ei, vor veni paramedicii şi cadrele medicale de la ISU, personalul medical din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), de pe lângă Râmnicu Vâlcea, pentru că nu are rost să vină personalul de la Căminul de Bătrâni din Lungeşti, spre exemplu. Se vor duce la Drăgăşani, sau cei de la Bistriţa vor merge la Horezu. Sunt arondările făcute de către cei de la Direcţia de Sănătate Publică pe centre...”, a mai precizat dr. Dan Ponoran, referindu-se la cele patru centre de vaccinare existente în judeţ

în acest moment: Râmnicu Vâlcea, Horezu, Drăgăşani şi Brezoi.

Imagine indisponibilă

Centrul de vaccinare anticovid din Râmnicu Vâlcea, Foto Adevărul 

Din 15 ianuarie va începe vaccinarea în masă, voluntară

Din 15 ianuarie, însă, când se va trece la vaccinarea populaţiei, numărul va fi suplimentat la 17 centre: dintre care cinci în Râmnicu Vâlcea, iar celelalte 12 în restul judeţului. Doritorii trebuie să ştie că există o platformă online, pe care se pot înscrie pentru programare (AICI sau AICI) sau o pot face la numerele de telefon ale Call Centerului DSP Vâlcea:  CALL CENTER - 021 414 44 50 – disponibil non-stop; 0758 061 438 (disponibil non-stop); 0250 747 720 cu program de funcţionare de luni până joi între orele 08:30 - 16:30 şi vineri între orele 08:30 – 14:00, ori prin intermediul medicilor de familie. 

Despre experienţa personală a vaccinării anticovid şi sfatul său către populaţie, managerul SJU Vâlcea, dr. Dan Ponoran a mai declarat: „Pot să spun că a fost foarte plăcută. Fără nici o durere, o uşoară jenă, câteva minute, la nivelul locului de injectare, iniţial n-am simţit nimic, apoi a dispărut, ca la orice înţepătură. Urmează să primesc a doua doză pe 25 ianuarie. Sfatul meu către toată lumea este să se vaccineze, este singurul mod prin care putem scăpa de pandemie”.     

Vă mai recomandăm şi:

 

Dramatica poveste a unui pacient COVID. A părăsit spitalul, supărat că era tratat doar pentru coronavirus

Imagini şocante la morga Spitalului Horezu: „Sunt morţii ca la abator, pe jos” VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite