UPDATE VIDEO Adjunctul Poliţiei Râmnicu Vâlcea, reţinut pentru 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capul retelei, zis si Labus, a fost adus la audieri de mascati.  Foto Adevarul
Capul retelei, zis si Labus, a fost adus la audieri de mascati.  Foto Adevarul

Adjunctul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea a fost reţinut pentru 24 de ore, acesta fiind transferat marţi după-amiaza în arestul IPJ. Ordonanţă de reţinere a fost emisă şi pe numele membrilor reţelei infracţionale.

UPDATE

Procurorii DIICOT au emis o ordonanţă de reţinere pe numele poliţistului Gabriel Popa şi pe numele  membrilor grupării coordonată de Miţă Lăbuş. Printre primii reţinuţi pentru  pentru 24 de ore s-au numărat Andrei Binder, Sandu Petru şi Larisa Ungureanu. Adjunctul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea şi-a petrecut noaptea în arestul IPJ. 

Procurorii vor cere astăzi mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru subcomisarul Gabriel Popa şi membrii reţelei infracţionale. 

UPDATE Prefectul de Vâlcea a părăsit sediul DIICOT-Biroul Teritorial Vâlcea după aproximativ o oră.

UPDATE Prefectul Dumitru Cornoiu a fost chemat la sediul DIICOT Vâlcea. Acesta a intrat pe poarta instituţiei in jurul orei 13.00. 

UPDATE

13 persoane au fost conduse la audieri, la sediul DIICOT din Râmnicu Vâlcea. Printre acestea se numără capul reţelei infracţionale, Miţă Obreja, zis şi Lăbuş. 

UPDATE Printre cei vizaţi de ancheta DIICOT este adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, Gabriel Popa, fiul unui om de afaceri din Vâlcea, Adrian Barbu, şi un interlop, zis Lăbuş. Alături de aceştia au fost duşi la audieri un poliţist din Argeş şi unul Bucureşti.

Procurorii DIICOT au pornit cercetările de la suspiciunea că începând cu anul 2008, în municipiul Râmnicu Vâlcea a fost constituit un grup infracţional organizat format iniţial din cinci indivizi, la care au aderat mai multe persoane şi care a acţionat în mod coordonat în vederea săvârşirii infracţiuniloe de şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Concret, membrii grupării identificau persoane potente financiare din mediul de afaceri care erau atrase să deruleze activităţi comerciale cu societăţile pe care membrii grupării  le controlau sau cărora le erau oferite sume de bani cu dobândă, pentru a sprijini realizarea obiectului de activitate al societăţilor părţilor vătămate.
În fapt, intenţia membrilor grupării era aceea de a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei. Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau.

Cum îşi „racolau“ victimele

O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate  modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere.

De asemenea, în împrejurările arătate, victimelor le erau prezentate şi relaţiile pe care liderul grupării le avea în mediul politic, al organelor judiciare şi al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană „protejată”. Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800.000 euro. La sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Vâlcea vor fi aduse 13 persoane în vederea audierii.
 

Perchezitii DIICOT in Valcea si Bucuresti

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite