Pădurarul care s-a luat de un hoţ de lemne, alungat cu bolovani şi urmărit cu căruţa prin sat. „Crăcănilă“ a fost arestat

Pădurarul care s-a luat de un hoţ de lemne, alungat cu bolovani şi urmărit cu căruţa prin sat. „Crăcănilă“ a fost arestat

Brezoi - oraşul de pe Valea Lotrului din nordul Vâlcii, înconjurat de păduri în care hoţii fac legea atacând pădurarii Foto Adevărul

Un hoţ de lemne din Vâlcea a fost arestat preventiv, miercuri, 19 august, pentru 30 de zile, pentru că a furat şi a ameninţat un pădurar.

Un incident straniu petrecut în urmă cu mai bine de o săptămână, în judeţul Vâlcea, s-a finalizat cu arestarea unei persoane. 

Este vorba despre Ion Ciobanu din Brezoi, zis „Crăcănilă”, care în data de 10 august, a mers într-o pădure aparţinând unui ocol de moşneni, unde a tăiat cu un fierăstrău mai mulţi fagi şi carpeni nemarcaţi, pe care i-a dus la el acasă.
 
Pădurarul din zonă a aflat de întâmplare şi s-a dus la locuinţa hoţului, unde a văzut în curte chiar lemnul sustras în pădure. 
 
Atunci când l-a luat la întrebări pe făptaş, acesta a negat întâi, apoi s-a enervat şi a început să arunce cu bolovani spre pădurar şi maşina acestuia.
 
Pădurarul s-a ferit cât a putut şi apoi a decis să plece de la locul incidentului, pentru a evita ca scandalul să se amplifice. 
 
Numai că hoţul a plecat în urmărirea maşinii pădurarului cu o căruţă, înarmat cu un par.
 
După incident s-a deschis o anchetă penală. Marţi, 18 august, Ion Ciobanu a fost reţinut, iar miercuri a fost prezentat instanţei de judecată, cu propunerea de arestarea preventivă pentru tăierea şi sustragerea arborilor din pădure şi ultraj în formă continuată. Fiindcă bărbatul nu este la prima ispravă de acest gen.
 

Arestat preventiv pentru 30 de zile

 
Iată ce se specifică în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi, referitor la acest caz: „Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi au dispus la data de 18 august reţinerea şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Ion Ciobanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori şi ultraj în formă continuată. La data de 19 august, în urma propunerii de arestare preventivă adresată judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Brezoi, a fost emis pe numele inculpatului un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile”.
 

A tăiat copacii şi i-a dus acasă

 
Din anchetă reiese şi că: „La data de 10 august, inculpatului Ion Ciobanu s-a deplasat pe un teren cu vegetaţie forestieră, proprietatea OM Drăgăneşti - Vărateca şi cu ajutorul unui fierăstrău mecanic a tăiat mai mulţi arbori care nu purtau marcă silvică, specia fag şi carpen, sustrăgând apoi materialul lemnos rezultat.
 
În seara aceleiaşi zile, în contextul în care pădurarul V.A.A. a efectuat verificări pentru identificarea persoanei care a comis aceste fapte şi observând materialul lemnos la locuinţa inculpatului, chiar în timp ce se afla în apropierea acesteia, i-a solicitat explicaţii referitoare la provenienţa materialului lemnos. 
 
În aceste împrejurări, inculpatul, deşi cunoştea că partea vătămată se află în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi identificase deja la locuinţa sa materialul lemnos, a ameninţat cu acte de violenţă, a aruncat cu pietre (înspre pădurar - n.r.) şi autoturismul acestuia. Persoana vătămată, observând atitudinea agresivă a inculpatului, a încercat să se îndepărteze pentru a se proteja, însă inculpatul a continuat acţiunea ameninţătoare, urmărind-o chiar şi cu un atelaj hipotract, cu scopul de a o agresa, având asupra sa şi un obiect contondent din lemn. 
 
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Poliţiei Racoviţa (Vâlcea - n.r.)”, se mai arată în referatul procurorilor. 
 
După episodul din data de 10 august, Ion Ciobanu a avut grijă să-şi ascundă urmele. Mai întâi a ascuns lemnele, intuind că nu se va termina întâmplarea doar cu ameninţări.
 

Agresor cu antecedente

 
În localitate, Ion Ciobanu este cunoscut ca o persoană extrem de agresivă. La finele lui 2017 spre exemplu, era condamnat la aproximativ doi ani de închisoare pentru lovire şi alte violenţe, după ce a bătut un consătean. 
 
Şapte luni mai târziu, apare tot pe portalul instanţelor, inculpat într-un alt dosar, de vătămare corporală, ameninţare şi ultraj, în care sunt implicate mai multe persoane: victime şi agresori, dar sub control judiciar. 

În fapt, este un dosar în care acelaşi pădurar V.A.A. a mai fost agresat şi ameninţat de mai multe persoane. Printre acestea era şi „Crăcănilă”, doar că la vremea respectivă a fost acuzat doar că a ameninţat şi bătut un ghid turistic. 

În acelaşi an, 2018, a mai fost condamnat la 250 de zile de amendă penală, după ce a fost prins băut la volan.

În soluţia pe scurt dată miercuri, 19 august, când s-a decis arestarea sa preventivă se menţionează despre acesta: „C.I. zis „Crăcănilă”,... cetăţenia română, neşcolarizat, stagiul militar nesatisfăcut, necăsătorit, fără ocupaţie, cunoscut cu antecedente penale”.
   
 

Se înteţesc conflictele dintre pădurarii şi hoţii din Vâlcea

 
Brezoi este localitatea montană din Vâlcea unde, tot anul acesta, doi pădurari au fost la un pas să fie linşaţi de către hoţii de lemne. Întâmplarea a avut loc la finele lunii aprilie, când şase hoţi au atacat doi pădurari din care unul avea grijă de pădurile statului şi altul de cele private ale unui Ocol de Moşneni din zona Valea lui Stan. Cel din urmă a fost ameninţat cu moartea, iar autoturismul i-a fost avariat cu un topor, iar pădurarul Romsilva a scăpat abia când a folosit armamentul din dotare ca să se apere, rănindu-l la picior pe unul dintre agresori. Şi atunci, două persoane au primit mandate de arestare preventivă. 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 
  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările