Opt ani de închisoare pentru Dorin Dobrişan, fostul director al CEK Bank

Opt ani de închisoare pentru Dorin Dobrişan, fostul director al CEK Bank

Dorin Dobrişan a primit spaga patru autoturisme de la omul de afaceri Ovidiu Giogescu. Foto arhiva Adevarul

Dorin Dobrişan a fost condamnat astăzi la 8 ani şi 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, înşelăciune şi luare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar, omul de afaceri Ovidiu Ciogescu a fost condamnat la 5 ani şi 8 luni de închisoare. Hotărârea este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Bucureşti  i-a aplicat lui Dorin Dobrişan pedeapsa cea mai grea-de 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, plus un spor de o treime de 3 ani şi 2 luni. 
Instanţa a dedus din durata pedepsei pronunţate perioada reţinerii şi arestării preventive a lui Dobrişan, de la 01.09.2010 până la 15.06.2011. Judecătorii l-au achitat pe Dobrişan de infracţiunile de spălare de bani şi complicitate la delapidare în formă continuată. 
 
Fostul bancher a primit şi o pedeapsă accesorie, respectiv interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie într-o bancă sau într-o altă instituţie de credit timp de 5 ani. 
 
Ovidiu Ciogescu, 5 ani şi 8 luni de închisoare
 
Omul de afaceri Ovidiu Ciogescu a fost condamant în acelaşi dosar la 5 ani şi 8 luni de închisoare. La pedeapsa de 4 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, Ovidiu Ciogescu a primit un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse (1 ani şi 8 luni de închisoare). Totodată, Ovidiu Ciogescu nu va mai putea fi administrator sau asociat într-o societate timp de 5 ani-pedepasa complementară. 
 
Dobrişan şi Ciogescu, sechestru pe bunuri
 
Instanţa i-a obligat pe Dorin Dobrişan şi Ovidiu Ciogescu, în solidar cu S.C. Electrovâlcea SRL, să achite CEC Bank suma de 129 486 de lei,  reprezentând plăţi nejustificate efectuate în baza contractului de achiziţie de lucrări nr.26977/27.11.2007, la care se adaugă dobânda legală calculată de la efectuării plăţilor la data restituirii efective (dar nu mai mult de 29.589,87 lei).
 
De asemenea,  Dorin Dobrişan şi Ovidiu Ciogescu au fost obligaţi, în solidar, la plata către partea civilă CEC BANK a sumei de 129.174,88 lei, reprezentând contravaloarea comisioanelor de intermediere acordate în mod nejustificat, la care se adaugă dobânda legală calculată de la acordării comisioanelor la data restituirii efective (dar nu mai mult de 29.518,68 lei).
 
Instanţa a menţinut măsura asiguratorie a sechestrului instituită prin Ordonanţa nr. 75/P/2008 din 20.09.2010 a P.Î.C.C.J. – D.N.A Piteşti, în cursul urmăririi penale, în vederea executării măsurii confiscării şi a executării cheltuielilor judiciare şi a reparării pagubei produse prin infracţiune, cu privire la bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Dobrişan Dorin, Ciogescu Ovidiu Eugen şi Bododea Constantin, după cum urmează: 
 
- faţă de  Dobrişan Dorin – până la concurenţa sumei rezultând din cumularea celor de: 202.992,64 Euro şi 27.220,02 lei (contravaloarea autoturismelor şi a celorlalte bunuri supuse confiscării), 2.320.000 lei (valoarea probabilă a despăgubirilor acordate părţii civile CEC BANK) şi 15.000 lei (cheltuieli judiciare în primă instanţă).
 
- faţă de  Ciogescu Ovidiu Eugen – până la concurenţa sumei de 320.000 lei (valoarea probabilă a despăgubirilor acordate părţii civile CEC BANK) şi 15.000 lei (cheltuieli judiciare în primă). 
 
Dobrişan a primit şpagă patru autoturisme
 
Dorin Dobrişan a fost trimis  în judecată în 2010, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi uz de fals. Ovidiu  Eugen Ciogescu, administrator al SC Electrovâlcea SRL Râmnicu Vâlcea, a fost  acuzat, în acelaşi dosar, de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, ambele în formă continuată.
 
Potrivit procurorilor DNA,  în perioada februarie 2006 - noiembrie 2008, în baza unor înţelegeri frauduloase, Dorin Dobrişan, în calitate de director al sucursalei Râmnicu Vâlcea a CEC Bank SA, a semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii atribuite în condiţii nelegale societăţii SC Electrovâlcea SRL Râmnicu Vâlcea, administrată de Ovidiu Eugen Ciogescu, suma totală decontată ridicându-se la peste un milion de lei. În perioada 27 decembrie 2005 - 24 decembrie 2008, SC Electrovâlcea SRL a beneficiat din partea CEC Bank de o linie de credit acordată iniţial în cuantum de 1.000.000 de lei şi suplimentată ulterior la suma de 5.500.000 de lei, cu prelungirea perioadei de rambursare.
 
Procurorii anticorupţie au considerat că Dorin Dobrişan a încălcat normele bancare când a suplimentat linia de credit. În schimbul acestor servicii, fostul director al CEC Bank Vâlcea a primit de la Oviudiu Ciogescu patru autoturisme de lux, achiziţionate în sistem leasing, cu o valoare estimată la 202.000 de euro.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările