Operaţiune de amploare în România şi Grecia, împotriva hackerilor vâlceni şi a unei grupări specializate în spălare de bani. „Tunuri” de 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani obţinuţi prin fraude informatice de hackeri vâlceni confiscaţi de DIICOT alături de carduri şi alte bunuri Foto Poliţia Română - DIICOT
Bani obţinuţi prin fraude informatice de hackeri vâlceni confiscaţi de DIICOT alături de carduri şi alte bunuri Foto Poliţia Română - DIICOT

O vastă operaţiune de percheziţionare a zeci de domicilii din Râmnicu Vâlcea, Bucureşti şi Atena a fost desfăşurată miercuri, 7 iulie, într-un amplu caz de spălare de bani, trafic de droguri, fraude informatice şi falsuri în acte.

Hackerii vâlceni sunt suspectaţi că au reuşit să obţină, prin intermediul a sute de conturi deschise în Spania, Ungaria, Polonia, Germania, Olanda, Grecia şi multe alte ţări, în doar un an, peste 2 milioane de euro - bani proveniţi prin fraude informatice.

Sutele de conturi le-au fost puse la dispoziţia de către o grupare specializată în spălare de bani, trafic de droguri şi documente falsificate. 

Gruparea organizată s-a ales, în schimbul conturilor şi a altor servicii, cu 30% din întreaga afacere.

Până acum s-a reuşit recuperarea doar a 10% din prejudiciu. Peste 200.000 de euro au fost confiscaţi în urma unor ample percheziţii organizate miercuri, 7 iulie, în Vâlcea, Bucureşti şi Atena, în urma cărora au fost reţinute opt persoane şi s-au emis mandate de aducere pentru 16 persoane. Pe lângă bani s-au confiscat şi droguri, tablete, telefoane, ceasuri, cartele şi chiar şi un pistol.

 

Joi, 8 iulie, persoanele reţinute au fost prezentate la Tribunalul Vâlcea pentru arestare preventivă.

Bani obţinuţi prin fraude informatice de hackeri vâlceni confiscaţi de DIICOT Foto Poliţia Română - DIICOT

Bani obţinuţi prin fraude informatice de hackeri vâlceni confiscaţi de DIICOT alături de un pistol cu gloanţe; Foto Poliţia Română - DIICOT 

Anchetorii din cadrul DIICOT şi a Poliţiei de Combatere a Crimei Organizate din Vâlcea au stabilit că pentru reuşita acestei afaceri, cel puţin 16 persoane s-au constituit într-un grup organizat. Au operat, profitând de pandemie, în perioada august 2020 – iunie 2021. În principal, membrii grupării puneau la dispoziţia hackerilor vâlceni, în baza unei înţelegeri prealabile, conturi bancare pentru a le folosi la comiterea de fraude informatice.

Au deschis astfel nu mai puţin de 200 conturi bancare pe teritoriul Ungariei, folosindu-se de acte de identitate străine, falsificate. Alte 100 de conturi bancare au fost deschise în Spania, Polonia, Germania, Olanda şi alte ţări. Prin intermediul acestora au transferat şi ulterior retras sume care depăşesc 2 milioane euro, provenite din comiterea de infracţiuni de fraudă informatică.

Membrilor grupării le revenea o treime din „captura” intrată în conturi: „Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni informatice şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupării aveau rolul de a transfera respectivele sume în alte conturi pe care le controlau, de a retrage sumele de bani, iar după oprirea unui procent, în jur de 30% în funcţie de înţelegerile infracţionale, de a remite sumele de bani către autorii fraudelor sau către alţi participanţi la săvârşirea infracţiunilor”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

Bani obţinuţi prin fraude informatice de hackeri vâlceni confiscaţi de DIICOT Foto Poliţia Română - DIICOT

Bani obţinuţi prin fraude informatice de hackeri vâlceni confiscaţi de DIICOT; Foto Poliţia Română - DIICOT

Operaţiunea de destructurare a grupării organizate a demarat miercuri, 7 iulie când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Vâlcea au efectuat 27 de percheziţii domiciliare, în judeţul Vâlcea şi a municipiul Bucureşti.

În urma acestora au fost ridicate 105.000 de euro şi 20.300 de lei, ceasuri, telefoane, cartele, tablete, un pistol cu glonţ, supus autorizării, 34 de fragmente vegetale şi alte bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie.

„Cercetările s-au desfăşurat în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, între DIICOT şi autorităţile judiciare din Olanda. Concomitent, pe teritoriul Greciei, în Atena, au fost efectuate alte două percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost identificate 2 suspecte şi au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, precum şi suma de 120.000 euro”, mai precizează DIICOT.

Bani obţinuţi prin fraude informatice de hackeri vâlceni confiscaţi de DIICOT Foto Poliţia Română - DIICOT

Bani obţinuţi prin fraude informatice de hackeri vâlceni confiscaţi de DIICOT; Foto Poliţia Română - DIICOT

Joi, 8 iulie, inculpaţii reţinuţi, opt la număr: şapte bărbaţi şi o femeie, toţi din Vâlcea, vor fi prezentaţi Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.  De asemenea, au fost puse în aplicare 16 mandate de aducere la sediul poliţiei. 

„Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust şi SELEC. Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Piteşti, BCCO Alba, BCCO Craiova, BCCO Bucureşti, SCCO Sibiu, SCCO Olt şi SCCO Gorj, al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Fraţii Buzeşti” Craiova, BSIJ Bucureşti şi IJJ Vâlcea şi al poliţiştilor din cadrul INTERPOL şi CCPI.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale”, au mai precizat procurorii DIICOT. 

Cercetările sunt continuate de poliţişti şi procurori.

Vă mai recomandăm şi:

Controversele conectării municipiului Râmnicu Vâlcea la A1 Sibiu-Piteşti. Alunecări de teren, vaci şi serpentine, în loc de drum expres

Taxi, Lupii lui Calancea, Zdob şi Zdub, Bosquito, Fără Zahăr şi alţii, în concert pe Valea Lotrului

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite