O alunecare de teren produsă în Vâlcea a lăsat 14 persoane fără locuinţe. Alte două familii ar putea fi evacuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alunecarea de teren are peste 1,5 kilometri lungime FOTO: Greenpeace România
Alunecarea de teren are peste 1,5 kilometri lungime FOTO: Greenpeace România

O alunecare de teren produsă la o carieră minieră din Vâlcea riscă să distrugă comuna Alunu. Alunecarea haldei de steril a Carierei Berbeşti a afectat până acum patru gospodării ale populaţiei, terenuri agricole şi forestiere. Dacă zecile de tone de pământ blochează cursul de apă din comună, jumătate din localitate ar putea fi inundată.

În urmă cu două săptămâni, după câteva zile de ploi abundente, s-a activat o alunecare de teren la halda de steril a Carierei Berbeşti Vest. Alunecarea a început într-o zonă din extravilanul comunei Alunu şi a continuat afectând terenuri proprietate privată precum şi terenuri aflate în proprietatea primăriei localităţii, pe o suprafaţă totală de circa 18 hectare, pe care se afla o plantaţie de salcâm. Alunecarea de teren are peste 1,5 kilometri lungime.

Membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Alunu au constatat pe 16 mai că alunecarea de teren se îndreaptă spre două gospodării în care locuiau cinci persoane şi s-a decis evacuarea lor. În zilele care au urmat au mai fost evacuate două familii. Gospodăriilor celor patru familii evacuate au fost demolate controlat, pentru relocarea bunurilor.

După cum spune David Ciobanu, viceprimarul comunei Alunu, ”în ultimele 24 de ore alunecarea de teren a avansat cu încă nouă metri. 15 maşini, basculante şi excavatoare intervin pentru a muta pământul rezultat din alunecări. Pământul a venit deja peste pintenul de blocare pus săptămâna trecută. Mai sunt încă două case cu riscul de a fi afectate de alunecarea de teren, încă nu s-a decis evacuarea familiilor de acolo. Săptămâna trecută au fost evacuate 14 persoane din patru gospodării. Cinci dintre aceste persoane sunt cazate la centrul social din comună, iar celelalte nouă persoane au preferat să se mute la rude”.

Exploatarea minieră de unde a început alunecarea, amendată acum o lună de Garda Forestieră

Reprezentanţii Greenpeace România au fost primii care au sesizat autorităţilor problema gravă de la Alunu pe 15 mai. ”De abia după ce am trimis o sesizare către autorităţi acestea s-au apucat de treabă. Pericolul pentru cele patru familii evacuate a trecut, însă alunecarea de teren nu a fost oprită. Este greu de spus ce se va întâmpla în zilele următoare şi dacă vor mai fi afectate şi alte gospodării. Legat de familiile evacuate, normal ar fi ca acestea să fie despăgubite de către exploatarea minieră, însă operatorul respectiv este în insolvenţă. Aş vrea să vă mai spun că acum o lună cei de la Garda Forestieră Vâlcea au fost în inspecţie la Cariera Berbeşti şi au constatat că operatorul a depăşit perimetrul de haldare, afectând pădurea din zonă. Cariera a fost amendată şi s-a deschis un dosar penal. Cred că acest detaliu este relevant pentru stabilirea vinovatului pentru alunecarea de teren”, a declarat pentru Adevărul Ionuţ Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

„Cazul din Alunu nu este singular. În ultimii ani, locuitorii din vecinătatea carierelor şi termocentralelor au fost afectaţi de deversări, poluarea apei, aerului şi a solului, exproprieri şi alte neajunsuri cauzate de operatori. Astfel de evenimente demonstrează încă o dată că sacrificiile făcute de comunităţile locale, dar şi de restul societăţii române, pentru obţinerea energiei din cărbune, sunt prea mari. Deşi în trecut cărbunele reprezenta o sursă importantă de energie, trebuie să accelerăm tranziţia către energie curată, din motive de mediu, climatice, economice şi sociale,” mai spune Ionuţ Apostol.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite