Noua ispravă a tânărului de 18 ani care a scos în frig 3.000 de oameni după alerta cu bombă la mall în Râmnicu Vâlcea. În sfârşit a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costin Moroacă din Dăeşti - Vâlcea - autorul alertei cu bombă în mall-urile vâlcene Foto Facebook Arhiva personală
Costin Moroacă din Dăeşti - Vâlcea - autorul alertei cu bombă în mall-urile vâlcene Foto Facebook Arhiva personală

Un tânăr din Vâlcea de numai 19 ani, Costin Moroacă, cu antecendente penale, a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

GALERIE FOTO

După ce a stat liniştit timp de patru luni, cea mai mare parte în perioada situaţiei de urgenţă, din cauza pandemiei de coronavirus, de cum s-a trecut la starea de alertă, un tânăr infractor de 19 ani, Costin Moroacă, din Dăeşti, a apelat din nou la vechile metehne. A furat un microbuz pentru transport persoane. Nu era pentru prima dată când reuşea să facă acest lucru. 

Băiatul, care are domiciliul într-o localitate învecinată cu municipiul reşedinţă de judeţ, Râmnicu Vâlcea, a sustras microbuzul din Autogara Dacos, de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. A profitat de faptul că şoferul a lăsat vehiculul neasigurat şi cu cheile în interior.  

Deşi nu avea permis de conducere, Costin Moroacă a condus microbuzul câţiva kilometri pe străzile din Râmnicu Vâlcea, fără probleme. 

Intenţiona să ajungă cu el acasă, la aproximativ 15 km distanţă, pe o rută ocolitoare, doar că, în cartierul Goranu, pe strada Straubing, a pierdut controlul volanului şi a intrat cu vehiculul într-o altă maşină care era parcată. Astfel s-a terminat aventura lui, în momentul în care la faţa locului a fost chemată Poliţia şi s-a aflat cine era vinovatul.

Pasionat de mijloacele de transport în comun, le fură de când era minor

S-a finalizat la fel ca în urmă cu doi ani, când a furat un autobuz din altă autogară - Antares, cu care s-a plimbat prin oraş. Atunci isprava lui s-a terminat într-un şanţ. Se întâmpla în decembrie 2018. 

La mai puţin de o lună, a furat un taximetru chiar din centrul Râmnicului. Şi de această dată a profitat de faptul că şoferul a lăsat cheile în contact. 

A făcut câteva curse contra cost până să fie prins. Reţinut pentru 24 de ore, ulterior, a fost lăsat în libertate, fiind cercetat sub control judiciar. 

La nici o săptămână, într-o noapte, a furat un autocar cu care a plecat spre Bucureşti. Oamenii legii l-au prins pe Dealul Negru, pe DN 7, în judeţul vecin, Argeş, în zona Drăganu. Numai printr-o minune nimeni nu a avut de suferit. Şi de această dată a fost reţinut pentru 24 de ore, apoi a fost trimis în judecată în stare de arestat preventiv şi a stat după gratii timp de trei luni.

5.000 de lei - preţul pentru ameninţarea cu bombă

La finele anului trecut, judecătorii au decis că este suficientă ca pedeapsă măsura educativă, în stare de libertate, sub supravegherea Serviciului de Probaţiune, numai că, în luna ianuarie a acestui an, a sunat la 112 şi a ameninţat că într-unul din mall-uri este amplasată o bombă. 

Ca să nu rişte nimic, zeci de lucrători din Poliţie, Jandarmerie, ISU şi SRI au evacuat aproximativ 3.000 de oameni din ambele centre comerciale din Râmnicu Vâlcea. Ore în şir angajaţii au stat în frig, până s-a dovedit că totul a fost o farsă. 

Graţie Sistemului de Localizare Mobilă Avansată – AML, băiatul a fost rapid identificat. Farsa cu bomba, care pus pe jar 3.000 de oameni, l-a costat 5.000 de lei şi a scăpat de acuzaţia de „nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor”, după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria  Râmnicu Vâlcea a dat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale în acest caz. 

Are din nou de plătit pagube materiale

    

Cu această ocazie, s-a aflat că era vorba despre un vechi client al Poliţiei, care avea la activ mai multe furturi de vehicule pentru transport în comun, încă din perioada în care era minor. După farsa cu bomba, a ameninţat că va fura un tren. În final, a furat un microbuz. 

Reţinut iniţial pentru 24 de ore, ulterior i s-a dat mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru furt în scop de folosinţă şi conducere fără permis. 

În urma evenimentului rutier nu au rezultat victime, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, Cătălin Udrea. În schimb, va fi obligat să plătească pagube materiale, cum s-a întâmplat şi în trecut. Legea l-a obligat, în cazul autobuzului furat cu care a ajuns în şanţ, la plata unor despăgubiri de 5.000 de euro. Nu se ştie însă dacă le-a achitat sau măcar a început să le achite.

Proprietarii microbuzului nici nu au ştiut că acesta a fost furat

Culmea este că în acest ultim caz, proprietarii microbuzului nici măcar nu au ştiut că acesta a fost furat. Au aflat de la poliţiştii care au venit să le spună că acesta a fost implicat într-un accident soldat cu pagube. La fel s-a întâmplat şi în cazul autobuzului, când, tot după ce a comis incidentul rutier, s-a aflat de sustragerea vehiculului.

A profitat de suspendarea măsurii educative din cauza stării de urgenţă

De remarcat mai este şi faptul că pentru Moroacă a fost benefică pandemia de coronavirus şi legislaţia românească. Pe timpul situaţiei de urgenţă, i-a fost suspendată măsura educativă neprivată de libertate, aşa cum s-a întâmplat în cazul multor români cu probleme penale. Altfel spus, a profitat de faptul că nu se mai afla sub supravegherea celor de la Serviciul de Probaţiune. 

De această dată, într-o primă instanţă, Costin Moroacă va sta după gratii cel puţin până pe data de 12 iunie, când există mari şanse ca mandatul să-i fie prelungit.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite