FOTO Mieii de Paşte vor putea fi sacrificaţi şi cumpăraţi direct din ferme, în anumite condiţii. Ce spun ciobanii din Vaideeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miei din fermele din Vaideeni Vâlcea pentru sărbătorile Pascale Foto Adevărul - credit Vaideeni
Miei din fermele din Vaideeni Vâlcea pentru sărbătorile Pascale Foto Adevărul - credit Vaideeni

Anul acesta, sacrificarea mieilor de Paşte şi comercializarea lor se poate face, în mod excepţional, direct din ferme.

GALERIE FOTO

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA), fermierii pot sacrifica mieii de Paşti în propriile exploataţii, în contextul Sărbătorilor Pascale şi al situaţiei generate de COVID-19.

Mai mult, vom putea cumpăra miei direct de la ferme, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oroş. „Se va amenaja un punct sacrificare cu condiţii minime sanitar - veterinare”, a declarat marţi,  ministrul Oroş unui reporter PRO TV care a întrebat dacă românul se va putea deplasa la astfel de ferme pentru a-şi cumpăra mielul de Paşte.

Deşi s-au elaborat instrucţiuni pentru direcţiile judeţene sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, prin care se acordă posibilitatea crescătorilor de ovine care nu se află în apropierea unui abator autorizat sanitar - veterinar, sau a unui centru amenajat temporar de către primării/prefecturi, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, de a sacrifica mieii în fermă/exploataţie în anumite condiţii, nu s-au elaborat încă procedurile  prin care se vor realiza aceste activităţi.

Românii vor găsi carne de miel, nu numai la fermele care urmează să fie cunoscute în perioada următoare, dar şi în magazine, abatoare şi centre autorizate sanitar - veterinar.

Ciobanii din Vaideeni oferă peste 100.000 de miei

În judeţul Vâlcea, există peste 100 de astfel de exploataţii doar în comuna Vaideeni, renumită pentru comunitatea de oieri de aici, potrivit primarului Daniel Achim Băluţă. 

„Nu am primit nicio înştiinţare de la Direcţia Judeţeană Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară până acum. Dar ar fi o veste minunată pentru ciobanii din zona noastră... Dar să ştiţi că preţurile vor fi destul de mari, în acest an, nu neapărat din cauza crizei provocate de coronavirus. Au crescut destul de mult, în urma incendiului din Australia, în care au murit peste 1 miliard de animale. Australia era principala piaţă din lume. Odată dispărând această piaţă, i-am auzit pe ciobani spunând că preţul a devenit atrăgător şi marfa căutată şi la noi. Se căuta marfă încă din perioada în care nu mai exista oferta. Cred, însă, că este suficientă marfă în ţară şi chiar mai multă decât trebuie, pentru sărbătorile pascale. Şi mai mult, este cea mai bună marfă, din punct de vedere al calităţii, bio sută la sută.”

Preţul în viu va fi între 14 - 15 lei / kg si până la 30 lei/ kg de carcasă

Primarul vâlcean mai susţine că „anul acesta, mieii sunt frumoşi”, pentru că timpul a fost în favoarea lor, chiar dacă Paştele va fi relativ devreme. În plus, mai spune Achim Băluţă, ciobanii din Vaideeni vor putea asigura cu marfă mai bine de jumătate din ţară: „Ciobanii din Vaideeni pot asigura cu miei de Paşte mai toată ţara, începând cu Banat, Oltenia, până în judeţe precum: Giurgiu, Ialomiţa, Dobrogea, toată zona aceasta. Au efective de peste 100.000 de miei”.

Şi nici măcar nu va fi nevoie ca oamenii să vină până în Vâlcea, pentru a cumpăra miei, fiindcă la această oră, ciobanii din Vaideeni sunt împrăştiaţi cu turmele prin toate zonele: „Marea majoritate a ciobanilor din Vaideeni sunt în acest moment în Banat şi Dobrogea. Pentru că iarna nu au unde să ţină oile aici”, a declarat primarul.

În schimb, mai spune aceeaşi sursă, preţul pentru carnea de miel în viu va fi în acest an între 14 şi 15 lei/kg, calitatea I. 

„Aşteptăm să ne spună cei de la DSVSA când putem să depunem cererile pentru punctele de sacrificare temporare. În anii trecuţi, trebuiau autorizate atât abatoarele care se ocupau de sacrificarea mieilor, cât şi fermele dacă sacrificarea se făcea în cadrul acestora - dar acest lucru era o procedură destul de complicată. Poate se va da o derogare acum. Să vedem circulara. Nu văd probleme cu vânzarea, ci cu transportul. Una e să-l dai din fermă şi alta să-l transporţi. Şi cum la noi legislaţia mai mult pune piedici, decât ajută... Că trebuie maşină frigorifică şi multe altele... Să nu uităm că în urmă cu câţiva ani s-au închis o serie de abatoare... Pentru un punct de sacrificare amenajat este nevoie de apă rece şi caldă, cârlige, beton, canalizare... Ca în fiecare an, accentul se va pune pe igienă şi pe condiţiile de sacrificare. Nu ştim sigur ce trebuie făcut. Dar dacă nu eşti informat, rămâi în urmă. În fiecare an, preţurile în perioada pascală se reglează între vânzător şi cumpărător, în funcţie de cerere şi ofertă. Probabil că preţurile vor ajunge la 25 - 30 de lei kilogramul de carne de miel la Paşte, carcasă”.  

Crescătorii aşteaptă acum norme exacte, reguli prin care se pot autoriza să comercializeze carnea de miel. Directorul DSVSA Vâlcea, dr. Mihai Miclea ne-a declarat că sunt aşteptate procedurile pentru a se şti exact cum vor fi autorizate exploataţiile şi că urmează în câteva zile să vină cu amănunte pe această temă.  

 

În ce condiţii pot fi sacrificaţi mieii în ferme

DSVSA poate aproba amenajarea unui spaţiu sau loc temporar de sacrificare a mieilor şi la nivelul fermei sau exploataţiei autorizată şi înregistrată sanitar veterinar, în vederea sacrificării mieilor proveniţi din exploataţia proprie. În acest sens, la nivelul fermei sau exploataţiei trebuie să fie asigurate o serie de facilităţi.

Pentru mieii destinaţi sacrificării, va fi verificată starea de sănătate a animalelor, efectuându-se în acest sens examenul ante - mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial. De asemenea, va fi verificată respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării, dar de asigurare şi respectare a regulilor generale de igienă.  

Se va controla dacă au fost eliminate subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman, dar şi condiţiile de depozitare şi comercializare a cărnii de miel.

Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor  în spaţiul amenajat temporar fie de primării/prefecturi, fie la nivelul fermei/ exploataţiei, va fi marcată cu marca de sănătate, de formă rotundă, cu diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia va fi înscris indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA, de către medicul veterinar oficial. 

Se va ţine cont inclusiv de respectarea distanţei minime sociale, de 1,5 m stabilită de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSSU).

În condiţiile solicitării/autorizării acestor centre temporare de tăiere, de către primării sau proprietarii de ferme/exploataţii, DSVSA Vâlcea va asigura personal de specialitate, medici veterinari oficiali, pentru a supraveghea întreaga activitate, astfel încât produsul să fie comercializat, spre consumatori, în condiţii de maximă siguranţă.

Carnea de miel sacrificat în fermă/exploataţie nu va poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite