Mexicul, noul Dubai pentru europeni. Ponturi pentru o vacanţă de vis în Paradis FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancun - Mexic; Foto FB Travel Cancun
Cancun - Mexic; Foto FB Travel Cancun

Ţinutul unor mari civilizaţii, cu o istorie şi o cultură unice, un loc de basm, cu o natură tropicală, faună şi floră variate şi peisaje incredibile, Mexicul de astăzi este deseori comparat cu Paradisul.

Oficial, Mexicul este cunoscut sub denumirea de Statele Unite Mexicane. „Mexicul este considerat Paradisul, unul pe cât de violent, pe atât de frumos. Are peste 130 de milioane de locuitori, entităţi federative împărţite în state, fiind înconjurat de Oceanul Atlantic, Golful Mexic şi Marea Caraibelor, precum şi Oceanul Pacific”, explică pentru „Adevărul” un român stabilit în Cancun, Eugen Degeratu (40 de ani), care are în Mexic o agenţie de turism - o platformă prin care se pot face rezervări pentru vacanţe de neuitat. 

GALERIE FOTO CU PEISAJELE INCREDIBILE ŞI PIRAMIDELE AZTECE ŞI MAYAŞE DIN MEXIC

Eugen Degeratu trăieşte de aproximativ un deceniu şi jumătate în Cancun. Este şi manager pentru un club de vacanţe în cadrul unui hotel de cinci diamante din Cancun, dar oferă transfer de la aeroport la resorturile din staţiune şi organizează excursii în tot Mexicul. 

Eugen este apreciat de românii cu care a intrat în contact, care-l recomandă cu încredere tuturor celor care ajung în Mexic. 

El explică în ce constă mirajul Mexicului, în mod special al Peninsulei Yucatan şi să ne ofere o serie de ponturi pentru o vacanţă în siguranţă, în destinaţii de neuitat şi de neratat. 

„Întreaga Peninsulă Yucatan este un Paradis în sine. Visul meu este să fiu şi ghid ca să arăt nu numai Cancunul. Îmi doresc ca turistul să vadă Mexicul adevărat. În Chiapas, Merida sau Bacalar sunt lucruri la fel de frumoase, precum în Cancun, Tulum şi alte zone”, susţine românul.

Imagini cu concert de mariachi, frumuseţea uimitoarea din Chiapas sau priveliştile incredibile de pe un hotel de cinci diamante din Cancun - în Mexic; Sursa: Eugen Degeratu

Riviera Maya transformată în „noul Dubai” 

Ţinutul unor mari civilizaţii: mayaşă, aztecă, toltecă, cu peisaje greu de descris prin cuvinte şi atracţii nenumărate, Mexicul a devenit astăzi „noul Dubai”, nu doar pentru turistul de rând, ci şi pentru vedetele internaţionale, de când pandemia a închis Europa. De curând şi vedetele de la noi precum Delia sau Loredana Groza s-au bucurat de plajele faimoase şi condiţiile de lux din staţiunea Tulum. 

„În ciuda reputaţiei potrivit căreia reprezintă o destinaţie nesigură din cauza războiului împotriva drogurilor din anumite părţi ale ţării, Peninsula Yucatan este un loc sigur pentru turişti”, ne asigură agentul de turism. Acesta spune că cele mai populare staţiuni din Peninsula Yucatan sau Riviera Maya sunt: Cancun, Playa del Carmen şi Tulum.

„Cancun generează o treime din veniturile din turism ale Mexicului. Milioane de turişti din toate colţurile lumii vin aici în fiecare an pentru a se bucura de viaţa nebună de noapte şi peisajul incredibil încadrat de plaje cu nisip alb din corali zdrobiţi şi apele turcoaz. Aeroportul internaţional Cancun are cel mai mare trafic internaţional din toată America Latină”, spune Eugen.

Ţara contrastelor, a civilizaţiilor preistorice, a peisajelor incredibile

Dincolo de faima despre violenţa internă descrisă de presa internaţională, Mexicul, mai spune românul, reprezintă cu mult mai mult. 

„Nu este numai leagănul civilizaţiilor maya sau aztecă, ori patria tacos-ului, nachos-urilor, tequilei, a sosului salsa, a mariachi-lor ori sombrero-urilor. Mexicul este tărâmul unor tradiţii extraordinare, al contrastelor, al unora dintre marile monumente arheologice ale lumii, precum situl arheologic de la Chichen Itza cu piramida sa Kukulkan care reprezintă una dintre cele şapte noi minuni ale lumii. Este acea piramidă cu 365 de trepte care în timpul în timpul echinocţiilor pare să se transforme într-un şarpe gigant în mişcare, creaţia primordială în mitologia maya. Este doar o iluzie optică, dar întregul Mexic este o aventură nesfârşită pentru simţuri şi emoţii”, descrie Eugen Degeratu.

Situl de care a pomenit agentul de turism este vizitat anual de peste un milion de turişti. Dar dacă nu sunteţi mari fani de locuri istorice, jungla, şi mai ales plaje minunate cu apă ce te hipnotizează datorită culorii, din zonele amenajate, precum şi din cele sălbatice, celebrele peşteri cu apă în care se poate înota - cenotele, lacurile cu apă roz, plimbările cu feribotul, sporturile acvatice, înotul alături de uriaşele balene - rechin din Insula Holbox, vizitele la Palatul Guvernatorului, Piramida Magicianului, Casa Ţestoaselor, Casa Păsărilor sau Palatul Măştilor din Uxmal, Oraşul Galben Izamal şi deliciile culinare, reprezintă doar o mică parte din ce vă poate oferi Mexicul.

O altă mare atracţie a Peninsulei Yucatan este Insula Muierilor sau Isla Mujeres, o insulă situată în largul coastei Cancunului. Are 7 km lungime şi 650 de metri lăţime şi peste 15.000 de rezidenţi permanenţi. Fost sanctuar pentru zeiţa maya a fertilităţii - Ixchel, Zeiţa Jaguar, cât şi Zeiţa Lunii şi soţia 

Soarelui, aici se făceau în trecut dese pelerinaje. O expediţie spaniolă a scos la iveală nenumărate figurine din lut înfăţişând femei, care i-au şi dat denumirea. Ulterior, s-a transformat într-un paradis al pescarilor şi un refugiu al piraţilor, iar astăzi face parte din aşa numitele „oraşe magice” - „pueblos magicos” - ale Mexicului.

Cancun, Tulum şi Playa del Carmen - cele mai renumite staţiuni

Mexicul a devenit o destinaţie de top pentru americani pe la jumătatea secolului trecut, datorită celebrului Acapulco. Autorităţile mexicane au înţeles că stau pe o comoară şi au decis să construiască o altă staţiune de top, mai aproape de SUA, la Marea Caraibelor. Coasta Cancunului, compusă din mlaştini, mangrove, junglă virgină şi plaje neexplorate, a fost selectată ca loc pentru un centru de vacanţă internaţional. 

Acum jumătate de secol aici era un sat de pescari cu 1000 de suflete, iar astăzi populaţia numără peste jumătate de milion de locuitori. „Toţi mai mulţi vin şi cumpără aici case, pentru că este un loc bun de investiţii”, spune agentul de turism.

Ca orice staţiune este împărţită între zona hotelieră şi zona localnicilor: „Zona Hotelera” şi Downtown - unde locuiesc oamenii care lucrează în industria hotelieră. Partea turistică reprezintă o fâşie de nisip lungă de 21 de kilometri, cu o lăţime de 400 de metri, în forma numărului şapte, unde aleg să stea majoritatea turiştilor. Restaurantele şi barurile se află bulevardul principal Kukulkan. 

Astăzi, Cancun atrage mai mulţi vizitatori internaţionali pe an decât Mexico City. Aici găseşti cele mai fabuloase resorturi din lume, la fel în Tulum şi Playa del Carmen. 

Ce poţi face în Peninsula Yucatan şi cât costă distracţia

La doar 200 de kilometri de Cancun se află capitala antică a imperiului mayaş – Chicken Itza. Sit sacru pentru civilizaţia Maya timp de peste şapte secole, a reînviat sub stăpânirea toltecă. Astăzi, în Patrimoniului Mondial UNESCO, este al doilea sit arheologic din Mexic, după Teotihuacan, ca număr de vizitatori – 1 milion/an, fiind din 2007 pe lista Celor Şapte Noi Minuni ale Lumii. 

Un bilet dus-întors cu autobuzul, din cel mai apropiat oraş, Valladolid, costă - socotit în bani româneşti - 15 lei/persoană, iar intrarea - 100 lei/persoană. Pentru taxa foto mai trebuie să plătiţi încă 90 de lei. 

Situl este celebru pentru Templul Kukulkan, închinat Zeul Şarpe – o piramidă de 365 de trepte: câte 91 pe patru laturi, plus platforma superioară, care reprezintă zilele calendarului Maya, la fel ca cel gregorian de azi. Piramida a fost construită peste alte două structuri mai mici, iar în 2005 sub acestea arheologii au descoperit o cenote – celebră peşteră cu apă / piscină naturală în care se poate înota.

Preţul pentru un tur ghidat de trei ore la nenumăratele obiective turistice ale sit-ului costă între 130 şi 200 de lei, aproximativ.

Cum cenotele - piscinile naturale deschise sau aflate sub peşteri - reprezintă o altă atracţie a Mexicului, cea mai apropiată de Chicken Itza, în care se poate înota este Cenote Ik Kil. Drumul cu taximetrul între cele două obiective, dus-întors, este de 31 lei, iar intrarea - 29 lei/ persoană. Este o cenote deschisă, cu vegetaţie luxuriantă, apă limpede, adâncă de 40 de metri. Considerată sacră, în adâncuri au fost descoperite oase şi bijuterii, semn că aici se făceau sacrificii de către mayaşi.

Din Valladolid, la Cenote Suytan, e excursie în grup organizat este de 40-50 lei/persoană dus-întors. Tot în apropiere de Valladolid se află Cenote Xcanahaltun, unde pe lângă înot se pot face şi plimbări cu barca, ambele contracost:  25,5 lei/persoană, respectiv 9 lei/persoană. 

Tot pe lista patrimoniului mondial UNESCO se află şi sit-ul arheologic de la Uxmal. Reprezintă o opţiune pentru cei cărora nu le place aglomeraţia. Fondat în anul 500 de mayaşi, a dominat cultura din Peninsula Yucatan, împreună cu Chichen Itza, până în jurul anului 1200. Spre deosebire de Chicken Itza, Uxmal a fost locuit până la sosirea spaniolilor, în secolul al XVI-lea. Cea mai impresionantă dintre construcţii este Piramida Magicianului care măsoară 35 de metri înălţime, are un plan eliptic şi marginile rotunjite.

Cel mai apropiat oraş în care vă puteţi caza este Merida, denumit şi „Oraşul alb”. Preţurile pentru o noapte de cazare la un hotel de trei stele pornesc de la 100 de lei/noapte. De la hotel se poate închiria o maşină, care costă în jur de 100 – 110 lei, la care se adaugă garanţia de 10%. 

Nu rataţi în zonă Muzeul Ciocolatei: 28 de lei/intrarea şi 21 de lei/ciocolata, şi nici Hacienda Yaxcopoil. În vremea ei de glorie a fost una dintre cele mai importante moşii rurale din Yucatan datorită dimensiunii şi măreţiei sale. A găzduit o fermă de vite şi mai târziu o plantaţie. Din vechea moşie nu a mai rămas decât 3% transformaţi într-un han şi un muzeu privat. Există şi o casă de oaspeţi unde cazarea costă 100 de dolari/noaptea. Are un monumental arc dublu maur din perioada colonială, iar biletul de intrare costă 25 lei/ persoană.

Parcul Xcaret reprezintă o altă experienţă de neratat în Mexic. Ar fi imposibil să te bucuri de tot ce oferă într-o singură zi. Preţurile sunt pe măsură. Este recomandat să luaţi o hartă turistică din magazinul de suveniruri, gratuit, ca să vă planificaţi cât mai bine timpul. 

Există oferte pentru mai multe pachete, inclusiv promoţii cu reduceri de până la 50 de dolari/pachet pentru două persoane. Pe site-ul parcului apar preţuri care pornesc de la 200 dolari/pachet, pentru: snorkeling nelimitat – înot/ scufundări alături de peştii exotici sau pentru a observa reciful de corali, înot pe râuri subterane sau în piscine naturale, plajă la marginea mării, drumeţii prin junglă - pentru a explora flora si fauna din Peninsula Yucatan, pentru a vedea fluturi şi păsări exotice, broaşte ţestoase, crocodili, jaguari, Muzeul Orhideelor, Râul Paradisului, Acvariul Recifului de corali, Peştera Liliecilor, Crescătoria de păsări Flamingo, Rezervaţia de Lamantini - văcuţe de mare, Turnul de observatie; mâncare, băuturi, tiroliene, plimbări cu gondola pe râurile parcului, locuri de joacă, de relaxare, parcare gratuită, transport în interiorul parcului, duşuri, toalete, vestiare, prosoape, biciclete, tuburi cu apă, înot alături de delfini, spectacole - carnaval seara cu mariachi şi alte surprize. 

Feribotul spre Isla Mujeres – Insula Muierilor, dus-întors, costă 60 /lei de persoană. Există şi plecări din zona hotelieră a Cancunului, dar preţurile sunt mai mari. Drumul durează circa 20 minute. Principala formă de transport pe insulă sunt golf-carturile:  preţurile pornesc de la 60 lei/oră şi ajung la 400 lei/zi. Un autobuz vă poate duce, pentru 4 lei/persoană, până în extremitatea nordică a insulei unde nu trebuie să rataţi apusul de pe Playa Norte, în apele din Caraibe. Aici, două şezlonguri  costă 70 lei. Două nopţi de cazare în celebra Casa Scoică de pe Insula Muierilor ajung la 3.500 de lei pentru două persoane. 

Un alt obiectiv demn de vizitat este Laguna Roz cu incredibilele sale lacuri sărate din cadrul Rezervaţiei Biosferei Rio Lagartos care include plaje, păduri şi dune protejate prin lege. În zona Las Coloradas a existat o carieră de sare, iar apa lacurilor este roz datorită micro-algelor şi a sării. În luna mai lacurile seacă. Culoarea lacurilor este dată de nivelul crescut de concentraţie a sării – 30%. În ciuda acestui aspect, în lacuri există viaţă: păsările flamingo se hrănesc aici cu minicreveţi. Intrarea costă în jur de 10 – 15 lei/persoană, dar preţurile pot ajunge la mii de euro pentru întreaga rezervaţie. Locul este incredibil şi nu trebuie ratat!

N-ar trebui ratate nici locuri precum Bacalar, Chiapas etc.  

Mâncare, băutură şi transport

Preţurile la mâncare, ca şi cele la cazare scad odată ce ieşiţi din zona staţiunilor de lux, fiind comparabile cu cele din ţară. În Valladolid, o porţie de porc marinat în frunze de pătlagină, la grătar, o porţie de pui tot la grătar cu salată şi orez, o porţie de cartofi prăjiţi, două cuba libre, o sangria, o cola şi desert costă mai puţin de 100 de lei. Un platou cu mâncăruri tradaţionale şi două cola ajunge la 30 de lei. În Merida, o friptură de vită cu orez, fasole şi salată, o porţie de vită cu ceapă, ciuperci şi brânză, în tortilla din făină, o bere Tecate, o pina colada şi un suc verde cu chaya costă puţin peste 70 de lei. Cinele nu depăşesc 100 de lei, în funcţie de cantitatea de băutură consumată. 

Cocktail-urile sunt la mare căutare, preţul unei cuba libre / margarita / pina colada la borcan de 400 ml fiind de 20 de lei. Un alt preparat local, marquesita costă 8 lei. O plimbare cu caleaşca prin oraş ajunge la 60 de lei. Un burrito şi o quesadilla de la Antojitos Yucatecos în Cancun costă 20 de lei. Tot aici o margarita şi o cuba libre costă 23 de lei, dar poţi primi gratis încă o margarita.

Două omlete cu şuncă, o cola şi o limonadă de pepene pe post de mic dejun costă 14 lei. Un guacamole cu piept de pui la grătar, cu salată şi cartofi prăjiţi, două beri şi o margarita, plus desert - prăjitură Tres Leches scot din buzunar peste 120 de lei. Cu cât nota de plată creşte, posibilitatea de a primi ceva gratis este mai mare. 

Preţurile diferă foarte mult în funcţie de zonă. Spre exemplu, un sombrero costă în zona hotelieră 140 de lei, în timp ce la faimosul Mercado 23 (Piaţa 23) este de doar 60 de lei.

Magazinele sunt deschise şapte zile pe săptămână de la ora 7:00 până seara.

În zona hotelieră a Cancunului circulă multe autobuze, care te poate duce oriunde doreşti contra sumei de 2,4 lei.

Preţurile explodează la propriu la cazările în hoteluri de peste trei stele, în comparaţie cu cele din ţară, mai ales cele din staţiunile de top. 

Preţurile la transport în comun sunt comparabile cu cele din ţară, dar la taximetre este diferit. În zona Cancun, spre exemplu, preţul porneşte de undeva de la 6 lei/km. Preţul la autobuz pe un traseu de 30 de minute dintre aeroport şi Dowtown este de 19 lei/persoană.  

Nu uitaţi însă că în Mexic totul e negociabil, cu cât vă pricepeţi mai bine să negociaţi cu atât aveţi şanse să obţineţi un preţ mai mic, cu mult mai mic faţă de cel iniţial, chiar şi de două, trei ori. Şi nu uitaţi, dacă vă doriţi vreun serviciu anume sau orice altceva, consultaţi-vă cu hotelierii. Ei vă pot obţine cel mai bun preţ şi vă pot da cele mai bune ponturi şi sfaturi. 

Preţurile la distracţii, mâncare, cazare, transport şi băutură sunt cât se poate de actuale. Ele ne-au fost dezvăluite de bloggerii de la „Lăsăm urme”care au fost plecaţi în luna ianuarie pentru mai bine de două săptămâni în Mexic. Şi-au împărtăşit experienţa cu fanii lor, motiv pentru care vă recomandăm să vă inspiraţi din aventura lor uimitoare. 

Mexicul, în pandemie

Fiind o ţară care trăieşte din turism, Mexicul a creat în pandemie un semafor epidemiologic pentru fiecare stat al său. În funcţie de situaţie, poate să fie verde, galben, portocaliu sau roşu. 

„Situaţia, ca în România, este într-o dinamică continuă. Aici, însă, ca să salveze zonele turistice, autorităţile mexicane au apelat la o serie de măsuri de prevenţie şi combatere care şi-au dovedit eficienţa. În funcţie de culoarea semaforului, spre exemplu, hotelurile au putut primi chiar şi în această perioadă un număr, este drept limitat, de turişti. Spre exemplu, la finele lui 2020, în statul Quintana Roo, unde se află Cancunul, capacitate maximă a gradului de ocupare a hotelurilor era de 60%. Nu au ales să închidă totul, ca în România. În plus, hotelierii au venit cu tot soiul de oferte, ca să-i atragă pe turişti, precum o noapte gratis la trei – cinci nopţi de cazare”, mai spune Eugen despre soluţiile găsite de autorităţile mexicane pentru a salva turismul.

Actele şi banii, primordiale

Fiind o destinaţie de top, este de la sine înţeles de ce una dintre solicitări este aceea de a demonstra că ai o situaţie financiară bună, că te poţi întreţine, dacă eşti nevoit să-ţi prelungeşti şederea până la cele şase luni maxime pe care ţi le oferă viza.

„Când turistul vine în Mexic trebuie să înţeleagă că este o destinaţie mondială, nu un loc ieftin, trebuie să aibă bani. Dacă tot ajungi aici, trebuie să vii pentru cel puţin două săptămâni. Pe lângă banii de transport şi cazare ai nevoie de cel puţin 2.000 de dolari”, este de părere agentul de turism.

O altă mare grijă trebuie acordată la completarea formularului pe care-l puteţi obţine fie de pe site-ul MAE, fie din avion şi pe care va trebui să-l daţi completat la vamă, în aeroport când vi se cer documentele. Va trebui de asemenea să răspundeţi la o serie de întrebări, precum: unde sunteţi cazaţi, câte zile, iar dacă nu vreţi să lăsaţi loc de interpretare, cel mai bine este să veniţi cu lecţia pregătită şi cu toate rezervările printate. 

Au fost pasageri întrebaţi unde lucrează, cărora li s-a cerut chiar şi legitimaţia de serviciu, cardurile de credit, situaţia conturilor bancare, dar nu este o regulă. Mare atenţie pentru că la finalul controlului - interviu pentru viză veţi primi înapoi o parte din formular înapoi, extrem de important la ieşirea din ţară. În caz contrar, amenzile sunt usturătoare. 

Din experienţa turiştilor români, contează foarte mult să aveţi toate actele la dumneavoastră, să fiţi calmi, cooperanţi şi să răspundeţi respectuos la toate întrebările care vi se adresează, indiferent dacă vi se vor părea redundante, agasante ori că se repetă. 

Şi la plecare trebuie să aveţi biletele de avion printate şi completat formularul online, după check-in - „Chestionario de saluda”, înainte de controlul securitate. Se poate face online scanând un cod pe care-l găsiţi în aeroport sau dacă nu vă funcţionează internetul, se poate obţine formularul de unde aţi făcut check-in-ul, de la ghişeu.

„Nu scoateţi bani de la bancomatele stradale”

Despre siguranţă, agentul de turism mai spune că ea există în toate zonele turistice. De aceea, nu este indicat să vă avântaţi noaptea prin locuri dubioase, să acceptaţi să consumaţi droguri.  

„Dacă vă place să vă aventuraţi de unul singur, apelaţi la diferitele agenţii de turism, cereţi recomandări de la hotel, pentru cea mai potrivită variantă. Trebuie să fiţi foarte atenţi, să nu mergeţi prin locuri necunoscute, în excursii doar cu persoane autorizate, să nu schimbaţi bani la hotel unde cursul valutar este foarte - foarte scăzut şi nici în aeroport, unde riscaţi să fiţi jupuit, dacă pot spune aşa. Cel mai bine ar fi să schimbaţi bani doar în băncile naţionale. Cardurile, foarte important, nu mergeţi să scoateţi bani de la bancomatele stradale, ci doar la bancomatele de la bancă, mult mai sigure. Nu vă băgaţi în seamă cu oameni suspecţi! Vedeţi-vă de treaba şi veţi petrece extraordinar!”, ne asigură Eugen. 

Tot el mai spune că trebuie să aveţi în permanenţă asupra dumneavoastră viza primită la aeroport sau paşaportul, în cazul în care sunteţi oprit la control de un oficial de la Imigraţie. 

În Mexic puteţi cumpăra o serie de suveniruri extraordinare pentru acasă, al căror preţ poate fi negociat la sânge, dacă vă pricepeţi şi vă place această practică. 

„Poţi să te târguieşti cu oamenii din bazare. Sunt o multitudine de lucruri artizanale foarte frumoase. Trebuie să ştii însă că nu poţi pleca cu lucruri fragile, cu apă, tequilla, parfumuri, creme, ţigări, în bagajele de mână. Ele trebuie puse la cală. Şi atenţie la bagaje, că se cântăresc, iar dacă depăşesc cantitatea admisă, se plătesc taxe foarte mari”, mai atrage atenţia agentul de turism.

 

Vremea în Peninsula Yucatan

Vara, mai ales în interiorul Peninsulei Yucatan, o vacanţă se poate transforma într-un coşmar, din cauza temperaturilor sufocante şi a umidităţii foarte ridicate. Este perioada sezonului ploios, care ţine aici din luna mai până în luna octombrie, de aceea, o vacanţă în Mexic este recomandată în sezonul uscat - din noiembrie până în aprilie. 

În sezonul ploios, frecvenţa furtunilor tropicale şi a uraganelor creşte. Dar, fiind o ţară mare, vremea variază foarte mult de la o destinaţie la alta, fiind determinată nu numai de latitudine, ci şi de altitudine. Mexicul are păduri tropicale, deşerturi uscate, văi fertile şi munţi acoperiţi de zăpadă, nu doar zona litorală. 

Cum ajungi în Mexic

Din România, există variante de zbor spre Mexic din Cluj şi Bucureşti, cu o escală în Paris sau Frankfurt. Majoritatea turiştilor aleg să aterizeze pe aeroportul din Cancun. De asemenea, există oferte foarte bune cu plecare din alte ţări, precum Budapesta, Viena sau Manchester.

Pe relaţia Bucureşti - Frankfurt - Cancun, un bilet cu Lufthansa costă, spre exemplu în luna martie, puţin peste 500 euro / persoană dus-întors, iar pentru bagaj la cală mai adăugaţi 100 de euro. 

Vă mai recomandăm şi:

Vacanţe la jumătate de preţ la târgul de turism virtual. Cât costă sejurul în cele mai cunoscute destinaţii

 

Român în Cancun, manager într-un hotel de cinci diamante: „Sunt prieten cu fratele preşedintelui Mexicului“ FOTO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite