Medicii de familie din Vâlcea se plâng că au venituri mici. Un medic câştigă în jur de 4000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cele 89 de localităţi din judeţul Vâlcea îşi desfăşoară activitatea 212 medici de familie. Pentru că foarte puţini au peste 2000 de pacienţi, venitul lunar al unui medic vâlcean este de aproximativ 4 000 de lei.

Potrivit legii, plata medicilor de familie se face per capita. Cu cât un medic are mai mulţi pacienţi, cu atât va câştiga mai mult. De asemenea, punctajul creşte dacă printre pacineţi se numără foarte mulţi copii şi bătrâni.

“Câştigul medicilor de familie nu este un câştig fix, este în funcţie de numărul de pacienţi, de grupa de vârstă a pacienţilor, de serviciile medicale realizate. Câştigul este mai mare dacă medicul are pe liste copii şi bătrâni pentru că punctajul este mai mare la aceste categorii de persoane. Veniturile ajung la 4 000-4 500 de lei pentru cei care au în jur de 2000 de pacienţi. Sunt puţini cei care au un număr atât de mare de pacienţi”, declară Costică Pleşoianu, director medical CAS Vâlcea.

 Cristiana Bărăgănescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familia din judeţul Vâlcea, spune că venitul unui medic este mult mai mic după ce plăteşte dările la stat şi salariul asistentelor. În plus, aproape un sfert din medicii de familie din judeţ au în jur de 1000 de pacienţi.

“Dacă un medic are un venit de 5 000 de lei, mai mult de jumătate din bani reprezintă taxe şi salariile angajaţilor. Nu se ţine cont de vechimea unui medic. Fratele meu, deşi este mult mai tânăr, primeşte mai mulţi bani decât mine pentru că este medic într-o localitate din judeţul Buzău, la 65 de kilometri de oraş.  Apoi, trebuie să plăteşti impozit pentru spaţiu. Eu, de exemplu, plătesc anual 3 000 de lei la primărie, impozit pe care nu-l socoteşte nimeni. În acest moment, în Vâlcea, sunt 60 de medici de familie care nu au mai mult de 1000 de pacienţi”, spune Cristiana Bărăgănescu.

Posturi vacante în oraşe

În Râmnicu Vâlcea sunt vacante patru posturi de medici. Până acum nu s-a înghesuit însă nimeni să le ocupe pentru că, potrivit reprezentanţilor CAS, medicilor le este destul de greu să-şi găsească un spaţiu adecvat pentru cabinetul medical şi suficienţi pacienţi. Pentru a-şi deschide un cabinet, medicul este obligat să strângă 1 000 de pacienţi în doar 6 luni.

 “Avem vacante patru posturi de medici dar nu am primit nicio cerere pentru urban pentru că este foarte greu să faci capitaţie. Locuri ar mai fi, dar se pune problema de spaţiu şi capitaţie”, susţine directorul medical al CAS Vâlcea.

În majoritatea comunelor din judeţul Vâlcea funcţionează câte două cabinete medicale individuale. Acolo unde nu există cabinete, bolnavii sunt consultaţi de medicul din localitatea vecină.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite