Marinar rătăcit pe munte, fără telefon. „S-a abătut cu 4 kilometri de la cărarea acoperită de frunze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinar rătăcit în Munţii Coziei, prins de noapte în pădure Foto Adevărul
Marinar rătăcit în Munţii Coziei, prins de noapte în pădure Foto Adevărul

Un bărbat de 59 de ani, din Tulcea, s-a rătăcit duminică seara, 15 noiembrie, în Parcul Naţional Cozia, din judeţul Vâlcea. A pierdut cărarea şi marcajele şi a deviat de la traseu.

Un marinar rătăcit în Munţii Coziei a fost găsit după mai bine de o oră şi jumătate de căutări pe întuneric, chiar dacă acestuia i se descărcase între timp bateria telefonului. Pe baza indiciilor furnizate înainte de acest episod, salvatorii au intuit exact zona în care a ajuns. 

În ciuda unui ordin straniu prin care intervenţiile privind persoanele rătăcite revin în sarcina jandarmilor montani, pentru salvarea bărbatului din Tulcea a fost nevoie şi de ajutorul salvamontiştilor.

GALERIE FOTO CU RECONSTITUIREA TRASEULUI UNUI TURIST RĂTĂCIT ÎN MUNŢII COZIA - VÂLCEA

Venit în concediu în staţiunea Călimăneşti - Căciulata, turistul a ales să urce singur pe munte până la Cabana Cozia. 

Doar că la întoarcere a realizat că s-a abătut cu mult de la traseu şi cum se înnoptase între timp, s-a văzut nevoit să sune la 112.

Şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, care a participat la intervenţie, la solicitarea colegilor, a povestit în premieră pentru „Adevărul” cum a decurs operaţiunea de salvare.

Parcul Naţional Cozia - Vâlcea Foto Sălătrucel - Parcul Naţional Cozia

Parcul Naţional Cozia - Vâlcea Foto Sălătrucel / Parcul Naţional Cozia

Din cauza întunericului, „a rătăcit drumul către hotel”

„A coborât de la Cabana Cozia şi a ales traseul roşu. Numai că în zona Turneanu, banda nu ţine numai în golul alpin, ci pătrunde şi în pădure. Nu a urmărit marcajul, în plus, prin pădure, poteca este acoperită în perioada aceasta de frunze. A pierdut şi poteca şi marcajul şi s-a abătut cu mult de la traseu spre dreapta, spre partea nordică. A tot mers prin pădure şi când a văzut că nu reuşeşte să iasă în drum, a sunat la 112”, a explicat Mircea Lera.

Traseul cu bandă roşie de pe Cozia - Vâlcea Foto Ştefan Sabin

Traseul de bandă roşie care coboară de pe Vârful Cozia Foto: Ştefan Sabin 

Potrivit unor hotărâri recente ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, intervenţia pentru salvarea persoanelor rătăcite, nu doar pe munte, ci în general, revine acum în sarcina Jandarmeriei. Doar jandarmii şi cei de la 112 pot intra în legătură directă cu apelantul. Aşa s-a întâmplat şi în acest caz.

Pe munte, fără baterie la telefon

Numai că, în ciuda discuţiilor cu persoana rătăcită, jandarmii montani n-au reuşit să-şi dea seama unde s-ar fi putut afla aceasta. De aceea, s-a apelat la ajutorul salvamontiştilor, singurii care cunosc munţii de la un capăt la altul. Cum turistului i s-a descărcat telefonul, salvatorii s-au văzut nevoiţi să plece în căutarea sa, pe baza indicilor pe care le obţinuseră înainte.

„Cum nu puteam să vorbesc direct cu solicitantul, le-am spus jandarmilor ce să întrebe, iar apoi aceştia îmi transmiteau ce aflau. Ce am înţeles eu, până să i se descarce bateria, este că a mers pe o muchie, de unde vedea maşinile (de pe Valea Oltului, de pe DN 7 / E 81 – n.r.) şi o curbă bruscă. A mers înspre drumul naţional (care se află pe celălalt mal al Oltului - n.r.) preţ de o oră, apoi a cotit spre nord. Şi a intrat într-o pădure”, ne-a mai povestit Mircea Lera.

Imagine spre Defileul Oltului - partea nordică

Privelişte de pe Cozia cu Defileul Oltului, partea nordică - Vâlcea şi a DN 7 / E 81 Foto Ştefan Sabin

Întrebat despre zgomotele din fundal, turistul a mai apucat să spună că aude maşinile şi o apă curgătoare, dar „nu Oltul, pentru că acesta nu face zgomot”, după cum a mai precizat şeful salvamontiştilor. 

Dacă ar fi avut ocazia să vorbească direct cu apelantul, şansele de a-l găsi mai repede pe turistul rătăcit ar fi fost mult mai mari, recunoaşte Lera: „Aş fi ştiut exact ce detalii să-l întreb în funcţie de răspunsurile date. Dar regulile fiind altele, ne conformăm, nu avem ce face”.

Din Râmnicu Vâlcea, acesta a plecat împreună cu încă un salvamontist, spre Călimăneşti, după ora 20:00. În acelaşi timp, Jandarmeria Vâlcea a mobilizat trei jandarmi montani care să plece în căutarea bărbatului. 

Indiciile care i-au ajutat pe salvatori să intuiască unde se afla turistul

     

„La Călimăneşti i-am luat pe băieţi (jandarmi - n.r.) şi am decis să mergem spre Parcul Naţional Cozia. Am sugerat să căutăm între Mănăstirea Turnu (aflată pe malul estic al râului Olt, la poalele Masivului Cozia - n.r.) şi dincolo de tunelul de cale ferată, spre pârâul Armăsaru. I-am spus celui de la ISU care a coordonat acţiunea că, din punctul meu de vedere, pe baza informaţiilor furnizate, legat de zgomotul de maşini şi apa curgătoare, bănuiesc că se află undeva în treimea de jos a masivului, pentru că în partea de sus nu sunt ape curgătoare decât în zona Mănăstirii Stânişoara. Iar o curbă bruscă pe drumul naţional nu este decât fie pe Viaductul Cârligul Mic, fie de la Lotrişor, puţin mai sus, spre Brezoi, în zona debuşării”, ne-a mai povestit salvamontistul.

Hartă cu traseele de pe Masivul Cozia şi zona în care s-a rătăcit un turist din Tulcea Foto montaniarzi ro

Harta turistică a Parcului Naţional Cozia - zonele marcate cu negru: unde a ieşit şi unde ar fi trebuit să ajungă dacă ar fi urmat corect traseul; Foto montaniarzi ro

Salvamontistul a intuit că existau doar două zone în care persoana s-ar fi putut afla: fie pe pârâul Dumbrăviţa, fie pe Armăsaru. A doua variantă prezenta un risc mai mare, fiind o zonă cu chei, în timp ce prima, îl scotea pe turist direct la râul Olt. Fapt care s-a şi întâmplat. 

„Jandarmilor le-am propus să mergem dincolo de Turnu. Iniţial, am propus ca doi jandarmi să meargă spre Dumbrăviţa, iar al treilea cu mine spre Armăsaru, pe unde mergeau maşinile pe vremuri”. Au plecat însă împreună şi au mai mers în jur de 500 de metri, în amonte, după care s-au oprit. Jandarmii s-au decis să se întoarcă, să verifice o nouă ipoteză potrivit căreia bărbatul ar fi putut fi în altă zonă, deasupra Mănăstirii Stânişoara.  

A ieşit singur pe malul Oltului

A rămas ca salvamontiştii să verifice pistele propuse, iar jandarmii - ipoteza lor. Numai că, după mai puţin de cinci minute, pe drumul spre Turnu, jandarmii au dat peste turist care, între timp, ieşise pe malul Oltului. 

Gara Turnu şi Tunelul de pe Valea Oltului văzute de pe Cozia Foto Sălătrucel - Parcul Naţional Cozia

Zona dintre Turnu şi tunelul feroviar din apropiere Foto Adevărul

„Dacă nu-l găseam în zona mai îndepărtată, urma să urc pe munte. După ce ne-am despărţit, la nici cinci minute, jandarmii m-au sunat să-mi spună că apelantul reuşise să iasă la drumul de lângă Olt (paralel cu DN 7 / E 81 - n.r.), exact unde le propusesem eu prima oară să meargă”, a recunoscut salvamontistul.

     

„De fapt, el a ieşit în drumul de pe marginea Oltului singur. Dacă intra în cealaltă zonă, bănuită de mine, l-am fi găsit în pădure, la 200 – 300 de metri depărtare. Era un tip despre care am înţeles că este marinar, venit în staţiune şi care a plecat la o drumeţie pe munte, la Cabana Cozia”, am mai aflat de la salvator. 

image

Cabana Cozia din Parcul Naţional Cozia - Vâlcea Foto Ştefan Sabin

O oră şi jumătate de căutări pe întuneric şi teren accidentat

În comunicatul de presă transmis de reprezentanţii Jandarmeriei Vâlcea se specifică faptul că: bărbatul de 59 de ani, din Tulcea, s-a abătut 4 kilometri de la traseul din Munţii Coziei. 

„A fost găsit de către jandarmii montani din Călimăneşti  şi salvamontişti după o oră şi jumătate de la solicitarea ajutorului”, au explicat reprezentanţii IJJ Vâlcea. 

Jandarmii au mai precizat că turistul venise în staţiunea de pe malul Oltului în concediu de odihnă. 

„A luat la pas cărările de munte până la Cabana Cozia, iar la întoarcere, din cauza întunericului, a rătăcit drumul către hotel. În jurul orelor 20.30, tulceanul şi-a dat seama că s-a îndepărtat foarte mult de traseul marcat, moment în care a solicitat ajutor prin apelul unic de urgenţă 112... 

Deşi salvatorii au încercat să vorbească în permanenţă cu acesta pentru a stabili o locaţie cât mai exactă, legătura telefonică s-a întrerupt fără a mai putea fi restabilită. 

După o oră şi jumătate de căutări pe întuneric şi teren accidentat, bărbatul a fost găsit în zona Lotrişor. Era într-o stare bună şi nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Ulterior, a fost dus în siguranţă de către salvatori până la hotel”, au specificat jandarmii.

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Turist de 81 de ani, salvat dintr-o râpă de lângă Transalpina: „Şi-a lăsat soţia la maşină şi a plecat să dea o tură“

FOTO Cum a fost elucidat misterul echipamentelor montane de mii de euro abandonate în Munţii Căpăţânii în urmă cu opt ani 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite