Mănăstiri seculare redeschise şi apel către români să nu mai mintă în anchetele epidemiologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Cozia din Vâlcea vizitată în continuare zilnic de sute de turişti - imagine realizată după redeschiderea din luna august; Foto Ana Bucătaru
Mănăstirea Cozia din Vâlcea vizitată în continuare zilnic de sute de turişti - imagine realizată după redeschiderea din luna august; Foto Ana Bucătaru

Două lăcaşuri de cult seculare, printre cele mai vizitate din România, de pe Valea Oltului, s-au redeschis publicului larg.

Vâlcea a raportat până, miercuri, 19 august, 899 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, 20 fiind diagnosticate în ultimele 24 de ore. 

În momentul de faţă, în judeţ sunt active 12 focare: la centrele de asistenţă socială din subordinea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea şi la mai mulţi agenţi economici. 

Cinci dintre focare sunt: la Centrul de Asistenţă Socială şi Îngrijire Zătreni - unde s-au înregistrat peste 100 cazuri pozitive, Centrul Bistriţa - peste 60 cazuri pozitive, Centrul Lungeşti – mai bine de 20  cazuri pozitive,  Centrul Nicolae Bălcescu - sub 10 cazuri pozitive şi Centrul Băbeni – 10 cazuri pozitive. Dintre acestea, peste 50  au fost declarate vindecate, provenind de la centrele din Lungeşti şi Nicolae Bălcescu. 

Printre ultimele focare de la agenţii economici, unul s-a înregistrat la fabrica din Budeşti a producătorului francez de componente auto Faurecia, unde au existat şi în trecut cazuri pozitive, potrivit autorităţilor. Alte două focare la diverşi agenţi economici au fost închise între timp. 

Din cele 87 de persoane internate din cauza noului coronavirus în spitalele din Vâlcea, în acest moment, 62 sunt asimptomatice sau cu forme uşoare ale bolii, 20 au forme medii, iar cinci sunt internate în Secţia de Terapie Intensivă (ATI), toate ventilate mecanic.

Doar cinci dintre cele 20 de persoane depistate cu virusul SARS - CoV-2 în ultimele 24 de ore au necesitat internare, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile vâlcene. Restul s-au alăturat persoanelor care se află în carantină şi izolare: 357 de persoane - incluse în prima categorie şi 47  sub anchetă epidemiologică, fiind contacţi direcţi ai unor persoane confirmate pozitiv, în izolare. 

Între timp şi cele două mănăstiri seculare, închise din cauza COVID-19, şi-au redeschis porţile. Este vorba despre Mănăstirea Cozia şi Mănăstirea Stânişoara, ambele din Călimăneşti - Vâlcea. Prima se află la ieşire din staţiunea balneară, spre Sibiu, pe DN 7 / E 81, iar cealaltă în Parcul Naţional Cozia. 

Reamintim că ambele au fost închise timp de două săptămâni după ce au fost diagnosticaţi călugări contaminaţi cu noul coronavirus. Stareţul de la Mănăstirea Stânişoara, părintele Laurenţiu Popa a murit din cauza COVID - 19, la o zi după părintele Spiridon. 

După cum reiese dintr-o comparaţie a fotografiilor făcute de turişti înainte şi după redeschiderea mănăstirilor, chiar dacă numărul de vizitatori este la fel sau poate chiar mai mare, oamenii au început să fie mai prevăzători când merg în pelerinaj şi să poarte măşti de protecţie. 

Nu numai la lăcaşurile de cult au fost probleme în această perioadă. Spre exemplu, doi dintre angajaţii  Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea au fost şi ei depistaţi cu SARS - CoV-2 la câteva zile după închiderea stagiunii, care din cauza pandemiei s-a desfăşurat în aer liber. 

Per total, numărul persoanelor declarate vindecate până acum în Vâlcea este de 266.

„În judeţ, în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical, până la această dată, au fost realizate 9.976 de teste. Astăzi (miercuri, 19 august - n.r.) au fost înregistrate şi 192 de rezultate negative”, au mai informat autorităţile.

Cu toate acestea, ele continuă să facă apel la persoanele care au legătură, sub o formă sau alta, cu pandemia. Prefectul de Vâlcea, Sebastian Fârtat a cerut populaţiei să spună adevărul în cadrul anchetelor epidemiologice amintind că acum principalii „aliaţi” ai noului coronavirus sunt „oboseala celor din linia întâi şi lipsa  de conştiinţă civică”. Acesta a mai menţionat că a solicitat Direcţiei de  de Sănătate Publică să facă o analiză a anchetelor epidemiologice din Vâlcea pentru a ştii care sunt zonele sau firmele ori instituţiile în care trebuie acţionat pentru răspândirea noului coronavirus, precizând că omisiunea sau minciuna în cadrul anchetelor epidemiologice se pedepseşte penal.

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Voluntarii străini care ne-au făcut curăţenie în munţi şi pe albiile râurilor: „Habar n-aveţi ce bogăţii deţineţi!“

Fetiţă de 5 ani, desfigurată de câinele vecinei, în timp ce se juca cu alţi copii în faţa casei. Patrupedul este rasa Akita Inu 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite