Managerul înregistrat când înjura o angajată, bănuit de purtare abuzivă, delapidare şi abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr Edward Stanca a cerut să fie suspendat din funcţia de manager al Spitalului Drăgoeşti - Vâlcea pe perioada anchetei disciplinare Foto colaj
Dr Edward Stanca a cerut să fie suspendat din funcţia de manager al Spitalului Drăgoeşti - Vâlcea pe perioada anchetei disciplinare Foto colaj

Spitalul din Drăgoeşti, judeţul Vâlcea, se află în mijlocul unui scandal fără precedent după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare în care managerul unităţii, medicul Edward Stanca, are un comportament jignitor şi ameninţător la adresa unei asistente medicale.

Scandalul scoate la iveală o serie de nereguli, dar şi alte dedesubturi ale acestei poveşti. Spre exemplu, abia acum s-a aflat că înregistrarea a fost făcută, cel mai probabil, în vara anului trecut, când, sătulă de modul vulgar şi violent verbal în care este tratată, angajata s-a decis să aibă probe, cu care mai apoi a mers la poliţie, unde a făcut plângere. 

În septembrie, poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Prundeni, de care aparţine localitatea în care se află Spitalul de Psihiatrie Drăgoeşti, au deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă, delapidare, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani, care nu a fost finalizat până acum. 

„Din datele existente, conflictul dintre cele două persoane ar fi pornit în luna august a anului 2020, iar înregistrarea publicată în mass-media a fost efectuată în acea perioadă”, au declarat anchetatorii. 

Nu sunt disponibile mai multe informaţii din acest dosar, decât că sunt cercetate faptele (in rem), nu persoana împotriva căreia s-a făcut reclamaţia, dar şi pentru că cel care răspunde de cercetări se află în această perioadă în concediu. 

Dosarul se află în lucru de mai bine de un an şi este instrumentat de un post de poliţie rurală. 

Dosarul penal conţine inclusiv înregistrarea

Potrivit unor surse, acest conflict ar fi mai vechi, de cel puţin trei ani, iar înregistrarea a fost dată publicităţii de către o altă persoană, neimplicată în conflict, care lucrează în acelaşi spital.

Poliţia Vâlcea a confirmat însă că dosarul a fost înregistrat în urma plângerii depuse de asistenta medicală în cauză. 

Potrivit surselor citate, la dosar se află şi înregistrarea care a apărut acum în spaţiul public şi care redă un schimb şocant de replici, în care medicul foloseşte un limbaj licenţios şi ameninţător la adresa asistentei: „Marş acasă, scroafa dracului ce eşti! Vrei să-ţi dau două după cap? Dacă îţi dau una în ochelari, îţi zboară faţa! Handicapato! Bagă-ţi minţile în cap, că te joc în picioare!... Marş, jigodia dracu! Dau în tine... Şi pe Mustaţă ţi-l… Vă toc pe amândoi şi pe fie-ta o dau la albanezi, să ţi-o f…tă!”, proferează managerul.

„Posibil să fi fost provocat, dar asta nu-i scuză comportamentul” 

Scandalul pune pe tapet şi alte posibile încălcări ale legii de către Edward Stanca, şi anume faptul că face gărzi plătite ca medic psihiatru, deşi este medic de familie, pe motiv că unitatea pe care o conduce nu are personal suficient şi nu există interes pentru posturile scoase la concurs de-a lungul timpului. Spitalul Drăgoeşti ar trebui să aibă patru medici specialişti, dar funcţionează doar cu jumătate din necesar. Dr. Edward Stanca susţine că legea îi permite însă acest lucru. Primarul localităţii Drăgoeşti atrage atenţia că înregistrarea nu redă decât o parte a dialogului şi că este posibil ca managerul să fi fost provocat. „Asta nu-i scuză însă comportamentul”, recunoaşte Gheorghe Bebe Melente. 

Acesta mai menţionează şi că de 13 ani, de când conduce administraţia publică locală, nu a auzit de alte plângeri la adresa managerului de spital. 

În trecut însă, directorul a intrat în conflict cu un fost primar, nemulţumit de modul în care se fac angajări la spital. Problema a fost tranşată în instanţă. Localnicii spun că şi acum managerului „i se trage” tot de la aceeaşi persoană, dar se feresc să dea prea multe amănunte, menţionând doar că mai mulţi oameni au avut de suferit în urma nenumăratelor plângeri pe care fostul primar le-a făcut împotriva mai multor persoane. 

Cum se apără managerul spitalului

Dr. Edward Stanca, manager din 2005 (ultimul concurs l-a susţinut în 2018), se apără şi spune că a fost scos din minţi de faptul că asistenta medicală nu-şi îndeplinea sarcinile de serviciu, dar şi că între timp conflictul s-a soluţionat. Şi alte surse confirmă că cei doi s-au împăcat. Unii menţionează că persoana care s-a certat medicul ar fi chiar actuala asistentă - şefă şi susţin că promovarea acesteia ridică semne de întrebare, având în vedere că ar fi avut loc după scandalul cu înregistrarea. 

Consiliul Judeţean Vâlcea, în subordinea căruia funcţionează spitalul, abia acum a decis să ia măsuri: s-a pornit o anchetă disciplinară, iar managerul a cerut să fie suspendat pe perioada verificărilor, solicitare care i-a fost aprobată. Preşedintele comisiei de anchetă, Adrian Mihăilă, susţine că a aflat despre existenţa unui conflict de muncă abia în urmă cu o lună, fiindu-i adus la cunoştinţă de către o angajată, fără să ştie exact dacă este una şi aceeaşi cu asistenta în discuţie, iar pandemia i-a împiedicat pe membrii comisiei să facă verificări la faţa locului.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ce a păţit directorul de spital din Vâlcea care şi-a înjurat o angajată ca la uşa cortului VIDEO

Dialog halucinant între directorul unui spital şi o angajată: „Marş, jigodia dracu'! Te joc în picioare şi pe fie-ta o dau la albanezi!“

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite