Locuitorii din Mihăeşti vor zonă de agrement şi nicidecum groapă de bălegar pe izlazul comunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei sunt supăraţi că se construieşte o groapă de gunoi pe izlazul din Arsanca unde să fie adus bălegarul din comună

Câteva sute de locuitori din Arsanca, comuna Mihăeşti, se întâlnesc zilnic în centrul satului fiind nemulţumiţi de zonul care le-a ajuns la ureche, că lângă casele lor se va construi o platformă pentru gunoi de grajd. „Răposatul primar, Nicolae Stănică, mort anul acesta, trecea prin sat şi ne spunea că ne va face aici, pe izlaz, unde adesea vin oamenii la iarbă verde la sfârşit de săptămână, zonă de agrement. Acum ne-am trezit că vor să facă groapă pentru gunoiul de grajd. Sunt în Mihăeşti două mari firme care se ocupă cu creşterea păsărilor, iar o a treia ce aparţine unui cunoscut om de afaceri, creşte vaci. Aici nu se va mai putea trăi din cauza mirosului de bălegar pe care îl vor aduce de la aceste societăţi", a spus Elena Daneş (58 ani). Actualul primar al localităţii, Constantin Bârzăgeanu, a ţinut să precizeze că a picat în acest scandal nevinovat. „Proiectul construirii unor platforme de gunoi, una în satul Arsanca, iar celălaltă la Stupărei, este al Ministerului Mediului şi Pădurilor şi este făcut cu bani europeni, valoarea lui fiind de 55 milioane euro. Proiectul este din 2005, a fost aprobat în Consiliul Local, are toate avizele şi se află în faza de execuţie. Gunoiul de grajd din Mihăeşti va fi adus la gropile care se vor amenaja", spune alesul. Au fost inventariate 150 de gospodării din comuna Mihăeşti care deţin animale precum vaci, cai, măgari, iar gunoiul de grajd rezultat va fi adus pe platformele care se construiesc în cele două sate.

Vezi AICI galerie foto

 

image
image
image
image

 
Cine a pus căruţa-n drum?


Grigore Sterpu (74 ani), fost secretar al Primăriei Mihăeşti, acum pensionar, spune că izlazul aparţine sătenilor, el fiind cumpărat de localnici în anul 1928. „Nu ne-au spus că vor să ne împută! Noi nu-i lăsam să ne aducă gunoiul de grajd sub nas". Vineri, 19 noiembrie, locuitorii din Arsanca au blocat drumul care duce în satul lor, punând o căruţă de-a curmezişul. Când poliţia din sat a aflat, maşina cu girofar a venit val-vârtej iar la întrebarea poliţistului „Cine a pus căruţa-n drum", din piepturile celor 50-60 de oameni, s-a auzit: „Noi am pus-o! Nu puteţi amenda tot satul". Vehiculul a fost tras din mijlocul drumului şi calea spre izlaz eliberată, făcându-se loc utilajelor constructorilor care să înceapă amenajarea.


Groapă de gunoi pe un teren alunecos


Motivele pentru care localnicii din Arsanca se opun punerii în practică a unui astfel de proiect sunt mai numeroase. Curenţii de aer care bat pe direcţia Est-Vest vor aduce mirosuri greu de suportat la locuinţele oamenilor, prima dintre ele aflându-se la aproximativ 200 metri distanţă. „Eu am prima casă lângă izlaz şi dacă groapa se va construi nu s eva mai putea trăi aici. Amplasamentul este într-o zonă expusă eroziunilor şi tot dealul acela riscă să o ia la vale, mai ales după ce maşini de mare capacitate vor trece permanent pe drumul comunal cârându-ne sub nas, gunoi de grajd. Ne vor şi distruge casele", spune Elena Daneş. L-am întrebat pe primarul Bârzăgeanul dacă există specificat în proiect că groapa de la Arsanca se construieşte doar pentru deşeurile rezultate din gospodăriile personale. „Nu există aşa ceva şi este foarte posibil, ca si societăţile care vor să aducă gunoiul aici, cu acordul celor de la Mediu, să poată face acest lucru". În dosarul intitulat „Construire platformă de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere", se specifică „Face obiectul procedurii de mediu - fără acord de mediu", parcurgându-se astfel o procedură simplicată de aprobare . Deci, Ministerul, construieşte fără acordul său, consilierii locali îşi dau avizul favorabil în şedinţă de consiliu local, iar la rubrica „Distanţe minine ale construcţiilor faţă de vecinătăţi", nu este nimic completat, spaţiile fiind....albe. „Izlazul este mereu frământat de alunecările de teren care sunt evidente", ne spune Radu Petrescu (35 ani), locuitor din zona. Azi, locuitorii din Arsanca vor să facă acţiune în instanţă prin care să oprească construirea gropii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite