Lista completă de E-uri din pâine. Majoritatea sortimentelor vândute în România nu respectă reţeta tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a da produselor de panificaţie un aspect cât mai atractiv şi un termen de valabilitate mai mare, producătorii folosesc, pe lângă făină, apă, sare şi drojdie, aditivi alimentari cunoscuţi sub denumirea generică de E-uri. Un studiu recent arată că majoritatea sortimentelor de pâine feliată de pe piaţă nu respectă reţeta tradiţională a pâinii.

Potrivit normelor în vigoare, prin “aditiv alimentar” se înţelege orice substanţă care, în mod normal, nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este ingredient alimentar caracteristic, având sau nu o valoare nutritivă şi prin a cărui adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice, în decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament şi ambalare a unor asemenea produse alimentare devine o componentă a lor.

Printre aditivii folosiţi la prepararea pâinii se numără amelioratorii de panificaţie: emulgatori (E 472 e, E 471, E 481), agenţii de tratare a făinii (l-cisteină, enzime) sau acidifianţi (acid sorbic -E 200, acid ascorbic -E 300 sau acid citric-E 330 ). 

Pentru un termen de valabilitate mai mare, în aluatul de pâine se adaugă şi propionat de calciu (E 282), un conservant care inhibă mucegaiul şi care este folosit de obicei pentru produsele de panificaţie preamblalate. 

„Pâinea preambalată conţine mai mulţi aditivi; emulgatorii menţin pâinea moale pentru mai mult timp, acidul ascorbic albeşte făina şi ajută la formarea unor pori fini, iar propiontul împiedică formarea mucegaiului.  L -cisteina (E 920) este un ameliorator de panificaţie obţinut pe cale sintetică, care uşurează frământarea aluaturilor”, explică Daniela Ştefoane, doctor inginer în industrie alimentară.

Consumul zilnic de aditivi ne afecteză sănătatea

Printre aditivii din pâine se numără şi enzimele, iar specialiştii susţin că făina se aditivează încă din moară.  

În România, substanţa nu apare sub forma acelui cod format din litera E şi trei cifre, dar este trecută pe etichetă. Printre enzimele folosite pentru a menţine pâinea proaspătă cât mai mult timp, dar care are un efect toxic asupra organismului, se numără alfa amilaza-enzima E 1100. 

Produsele alimentare  îmbogăţite cu  E-uri au efecte negative asupra organismului uman, provocând atât probleme la nivel digestiv, cât şi reacţii alergige sau tulburări comportamentale. 

„Consumul zilnic de produse alimentare aditivate sintetic ne afectează sănătatea şi comportamentul. Propionatul de calciu poate provoca migrene şi reacţii alergice, acidul ascorbic poate produce diaree şi calculi renali, iar cisteina  trebuie evitată de persoanele care suferă de diabet, pentru că poate interfera cu insulina. Enzimele de tip alfa -amilază au de asemenea un efect toxic”, explică Daniela Ştefoane. 

Coform unui  studiu recent privind calitatea pâinii feliate din magazinele româneşti,  unii dintre producători folosesc inclusiv făină din soia şi fasole, margarină, fibre vegetale şi glucoză. Cercetarea  Asociaţiei pentru Protecţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a scos la iveală faptul că în compozitia a peste jumătate din produsele analizate se foloseşte un adaos de gluten, fapt ce indică o calitate inferioară a făinurilor folosite la fabricarea pâinii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite