Laurenţiu Ploscaru, elevul matematician genial care va reprezenta România la Balcaniada din Grecia

Laurenţiu Ploscaru, elevul matematician genial care va reprezenta România la Balcaniada din Grecia

Elevul Laurenţiu Ploscaru face parte din lotul naţional care va reprezenta România la Balcaniada de Matematică din Grecia

Provine dintr-o familie de oameni modeşti, din Călimăneţti-Vâlcea, şi este singurul vâlcean care s-a calificat, doi ani consecutiv, în lotul lărgit de juniori al echipei naţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Laurenţiu Ioan Ploscaru, elev în clasa a VIII-a la Şcoala „Take Ionescu" din Râmnicu Vâlcea este un elev eminent la matematică, anul acesta el calificându-se în echipa lotului lărgit de juniori care va reprezenta România la Balcaniada de Matematică din Grecia, care va avea loc în luna iunie. Fire modestă, aşezată, Lurenţiu este caraterizat printr-un pronunţat simţ al dreptăţii sociale. „Mă supără foarte tare nedreptatea din jurul meu, sau când văd copii cărora nu le pasă de viitor. Nu-mi plac glumele nesărate ale colegilor, nu agreez zgomotul, larma, preferând în locul şuetelor, meditaţia profundă sau cititul de literatură beletristică", spune Laurenţiu.


Medalie de aur din partea Societăţii Ştiinţifice de Matematică


De fel din Călimăneşti, Laurenţiu, provine dintr-o familie de oameni modeşti, tatăl fiind pensionat pe caz de boală, iar mama este agent fiscal. Din clasa a V-a, Laurenţiu s-a mutat de la Şcoala Şerban Vodă din Călimăneşti, la Şcoala „Cu Ceas" (Take Ionescu), fiind elevul unui cunoscut şi apreciat profesor de matematică, Ştefan Smărăndoiu, despre care micul matematician spune că „este un dascăl de excepţie care te face să studiezi cu plăcere matematica". Atunci când oboseala îşi spune cuvântul la orele de mate, profesorul Smărăndoiu ştie să-i capteze pe elevii săi, aducându-i pe linia de plutire. „Laurenţiu este un elev serios şi disciplinat, capabil să facă performanţă. Anul acesta el a luat locul II la Olimpiada Naţională de Matematică de la Constanţa şi medalie de aur din partea Societăţii Ştiinţifice de Matematică din România. El s-a calificat în lotul lărgit de juniori, lot format din şase membrii, el clasificându-se al treilea şi trecând proba barajelor. Este, cred, singurul elev vâlcean, care se califică de doi ani consecutiv în lotul echipei naţionale trecând peste cele trei baraje pentru formarea Echipei României", spune profesorul care-l pregăteşte, Ştefan Smărăndoiu, o cunoştinţă a ziarului nostru care a ocupat locul unu în topul campaniei ziarului Adevărul, „Profesorii cu care Râmnicu Vâlcea se mândreşte".


La orele de mate, rezolvă probleme din culegeri


Premiile obţinute de Laurenţiu sunt numeroase, la olimpiade, concursuri judeţene şi naţionale. În anul 2009 a obţinut bronzul la Concursul Internaţional „Arhimede”, într-o confruntare cu matematicieni din Spania, Serbia, Republica Moldova şi România. Dacă va pleca sau nu din România, Laurenţiu spune cu vocea aşezată, molcomă: „Las viaţa să văd ce-mi oferă".Nu le cer niciodată elevilor mei ce să urmeze în viaţă! Le spun doar să înveţe, nu să aleagă matematica", completează cunoscutul dascăl Ştefan Smărăndoiu. La orele de matematică, micul geniu matematician lucrează din culegeri şi doar dacă sunt elemente de noutate, profesorul îl atenţionează, Laurenţiu fiind, la matematică, cu mult peste nivelul clasei în care învaţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: