Jaful anului, la Râmnicu Vâlcea. Hoţi cu cagule au furat din Altex Family Center laptopuri şi celulare de 300.000 de lei

Jaful anului, la Râmnicu Vâlcea. Hoţi cu cagule au furat din Altex Family Center laptopuri şi celulare de 300.000 de lei

Magazinul Altex din Complexul Family Center Rm. Vâlcea, prădat în weekend de bunuri de aproximativ 300.000 de lei, Foto: Google Map

Un centru comercial din Râmnicu Vâlcea a fost jefuit de indivizi mascaţi. Infractorii au plecat din magazin cu zeci de bunuri, în principal produse electronice, în valoare de aproximativ 300.000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jaful a avut loc în noaptea de 10 spre 11 februarie la sucursala Altex Vâlcea de pe bulevardul Tineretului, dar infracţiunea nu a fost anunaţată oficial de Poliţia Vâlcea. Oficialii instituţiei spun că este o anchetă în desfăşurare şi că, după modul de acţiune, există suspiciunea că cei care au comis infracţiunea sunt recidivişti.
 
În primul rând, fiindcă ştiau exact cum acţionează sistemul de alarmă al magazinului. Aşa că au intrat în incintă prin acoperiş, mai exact prin sistemul de aerisire. Ştiau foarte bine unde sunt senzorii de alarmă, fiind foarte atenţi la traseul urmărit.
 
Până la urmă, au declanşat alarma, din greşeală, apropiindu-se prea mult de unul dintre senzori. Altfel, spun anchetatorii, paguba ar fi putut fi mult mai mare.
 
Hoţii au plecat cu bunuri în valoare de aproximativ 300.000 de lei, sumă ce poate să se modifice în urma unui inventar. Infractorii au luat tot ce putea fi transportat uşor, de la celulare de ultimă generaţie la laptopuri. Pe de altă part, s-au ferit să fure iPhone-uri, care pot fi depistate uşor. 
 
Nu este exclus ca infractorii să fi ales magazinul Altex din cauza zonei în care se află: blocuri şi case nu sunt foarte aproape, iar în spatele centrului comercial este un teren viran. 
 
Altex mai are în Vâlcea încă două două magazine - unul în River Plaza Mall, în centrul Râmnicului, şi altul în Shoping Center Mall, ambele mai dificil sau imposibil de spart. 
 
Am încercat să aflăm amănunte de la angajaţii Altex, dar aceştia au refuzat să ne ofere informaţii, îndreptându-ne către conducerea de la Bucureşti. 
 
În urmă cu doi ani, cel mai rapid jaf din istoria Poliţiei Române a avut în prim plan tot un magazin Altex, situat însă în Vaslui.
 
Între cele două cazuri, din Vâlcea şi Vaslui, există extrem de multe asemănări. Cei trei hoţi care au acţionat la Vaslui făceau parte dintr-o bandă mai mare care a terorizat judeţe din Moldova şi Dobrogea, ani la rândul. Acţionau imediat ce scăpau de puşcărie. 
 
Coincidenţă sau nu, jaful din Vaslui a fost comis tot în luna februarie, şi tot în weekend. Ca şi la Vâlcea, au acţionat ”ca în filme”, purtând cagule şi mănuşi şi distrugând camerele de supraveghere. 
 
O jumătate de an mai târziu, Judecătoria Vaslui îi condamna pe cei trei hoţi, toţi din Constanţa, la 7 ani şi jumătate, respectiv 6 ani şi jumătate de închisoare, fiindcă mai aveau antecedente şi prin urmare şi condamnări anterioare rămase neexecutate. 
 
Magazinul Altex din Vaslui. Foarte multe similarităţi între cele două jafuri, precum şi între cele două magazine Foto: Adevărul
 
Dacă la Vaslui, hoţii au acţionat contra cronometru, furând în 90 de secunde 90 de telefoane în valoare de 100.000 de lei, de această dată prejudiciul este triplu. 
 
Şi la Vaslui, ca şi la Râmnicu Vâlcea, hoţii au fost cu mult mai rapizi decât echipajul firmei care asigura securitatea magazinului.
 
Poliţiştii moldoveni au reuşit să-i prindă pe infractori după aproape o lună de monitorizare şi cercetări. La locuinţele hoţilor s-au găsit cagulele, mănuşile, precum şi ranga cu care au spart uşa, lucru diferit faţă de modul de operare din Râmnicu Vâlcea. 
 
Spuneam că hoţii care au acţionat contra cronometru la Vaslui făceau parte dintr-o bandă mai mare, din judeţul Constanţa, care acţiona în principal în zona Moldovei. 
 
Unul dintre hoţi a fost surprins în 2015, de un echipaj de Poliţie, în timp ce sărea pe fereastra unei locuinţe. A reuşit să fugă alături de complicii care îl aşteptau la maşină. Dar a fost prins ulterior după o urmărire ca în filme, în care au fost folosite focuri de armă. În maşină s-au găsit 10 laptopuri, 14 telefoane mobile, casetofoane şi alte bunuri.  
 
Alt membru al grupării constănţene avea anul trecut 7 condamnări la activ, dar pedepsele fiind mici, ulterior se contopeau, aşa că nu stătea prea mult după gratii şi-şi relua rapid vechea activitate. Acesta a reuşit în 2014 un jaf de proporţii la Oficiul Poştal din Medgidia. A furat împreună cu alţi complici un seif cu 470.000 de lei, fugind de la poştă cu o maşină a instituţiei, din parcare. Deşi a primit patru ani, după nici un an, era liber. 
 
Anchetatorii iau în calcul şi varianta ca la Altex Râmnicu Vâlcea să fi acţionat hoţi din banda de la Constanţa. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările