Ionuţ Budişteanu creează o aplicaţie care le va permite nevăzătorilor să se deplaseze mai uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vâlceanul în vârstă de 20 de ani care a uimit o lume întreagă cu inteligenţa sa lucrează de două luni la o aplicaţie care le va permite nevăzătorilor să se deplaseze cu ajutorul telefonului mobil. Aplicaţia va fi gratuită şi va putea fi descărcată de pe internet în doar 10 secunde

După ce a inventat maşina cu radar 3D fără şofer, iar americanii i-au recunoscut geniul şi au hotărât ca un asteroid să-i poarte numele, Ionuţ Budişteanu lucrează la un program ce le va face viaţa mai uşoară tuturor nevăzătorilor care deţin un smartphone.

„Este o aplicaţie pentru telefoanele mobile care le va permite persoanelor nevăzătoare să se deplaseze. Această aplicaţie le va da posibilitatea să primească tot felul de informaţii despre locul unde se află. Eu am un coleg de facultate care este nevăzător şi are probleme să identifice staţia de autobuz sau Universitatea. Ideea e ca o persoană să ţină telefonul în mână şi să i se spună unde se află, direcţia unde e staţia de metrou. Telefonul va memora drumul pe care-l face în fiecare zi un nevăzător şi îi va atrage atenţia atunci când deviază de la traseu“, explică Ionuţ principiul de bază după care funcţionează aplicaţia la care lucrează. 

Recunoaşte banii

Softul este multifuncţional şi îi poate ajuta pe nevăzători să citească ori să identifice bancnotele. Invenţia lui Ionuţ Budişteanu poate fi folosită de cei care au probleme cu vederea şi în supermarket, când vor să-şi aleagă singuri produsele de pe rafturi. 

image
image

Foto

image

Geniul din Râmnicu Vâlcea şi-ar putea prezenta proiectul la concursul de tehnologie Microsoft iMagic Inventory, care va avea loc în luna iulie a acestui an, în Statele Unite ale Americii. Asta dacă, spune el, va reuşi să-l finalizeze la timp.

Pe lângă softul pentru smartphone-uri prin care îşi propune să vină în sprijinul nevăzătorilor, Ionuţ Budişteanu lucrează acum şi la un program care poate semnala prezenţa spărgătorilor de bănci în cel mai scurt timp.

„Încerc să finalizez un software care să recunoască persoanele care intră într-o bancă şi poartă cagulă sau mască. Practic, aplicaţia procesează imaginile de la camerele de supraveghere din 100 de bănci şi, când apare un spărgător, alertează un paznic. Acesta, la rândul său, cheamă Poliţia“, mai spune Ionuţ Budişteanu.

Tânărul intenţionează să participe cu această aplicaţie la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, care se va desfăşura, anul acesta, între 2 şi 5 aprilie

Student în România, succes internaţional

Evenimentul care i-a adus lui Ionuţ Budişteanu recunoaşterea internaţională a fost concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) din Phoenix, SUA. La ediţia de anul trecut a competiţiei, Ionuţ s-a întrecut cu alţi 1.600 de tineri din lume, dar a reuşit să obţină Marele Premiu, în valoare de 75.000 de dolari. Ionuţ Budişteanu a prezentat în concurs modelul de maşină autonomă, dotată cu radar 3D şi o cameră video, care ar costa doar 4.000 de dolari dacă ar fi produsă în serie. Un automobil de acest tip ar putea duce la scăderea numărului de accidente rutiere. Datorită aplicaţiei gândite de Ionuţ, maşina poate recunoaşte obstacolele din cale, dar şi semnele rutiere.

Nu vrea să plece din ţară

Încă din perioada în care era elev în Râmnicu Vâlcea, Ionuţ a primit oferte de a lucra pentru Google şi Tesla Motors, dar a refuzat să plece din ţară. 

În ciuda succesului de care se bucură şi a numeroaselor oferte primite de la companii şi universităţi de renume din lume, Ionuţ a făcut o alegere cel puţin surprinzătoare: a optat să-şi continue studiile în România. Vâlceanul locuieşte într-un cămin studenţesc din Capitală şi, până acum, nu a regretat alegerea făcută. 

„Sunt student la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii Bucureşti şi pot să spun că am învăţat nişte lucruri foarte interesante de la profesorii mei. În prima sesiune a fost foarte bine. Am o medie peste 9, iar acum încerc să lucrez mai mult la proiectele mele“, povesteşte geniul din Râmnicu Vâlcea, care acum este student în primul an. 

În 2013, Ionuţ Budişteanu a fost declarat unul dintre cei mai influenţi tineri din lume. El s-a clasat pe locul 9 în topul realizat de publicaţia americană „Time“. În acelaşi clasament, au fost incluşi cântăreaţa Lorde, Malala Yousafzai, activista pentru drepturile omului din Pakistan, şi fiica preşedintelui american Barack Obama, Malia. 


Citeşte şi:

Paradoxul geniului din Râmnicu Vâlcea

Ionuţ Budişteanu, unul dintre cei mai influenţi adolescenţi ai lumii potrivit revistei Time, vrea să breveteze radarul datorită căruia o maşină fără şofer poate să coste doar 4.000 de dolari. Ionuţ îl admiră pe Einstein pentru că nu a brevetat formula E=mc2.

Descoperirile şi surprizele ştiinţifice româneşti din 2013

Cum a arătat cercetarea românească în anul 2013? Care sunt cele mai importante 10 descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice care au avut loc în ţara noastră sau care au fost realizate de oameni de ştiinţă români?

FOTO Tinerele genii ale României sunt la Salonul de Inventică: Ionuţ Budişteanu îşi prezintă maşina autonomă autohtonă

Cea de a XI-a ediţie a „Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret” a pornit la drum astăzi. Până duminică, unii dintre cei mai inteligenţi tineri români îşi vor expune proiectele şi vor vorbi cu vizitatorii despre ideile lor.

INTERVIU Ionuţ Budişteanu, tânărul geniu al informaticii, începe facultatea în Bucureşti şi va locui în cămin: „Studiul în străinătate este un moft“

Ionuţ Budişteanu, tânărul care la numai 19 ani a câştigat premiul cel mare la una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie (Intel ISEF 2013), va începe primul an universitar la Facultatea de Matematică şi Informatică din Bucureşti şi va locui într-unul dintre căminele Universităţii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite