Pârtiile celui mai modern domeniu schiabil din ţară, închise la scurt timp după inaugurare: „Nu avem pile la Cel de Sus“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul schiabil Transalpina - Voineasa din Vâlcea la deschiderea sezonului de iarnă 2021 Foto Transalpina Ski
Domeniul schiabil Transalpina - Voineasa din Vâlcea la deschiderea sezonului de iarnă 2021 Foto Transalpina Ski

Din ciclul „deschis şi nu prea”, Domeniul schiabil de la Vidra – Voineasa a reuşit vineri, 29 ianuarie, să deschidă sezonul de iarnă. Numai că nu s-a ţinut cont de vreme, motiv pentru care pârtiile s-au închis la scurt timp.

Aşteptat să se deschidă de două luni, de mii de schiori, din ţară şi chiar străinătate, cel mai modern şi mai nou domeniu schiabil din ţară, Transalpina - Voineasa cum se numeşte acum Ski Resort Transalpina (SRT), a reuşit performanţa de a închide instalaţiile şi pârtiile la scurt timp, din cauza vremii nefavorabile: cod galben cu vânt în rafale de peste 90 – 100 km/h. Şi se anunţă o vreme asemănătoare şi pentru ziua de sâmbătă, 30 ianuarie. 

Sute de turişti au fost puşi pe drumuri, dovadă că unităţile de cazare, precum Cabana Vânătorul sau Hotel Alpina Ski care au anunţat că nu mai au camere disponibile în acest weekend sau până pe 8 februarie. 

Prinşi pe picior greşit, noii administratori s-au văzut nevoiţi să le transmită pe pagina oficială de socializare, celor interesaţi, să se informeze înainte de a pleca la drum cu privire la starea vremii. Acest lucru s-a întâmplat, în contextul în care se ştia de zile bune cum va fi vremea, dar nu s-a ţinut cont de prognoze când s-a anunţat inaugurarea unui nou sezon de iarnă.  

Bâlbele, administrarea defectuoasă la acest domeniu schiabil nu sunt o noutate. Din 2012 încoace, problemele s-au repetat şi sunt numeroase: de la licitaţii fără număr pentru administrarea domeniului, în lipsa unor doritori speriaţi de redevenţele de 250.000 de euro/sezon cerute de un proprietar - UAT Voineasa - depăşit de situaţie, deşi un domeniu de o asemenea anvergură nu se „închiriază” cu sezonul; la întârzierea plăţilor către constructor (Acomin Deva) şi impunerea unui sechestru asigurator din cauza dobânzilor acumulate; la reţeaua electrică cu mult sub-dimensionată faţă de nevoi, pentru că furnizorul consideră că investiţia deocamdată nu rentează şi aşteaptă ca investitorii să fie atraşi de mirajul zonei şi să facă reţeaua pe banii lor; până la lipsa unei infrastructuri care merge de la locuri puţine de cazare în apropierea pârtiilor până la drumuri închise pe timpul iernii care să aducă investitori din toate colţurile ţării. Şi nu sunt singurele probleme, dar sunt cele mai importante.

Pregătiri pe repede înainte

Pe domeniul schiabil din Munţii Lotrului, de lângă Lacul Vidra din nord-vestul judeţului Vâlcea, s-a aşternut un strat consistent de zăpadă, iar celelalte pârtii, în special cele din Carpaţii Meridionali, au fost luate cu asalt. Încă din decembrie s-a aşteptat un răspuns la întrebarea: „Când se deschide Ski Resort Transalpina?”, la care nici măcar noii administratori nu au putut da un răspuns cu certitudine, până zilele trecute.

Presaţi de miile de întrebări şi acuzaţii, privind lipsa de comunicare pe acest subiect, au decis până la urmă să explice cum stă situaţia, după ce abia după prima săptămână a acestui an s-a ridicat sechestrul de pe domeniu şi au început pregătirile pentru un nou sezon de iarnă, după data de 13 ianuarie când a fost semnat contractul delegării către noii administratori, „ceea ce a implicat şi un acces întârziat la instalaţii pentru evaluări şi revizii complexe”. 

Abia joi, 27 ianuarie, a avut loc ISCIR-izarea, ocazie cu care s-a anunţat că „mai sunt ceva probleme cu serverul sistemului de Ticketing”, dar s-au dat asigurări că se vor remedia până la deschiderea din acest weekend, altfel „în cel mai rău caz pentru că va trebui să lucrăm pe serverul din Austria, deoarece cel de aici este prăjit, în măsura în care facem reautorizarea şi sistemul de Ticketing nu este funcţional, o să deschidem la liber”. 

Cu doar 24 de ore înainte de deschidere să făcea următorul anunţ: „Motoare turate în parametri, ratrackuri pe piste, tunurile şi lănciile pe poziţii, echipa pregătită pentru "asalt", stadiul pregătirilor finale şi energie pozitivă la maxim căci abia aşteptăm să putem striga în cor: start sezon iarnă 2021!”. Numai că incertitudinile au apărut din nou când s-a aflat că fostul administrator, cel care a construit domeniul a venit cu un nou sechestru în urma unei facturi de 1 milion de lei restantă. 

Parcarea Domeniului schiabil Transalpina - Voineasa din Vâlcea în prima zi de deschidere a sezonului de iarnă 2021 Foto captură video web cam

Parcarea aproape goală a Domeniului schiabil Transalpina - Voineasa din Vâlcea în prima zi de deschidere a sezonului de iarnă 2021; Foto captură video web cam

Noii administratori, „surprinşi” de vremea rea

Turiştii din întreaga ţară care-şi planificaseră o vacanţă în zonă au stat din nou cu „inima cât un purice” până s-a găsit o rezolvare şi la această problemă. Şi când toată lumea credea că „s-a spart ghinionul”, vineri, 29 ianuarie, la doar o oră de la deschidere, pe pagina noilor administratori se anunţa cu stângăcie: „Vântul deosebit de puternic din zona golului alpin (rafală peste 100 km/h) a reuşit să ne dea planurile peste cap şi cablul jos de pe role la teleschi. Imediat ce va fi posibil, echipa va repoziţiona şi vom putea funcţiona aşa cum toţi ne dorim. Imaginile primite acum de la echipa Salvamont Voineasa, captate la cota 1850 m spun tot. De asemenea, viscolul şi ninsoarea aduc şi depozitează în permanenţă zăpadă proaspătă peste stratul preparat în cursul nopţii şi dimineţii. Recomandarea este să abordaţi cu prudenţă şi să adaptaţi viteza de alunecare la condiţiile de zăpadă şi vizibilitate posibile în această situaţie. Ne-am fi dorit o zi frumoasă şi calmă, dar se pare că nu avem pile la Cel de Sus”, au spus administratorii la început. 

Progrnoza meto pentru ultimul weekend din ianuarie 2021 în zona Domeniului Schiabil Transalpina - Voineasa din Vâlcea

Prognoza meto pentru ultimul weekend din ianuarie 2021 în zona Domeniului Schiabil Transalpina - Voineasa din Vâlcea

Trei ore mai târziu au anunţat: „Vântul a urcat la intensităţi şi viteze (>85 km/h) peste limita admisă pentru condiţii de funcţionare în siguranţă, aşadar suntem nevoiţi să oprim telegondola. Ne pare rău că astăzi vântul nu ţine cu noi! Vom reveni cu info de actualitate!”. 

„Am deschis, însă nu merg toate instalaţiile” 

Transalpina Voineasa sau Ski Resort Transalpina a fost inaugurată în 2012. Din 2009 însă în zonă s-au investit peste 40 milioane de euro, fonduri guvernamentale prin Ministerul Turismului. Din cei peste 80 de km de pârtii aflaţi în planul iniţial, s-au construit în final doar 9 km, pârtii pentru începători şi grad mediu de dificultate. 

Dotată cu două telegondole, două teleschiuri şi un telescaun de ultimă generaţie, capabile să urce pe cele şapte pârtii mii de schiori, anul acesta, s-a anunţat că se vor deschide doar: „tronson 1 telegondolă, teleschi 1 şi teleschi 2, plus pârtiile aferente”, din cauza „preluării târzii de către noua administraţie”,  şi a faptului că „nu a existat timpul fizic necesar pentru realizarea expertizării şi reviziei pentru partea superioară”.

Doar că în prima zi a sezonului nici măcar acestea nu funcţionau la capacitate maximă: „Am luat startul, telegondola tronson 1 funcţionează, dar natura îşi spune cuvântul: momentan în zona înaltă este vânt deosebit de puternic, plus lipsă vizibilitate din cauza ceţii foarte dense, aşa că suntem nevoiţi temporar să nu deschidem teleschi 1 şi 2”.

„Tipic românesc! Am deschis, însă nu merg toate instalaţiile. Evident că bate vântul, la o simplă verificare a vremii, se ştia acest lucru de acum trei zile”, au comentat turiştii cu năduf.  

Tot noii administratori au precizat pe reţelele de socializare că domeniul este dotat şi cu o Şcoală de schi, situată la cota 1850 m, Şcoala de monitori Transalpina, lângă sediul celor de la Salvamont. 

Pârtiile goale de la Transalpina Ski Resort - de la Vidra - Voineasa în judeţul Vâlcea în prima zi de deschidere a sezonului 2021 Foto captură web cam

Pârtiile goale de la Transalpina Ski Resort - de la Vidra - Voineasa în judeţul Vâlcea în prima zi de deschidere a sezonului 2021 Foto captură web cam

Poticneli

Deschiderea din acest an s-a făcut cu mai multe potcneli. Au fost probleme permanente cu energia electrică, din cauza căreia turiştii au rămas de multe ori blocaţi în telegondole, în lipsa unei linii de putere auxiliară care să preia sarcina atunci când apar fluctuaţiile de putere, din Petrimanu, ori Balindru, care ar fi mai aproape. Actuala structură a fost construită în urmă cu peste patru decenii, pentru cele câteva cabane din zona Obârşia Lotrului. 

Cei care administrează pagina oficială a domeniului schiabil au comentat: „Subscriem şi noi nemulţumirilor care decurg din lipsa investiţiilor majore în infrastructura zonei, abia investiţi în administrarea pârtiilor de la Transalpina căutăm soluţii, iar pe voi vă încurajăm să aduceţi în lumină doleanţele, aprecierile sau of-urile, să le faceţi publice, căci astfel se va crea cerere, necesitate şi presiune, numai că ele trebuie adresate în funcţie de specific celor răspunzători de fiecare aspect în parte”.

Turiştii ne-au mai semnalat şi faptul că nu este amenajată pârtia de sub telescaun. „Sincer eu am fost foarte dezamăgit de pârtia aceea. Jumătate din ea dai la beţe ca să aluneci, iar în telescaun petreci foarte mult timp, înaintează greu, probabil din cauza puterii scăzute pe traf-ul respectiv.... Dacă nu se continuă investiţia, prin mărirea pârtiei până jos şi tragerea unei noi linii de curent care să susţină consumul de curent, investiţia de la telescaun e inutilă”, spun oamenii, menţionând şi faptul că s-au dublat tarifele la parcarea de la baza domeniului schiabil.

Tarife Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort - Vâlcea în noul sezon de iarnă 2021 Foto Domeniul Schiabil Transalpina

Tarife Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort - Vâlcea în noul sezon de iarnă 2021 Foto Domeniul Schiabil Transalpina

În schimb, s-a precizat că până pe data de 7 februarie se va putea schia şapte zile din şapte, dacă timpul va permite, dată de la care în fiecare zi de marţi pârtiile vor fi închise pentru revizie. 

De asemenea, s-au postat şi informaţii despre tarife şi programul de funcţionare pentru sezonul de iarnă 2021: „Precizăm că, având în vedere toate reviziile şi verificările tehnice din această perioadă premergătoare deschiderii, în prima săptămână turiştii vor beneficia de program extins 7 zile din 7, urmând ca din data de 9 februarie 2021, fiecare zi de marţi să fie fără program cu public, aceasta fiind dedicată lucrărilor de întreţinere tehnică periodică”.

Vă mai recomandăm şi:  

Nebunie pe drumuri şi pe pârtiile închise din Vâlcea: „Se putea schia mai bine decât la Sinaia” FOTO VIDEO

Domeniul schiabil Transalpina, sub semnul întrebării: între datorii, lipsă de experienţă şi „interese obscure”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite