„Iadul” din Mexic, descris de româncele cu copii expulzate fără partenerii de viaţă: „De ce ne-au separat familiile?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Români sechestraţi în Cancun Foto Facebook Guti Valentin
Români sechestraţi în Cancun Foto Facebook Guti Valentin

Mulţi dintre pasagerii care au ajuns, în aceste zile, în Mexic unde au trăit umilinţe greu de înţeles au descris întregul coşmar trăit pe paginile de socializare. Printre aceştia şi două femei.

Una dintre românce a fost deportată în ţară împreună cu mama şi bebeluşul ei, deşi plecase la drum şi cu soţul şi soacra, iar cealaltă a fost despărţită tot de partener care a rămas în Cancun „fără bani sau telefon”. 

Femeile au fost sechestrate fără prea multe explicaţii în celulele de detenţie ale Poliţiei de Frontieră şi expulzate cu primul avion. 

Ulterior, una dintre ele a aflat, la întoarcerea în ţară, că astfel de incidente se tot petrec din 2013 încoace. Doar că au fost mai rare şi nu au implicat un volum atât de mare de români afectaţi. 

Cu câteva zile înainte de reţinerea celor peste 80 de români, şi pe data de 26 ianuarie alţi zeci de turişti din ţara noastră au avut parte de experienţe similare. 

Doar o mică parte dintre conaţionalii noştri au fost acceptaţi în Mexic, iar dintre aceştia mulţi făceau parte din cupluri sau grupuri, fiind despărţiţi de însoţitori.

Poveştile celor două femei sunt terifiante.

Deportată cu bebeluşul în braţe şi ameninţată că riscă să rămână fără el

„Eu sunt mămica cu bebeluşul care au fost deportate din Cancun”, mărturiseşte Georgiana Năstase pe propria pagină de socializare, unde explică întreaga întâmplare petrecută în data de 30 ianuarie. 

Din mărturisirea româncei reiese că a plecat în Mexic împreună cu soţul, mama şi soacra, şi bebeluşul lor. Doar că în momentul debarcării pentru acordarea vizelor de intrare în ţară, „eu şi mama mea am fost invitate să-l urmăm pe agentul de la vamă, fără mai multe detalii. Am ajuns într-o încăpere cu mai mulţi români (unii de pe zborul nostru, Lufthansa, alţii de pe cel de Air France) unde ni s-a cerut să completăm o fişă cu datele noastre şi scopul călătoriei... lucrurile au început sa ia o întorsătură ciudată. Autorităţile locale nu vorbeau cu noi, singurele frânturi de informaţii pe care le-am avut au fost „avem o alertă pe numele vostru, sigur aţi făcut voi ceva” „nu ştim ce, trebuie să vedeţi cu consulatul roman”...” au fost singurele informaţii pe care le-au putut afla. 

A reuşit să-şi reîntâlnească soţul preţ de câteva secunde în momentul în care a cerut să schimbe scutecul copilului, geanta fiind la soţ: „Cred că tot atunci au luat şi paşaportul copilului”. La toaletă a aflat de la vameşa care o însoţea că vor fi deportate în ţară. Mutată împreună cu mama şi bebeluşul „într-o altă încăpere, un fel de sală de aşteptare”, după trei ore „10 agenţi vamali cu paşapoartele noastre au început să ne scoată pe rând în grupuri mici... Am întrebat unde mergem şi nici nu-mi răspundeau”, dar a înţeles rapid că erau cu toţii îmbarcaţi în avion. 

„În momentul acela am cerut să vină şi tatăl copilului pentru că nu aveam nici mâncarea pentru bebe, nici chei de la casă... M-au ameninţat de mai multe ori că, dacă nu urc în avion, voi ajunge la închisoare... Soţul meu nu mai putea luat bilet, nu putea ajunge la mine, nici la telefon nu mă lăsau să termin conversaţia. M-au ameninţat: „eşti pe teritoriul nostru şi autorităţile îţi pot lua copilul în situaţia asta”... Disperarea noastră a fost distracţia lor de sâmbătă seara... Am ajuns în avion speriată, neştiind ce voi face mai departe: unde vom merge pentru ca biletele noastre erau către Frankfurt şi ne lipsea şi cel către Paris, cu ce îmi voi hrăni copilul....”, mai povesteşte Georgiana Năstase. 

O parte dintre românii de pe fiecare zbor au trăit acelaşi coşmar „inclusiv ceilalţi şase prieteni cu care ne-am plănuit călătoria”

„De ce ne-au separat familiile? De ce soţul meu a intrat şi noi nu, din moment ce eram o familie şi aveam aceeaşi rezervare?... Soţul meu nu a fost în niciun moment informat de autorităţile mexicane de ce urmează să se întâmple sau s-a întâmplat cu noi, familia lui”, mai spune românca.

A avut noroc cu stewardesele care au ajutat-o cu mâncare pentru bebe şi cu ce are de făcut mai departe. legat de cărţile de îmbarcare pentru Paris „pentru că în sistem copilul apărea că se va întoarce alături de tata, dar fizic era cu mine”. 

În România s-a văzut nevoită să-şi spargă uşa de la apartament: „Vă las doar cu imaginea unei mame prăbuşite pe podeaua casei, uşurată că şi-a adus bebeluşul acasă”.

„Mexicul are dreptul să te deporteze fără nici o explicaţie!”

Sub titulatura „Adevărul neştiut despre Mexic”, Clara Georgiana, din Ilfov, după cum reiese din contul de pe Facebook a povestit şi ea pe contul „Vacanţe şi călătorii” cum paradisul visat s-a transformat în iad, în momentul în care, ajunsă pe aeroportul din Cancun a fost despărţită de soţ şi grupul de prieteni, închisă într-o celulă, fără acces la telefon, i s-a refuzat viza şi a fost îmbarcată într-o cursă spre Paris. Soţul a rămas în Cancun „fără telefon sau bani”. 

„Chiar dacă la prima vedere o vacanţă în Mexic te face să visezi la Paradis, totul se poate transforma într-un iad în momentul în care aterizezi pe aeroport şi ajungi la poliţia de frontieră pentru a primi viza de intrare!”, îşi începe Clara Georgiana povestea. 

„O să vă relatez experienţa mea... o parte pe care nimeni nu o afişează şi nici o agenţie de turism nu ţi-o pune în vedere atunci când plăteşti pentru o vacanţă de câteva mii de euro. Pe scurt, am achiziţionat o vacanţă, de la Karpaten, împreună cu soţul meu şi alţi doi prieteni, iar la fel ca noi şi-au achiziţionat şi alţi turişti români, şi am plecat către destinaţia Cancun!” 

Poliţia de frontieră a despărţit-o de soţ căruia i-a acordat viza „iar pe mine m-au deportat fără să mă lase să iau legătura cu el! Nu mi-au dat acces la telefon, nu au acceptat să vorbească în engleză, ne-au ţinut pe mine şi mai mulţi turişti închişi într-o celulă şi ne-au urcat în primul avion, conduşi cu forţa de poliţişti, fără să ne dea paşapoartele decât în momentul în care am ajuns înapoi în Paris, de unde iarăşi am fost aşteptaţi şi escortaţi de poliţie”, mărturiseşte Clara. 

„Dacă din instinct încerci să te aperi sau să îţi ceri drepturile, eşti bruscat şi ameninţat că vei fi arestat! După toată aceasta experienţă, am căutat informaţii şi am descoperit că sunt zeci de persoane care au trecut prin asta, în aceeaşi destinaţie şi în maniere mult mai agresive, încă din 2013, ţinuţi închişi două sau trei zile, trataţi abuziv ca nişte infractori... Prin urmare, vă recomand să vă gândiţi de zece ori când alegeţi destinaţia Mexic, pentru că totul este o loterie şi se poate transforma într-un coşmar!”, a mai scris femeia după ce a s-a întors în România.

„Soţul meu este în continuare în Cancun, fără bani şi fără telefon, pentru că toate erau la mine! În încheiere vreau să vă menţionez faptul că am apelat la Ambasada României din Mexic şi singurul răspuns primit a fost că: „Mexicul are dreptul să te deporteze fără nici o explicaţie!”.

Vă mai recomandăm şi: 

Peste 80 de români sechestraţi pe aeroportul din Cancun. Motivul incredibil pentru care vor fi trimişi înapoi în Europa şi reacţia MAE

Momente cumplite pentru zeci de turişti români pe aeroportul din Cancun: „Stăm pe jos, fără telefon şi acte” VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite