FOTO. Zeci de şomeri din Vâlcea învaţă tainele gastronomiei pentru a pleca la muncă în Germania sau Elveţia

FOTO. Zeci de şomeri din Vâlcea învaţă tainele gastronomiei pentru a pleca la muncă în Germania sau Elveţia

Peste 1 500 de şomeri din Vâlcea s-au înscris la cursuri de recalificare în acest an

Şomerii din judeţul Vâlcea speră că-şi vor găsi mai repede un loc de muncă dacă învaţă o altă meserie. În  general, persoanele care urmează acest curs au peste 40 de ani şi nicio speranţă că le va fi bine în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 50 de şomeri s-au înscris în acest an  la cursul de bucătar organizat de Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Vâlcea. Mulţi dintre aceştia speră că viaţa li se va schimba în bine dacă învaţă tainele gastronomiei şi că, în cele din urmă, se vor putea angaja pe un salariu decent în străinătate.

 În bucătăria Centrului l-am găsit pe Dănuţ, fost cadru militar şi didactic, care a rămas şomer în urma mai multor restructurări. La 52 de ani, acesta vrea să ia viaţa de la capăt în Elveţia.

„Am fost profesor patru ani, am predat Module de electrotehnică şi electronică la Grupul Şcolar „Căpitan Nicolae Pleşoianu” şi mi s-a restructurat postul. Până acum am trecut prin trei restructurări. Înainte să ajung la catedră am lucrat în Armată dar am fost restructurat şi de acolo, aşa că am fost nevoit să vin la curs, să învăţ meseria asta. Vreau să plec în Elveţia ca ajutor de bucătar, e o meserie frumoasă, plătită foarte bine. În paralel urmez şi  cursuri de limbi străine la Biblioteca Judeţeană, la Centrul Europe Direct” , spune Dănuţ Dobriţoiu.

La rândul său, Florin, un şomer de 42 de ani din Râmnicu Vâlcea, vrea să plece la muncă în Germania. De câteva luni s-a întors în ţară pentru că patronul soţiei sale i-a promis că-l angajează şi pe el bucatar, dacă urmează un curs de recalificare.

„Patronii soţiei mele sunt de origine italiană şi deţin un restaurant în Germania. Mi-au spus că mă angajează şi pe mine ca bucătar dar să vin în ţară, să fac acest curs de recalificare. Dacă am un atestat sau o diplomă, mă pot angaja cu acte legale. Soţia mea lucrează de foarte mult timp acolo şi, când am fost în vizită la ea, am ajutat-o în bucătărie, am fost ajutor de bucătar. Salariul e mult mai atractiv decât la noi şi ajunge la  1000 de euro pe lună, plus cazare şi masă. În România nu poţi să te angajezi pentru că nu sunt locuri de muncă iar, în Râmnicu Vâlcea, nici atât!” povesteşte şi  Florin Zaharia.  

Anual, zeci de persoane obţin atestatul de bucătar la CRFPA Vâlcea. Mai mult de jumătate dintre şomerii care s-au recalificat la Centru au reuşit să se angajeze ulterior.

„Este a doua serie de cursanţi şi vorbim despre 56 de şomeri care au dorit să înveţe meseria de bucătar doar în acest an. În general sunt persoane motivate, unii au venit din Slovenia, Austria sau Germania pentru a învăţa meserie. Majoritatea celor care au urmat cursul de bucătar la CRFPA s-au angajat în restaurante. Am avut şi un cursant care s-a angajat pe un vas de croazieră” spune maestrul bucătar Virgil Cazangiu.

Peste 1 500 de şomeri s-au înscris la cursuri de recalificare în 2013


De la începutul anului şi până în prezent, CRFPA Vâlcea a organizat 71 de cursuri la cererea a peste 1 500 de şomeri. O parte dintre cursrui s-au finalizat deja.


“ În acest an s-au înscris la cursuri 1 513 persoane. În acest moment, 32 din cele 71 de cursuri s-au finalizat deja. Avem cursanţi şi din judeţele limitrofe, din Argeş şi Gorj. Pot să vă spun că cele mai solicitate cursuri sunt cel de frizer, coafor, bucătar, ospătar sau inspector resurse umane pentru personalul Tesa disponibilizat”, precizează Doina Stroe, directorul CRFPA Vâlcea.

În acest an, CFRPA Vâlcea are fonduri pentru recalificarea a 2 500 de şomeri. Instituţia recalifică în acest moment deţinuţi din penitenciarul Colibaşi. 

 

Cursanții petrec în bucătărie aproape cinci ore

Imagini din aceeasi galerie
  • Cursanții petrec în bucătărie aproape cinci ore
  • Alte 20 de persoane urmează cursul de ospătar 
  • Florin, un șomer care urmează să lucreze ca bucătar în Germania
  • Dănuț, unul dintre vâlcenii care vrea să înceapă o nouă viață în străinătate
  • Bucătarii au pregătit roșii umplute cu carne
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările