FOTO VIDEO Ce s-a ales de proiectul lui Ceauşescu în legătură cu zona montană Vidra şi ce urma să găzduiască în anul 2000 staţiunea devenită „fantomă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunţat deblocarea ultimei tranşe a investiţiei „Dezvoltarea structurii de agrement” a Domeniului schiabil Transalpina Ski Resort, din judeţul Vâlcea. Astfel, după 10 ani de la începerea proiectului, au mai fost alocaţi un milion de lei, investiţia totală depăşind 100 de milioane de lei. Cu toate acestea, infrastructura este foarte slab dezvoltată.

GALERIE FOTO

Înainte de Revoluţie, Vidra era o staţiune turistică în plină dezvoltare, într-una din cele mai frumoase zone montane din România, pe malul Lacului Vidra, din judeţul Vâlcea.

Într-un cadru superb, apăruseră trei moteluri, cu câte trei etaje şi sute de locuri de cazare, precum şi cinci vile turistice, proiectate de arhitecţi aduşi din Elveţia. Numai elitele, politice sau sportive, aveau acces la baza turistică a acestei staţiuni ce se prefigura a se transforma într-una de lux, precum cele din Occident, cu posibilităţi de agrement pentru tot anul. Pentru ceilalţi, zona era disponibilă doar pentru a fi vizitată.  

Nicolae Ceaşescu visa ca în 2000 staţiunea să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă. Începuse, în acest sens, construcţia unui hotel cu şapte etaje, dar şi realizarea unui telescaun pentru ca întreaga zonă să poată fi văzută cât mai bine de la înălţime. În realizarea acestui proiect, Ceauşescu se baza pe infrastructura turistică a staţiunii montane Voineasa, aflată la numai 40 de kilometri distanţă. 

Ce se întâmplă la Vidra şi Voineasa, „o dramă naţională”

După Revoluţie însă de acest vis măreţ s-a ales însă praful. Patrimoniul turistic a fost preluat de cele patru mari confederaţii sindicale de la vremea respectivă, care s-au dovedit incapabile să îl gestioneze: „O serie de hoteluri au fost lăsate în paragină de aceşti administratori care nici măcar nu sunt proprietari. Există o anchetă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care spune că patrimoniul UGSR s-a luat prin înşelăciune”, susţine fostul primar al staţiunii Gheorghe Stanciu, în prezent consilier local.

Vidra Vâlcea - Staţiunea - fantomă Vidra proiectată de arhitecţi elveţieni Foto Staţiunea Vidra

Primăria Voineasa a acţionat în instanţă preluarea patrimoniului de către sindicate, folosindu-se de o rezoluţie a DNA din 2011 care preciza că patrimoniul sindical deţinut până în 1989 de UGSR a fost împărţit ilegal. Lipsa unor specialişti în domeniu în cadrul Primăriei şi lipsa de interes a autorităţilor au făcut ca nici până la această oră problema să nu fie rezolvată. 

Autorităţile judeţene se declară revoltate de situaţie, în condiţiile în care susţin că există capacităţi de cazare nefolosite şi hoteluri care se dărâmă. "Este o dramă naţională!”, concluziona şeful administraţiei judeţene, Constantin Rădulescu, despre situaţia infrastructurii turistice din zona Vidra - Voineasa, la ultima vizită a ministrului Turismului în zonă, din această lună.

Zeci de milioane de euro investite într-o singură direcţie

În 2010, s-a încercat o revigorare a turismului în zonă, la iniţiativa fostului ministru al Turismului Elena Udrea. Atunci, a apărut proiectul domeniului schiabil Transalpina Ski Resort, realizat în sfârşit abia după 10 ani, când Guvernul a achitat ultima tranşă a investiţiei în zona de agrement.

Vidra Vâlcea Domeniul schiabil Transalpina Schi Resort Foto Adevărul

Din cei 80 de kilometri de pârtii, cât fuseseră proiectaţi, s-au realizat doar 9 kilometri, din care cea mai lungă pârtie abia depăşeşte 2 kilometri. În schimb, cele şapte pârtii de schi sunt dotate cu unele dintre cele mai moderne instalaţii: telegondolă, teleschi şi telescaun.

Principala problemă o reprezintă însă infrastructura rutieră foarte proastă, în care nu s-a investit nimic în ultimele trei decenii. O problemă majoră o reprezintă şi lipsa infrastructurii turistice. Deşi pârtiile de schi din zona dintre Vidra şi Obârşia Lotrului atrag mii de turişti pe săptămână, timp de 3 - 4 luni/an, aceştia nu au unde să se cazeze din cauză că locurile de cazare sunt total insuficiente. În plus, accesul în zonă este destul de greoi, pe timpul iernii fiind posibil doar dinspre Valea Oltului, pe DN 7 A. Transalpina este închisă mai bine de jumătate de an, drumul spre Petroşani este distrus, iar cel spre Sebeş - Alba nu este deszăpezit. În plus, deşi instalaţiile sunt de ultimă generaţie, iar zona deţine cea mai mare uzină hidroenergetică de pe râurile interioare ale României, cea de la Lotru - Ciunget, distribuţia de energie electrică este deficitară, iar la fiecare întrerupere a curentului electric instalaţiile devin inoperabile.

Motelurile de la Vidra au funcţionat o perioadă şi după Revoluţie, când sindicatele au încercat să menţină afacerea cu ajutorul unui administrator adus din afara sistemului. Promisiunile acestuia nu au fost onorate, deşi se făcuseră ceva investiţii, aşa că unităţile au fost închise şi lăsate în paragină, ca şi micuţa instalaţie de telescaun ruginită, care pornea de la vilele turistice, singurele care mai funcţionează astăzi. 

image

Singurele care s-au dezvoltat în zonă au fost pensiunile şi casele de vacanţă private, însă acestea sunt total  insuficiente.

Perla turismului montan, comparată cu Cernobâl de către turişti

Situaţia este similară şi la Voineasa, altădată perla turismului montan, la mare căutare în acele vremuri, celebră nu doar pentru aerul bogat în aerosoli şi esenţe volatile de brad, ci şi pentru calitatea serviciilor de tratament şi superbul peisaj. 

Aici veneau olimpicii internaţionali pentru a se pregăti, pensionari pentru a se relaxa, oameni de toate vârstele care profitau de aer curat şi pădurile întinse de conifere. Dacă pe vremuri era bătaie pe miile de locuri de cazare, acum mare parte din baza turistică este închisă.

Voineasa - Vâlcea perla turismului montan de altădată Foto FB Staţiunea Voineasa

Doar 800 de locuri de cazare pe  70 de kilometri

  

Astăzi, potrivit datelor oficiale, de la Voineasa până la Obârşia Lotrului mai există doar 819  locuri de cazare, din care cele mai multe la pensiuni - 521, iar restul la casele de vacanţă, deşi potenţialul zonei a fost enorm. Numai la Vidra, înainte de Revoluţie se preconiza că vor exista 1.100 de locuri de cazare, din care o treime urmau să fie asigurate de hotelul de şapte etaje, al cărui schelet rezistă şi astăzi în staţiunea - fantomă, ca o amintire a vremurilor de demult. Restul locurilor de cazare, în cea mai mare parte, nu mai sunt funcţionale. Astfel, la acest moment, Vidra poate pune la dispoziţie aproximativ 100 de locuri de cazare, în cele cinci vile turistice. 

Voineasa avea în schimb o capacitate pentru 1.400 de locuri de cazare. Şi aici, mare parte din baza turistică a fost închisă, iar zona, arată, aşa cum o descriu turiştii, precum Cernobâl.  

„Dacă aceste staţiuni ar fi funcţionale (Vidra şi Voineasa - n.r.), am ajunge la 3.000 de locuri de cazare”, a recunoscut primarul staţiunii Voineasa, Gabriel Năstăsescu, cu ocazia vizitei ministrului. 

„Ruşine, trădători de ţară” pentru „bătaia de joc”, videoclipul viral cu starea motelurilor din Vidra

  

Cea mai recentă relatare despre situaţia în care se află astăzi Vidra, staţiunea cea mai apropiată de Domeniul Schiabil Transalpina Ski Resort, îi aparţine lui Alex Dima de la Pro TV, care a postat anul trecut pe Facebook un scurt reportaj devenit rapid viral.

Venit, văzut şi atât, sau cum se pasează din nou responsabilitatea

Ultimul milion de lei alocat de Guvern va merge în mare parte, cel mai probabil, către firma hunedoreană Acomin Deva, care a construit şi administrează domeniul schiabil în numele Primăriei Voineasa, beneficiara investiţiei. Cea dintâi a pus sechestru pe domeniu din cauza restanţelor acumulate la care se adaugă penalităţile aferente.

Guvernul, prin vocea ministrului Turismului, a pasat din nou răspunderea în ograda administraţiei locale, incapabilă să gestioneze o investiţie atât de mare, motiv pentru care au şi existat blocajele din ultimii ani. Bogdan Trif s-a ferit, însă, să explice şi ce se va face în privinţa infrastructurii: „Din acest moment, ministerul s-a achitat de orice obligaţie financiară. Este rândul autorităţilor locale să finalizeze construcţiile, în aşa fel încât Voineasa să devină ceea ce am sperat cu toţii, un domeniu schiabil de care să se bucure turiştii, în condiţii de siguranţă şi confort. Am deblocat un proiect început în urmă cu 10 ani. Este o investiţie mult prea importantă pentru a o lăsa în acelaşi stadiu în care am găsit-o, pierdută printre responsabilităţi aruncate de la unii la alţii. Important este că din sezonul viitor turiştii vor avea la dispoziţie o pârtie modernă, cu tot confortul de rigoare, de la parcare la tot felul de activităţi de agrement”, a declarat ministrul Bogdan Trif la Voineasa.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite