FOTO VIDEO Parc de aventură unic în România, născut în urma unui festival internaţional al carverilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul de aventură Cerna din Vaideeni - Vâlcea Foto Adevărul - credit Adrian Mircea Bondoc
Parcul de aventură Cerna din Vaideeni - Vâlcea Foto Adevărul - credit Adrian Mircea Bondoc

În Vâlcea, o agropensiune de la poalele Munţilor Căpăţânii şi-a deschis propriul parc de aventuri cu ajutorul carverilor. Proiectul artiştilor cu drujbă s-a bucurat de un aşa mare succes încât a fost deschis publicului larg.

GALERIE FOTO

În perioada 23 - 30 iulie, comuna Vaideeni din judeţul Vâlcea găzduieşte cel mai mare festival privat al sculptorilor cu drujba din România. Evenimentul este organizat de Agropensiunea Cerna cu ajutorul Primăriei Vaideeni şi al altor instituţii şi firme implicate şi se află deja la a patra ediţie. 

Din cauza pandemiei, de această dată nu au mai putut participa şi invitaţi de peste hotare. Evenimentul de la poalele Munţilor Căpăţânii, a venit în acest an cu o mare surpriză: un parc de aventură construit cu ajutorul carverilor. 

Parcul Cerna este inedit având în vedere că a fost construit din elemente sculptate de artişti la ediţia precedentă şi va fi dotat în scurt timp cu alte opere ce vor fi realizate în urma acestei ediţii a festivalului. 

Este vorba despre o serie de piese de mobilier urban, cu personaje de poveste, la care sculptorii cu drujba vor lucra timp de o săptămână. Băncuţe şi mese cu pitici, elfi, dragoni şi zâne vor împodobi în scurt timp zona de agrement.

În plus, dat fiind şi succesul de care s-a bucurat încă de la deschiderea din luna iunie, administratorii pensiunii au în plan să extindă parcul care cuprinde mai multe trasee suspendate şi tiroliene, pe mai multe grade de dificultate, pentru copii şi adulţi. 

Şi în acest an, festivalul carverilor a venit în completarea artei, culturii şi tradiţiei româneşti: cu mâncare şi produse tradiţionale, cântece şi voie bună oferite de formaţii populare, dar şi o serie de meşteri populari şi producători locali care să prezinte prin ceea ce fac specificul zonei, pentru a promova împreună tot ce au Vaideeniul şi Oltenia de sub munte mai bun de oferit. 

Parcul de aventură Cerna din Vaideeni - Vâlcea, unicat, creat cu ajutorul sculptorilor cu drujba (Sursa: Marius G)

   

„Mobilier în stil de poveste”

În fiecare an, organizatorii Festivalului Internaţional al sculptorilor cu drujba, de la Cerna - Vaideeni din Vâlcea, vin cu ceva nou. Anul acesta, la fel ca la prima ediţie, le-au dat mână liberă carverilor să facă orice doresc dintr-o temă dată, dedicată copiilor, legată de pădure, mister şi poveste. 

12 sculptori cu drujba, din toate zonele ţării (Ilfov, Dâmboviţa, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara, Mureş, Argeş, Caraş-Severin, Timiş, Maramureş şi Constanţa), şi-au dat frâu liber imaginaţiei pentru a transforma cioturile noduroase în opere de artă: băncuţe cu pitici din Albă ca Zăpada; o poartă unicat pentru parcul de aventură, pe ai cărei stâlpi se vor căţăra un râs (animal întâlnit în zonă) şi un băieţel, iar deasupra va avea un basorelief cu animăluţe de poveste; elfi – mamă şi copil; dragon cu patru capete în stil băncuţă; personaje din „Cartea junglei”: Mowgli, Baloo, maimuţe; zâne; povestea celor trei purceluşi, toate vor prinde viaţă sub magia carverilor.

„Se va realiza mobilier urban în stil de poveste cu pitici, zâne, dragoni, pentru că noi îmbinăm utilul cu plăcutul... Totul se va executa pe platoul de lângă pensiune, pe buştenii pe care noi i-am pregătit. Temele sunt legate de poveste, copii şi parc de aventură”, explică Adrian Mircea Bondoc, iniţiatorul festivalului carverilor, administrator al Agropensiunii Cerna.  

Toate lucrările de la această ediţie vor completa Parcul de aventură Cerna - Vaideeni, conceput iniţial pentru pensiune, deschis la scurtă vreme publicului larg.

Trasee suspendate şi tiroliene, pe diverse grade de dificultate

Este un proiect la care se lucrează de anul trecut, când au demarat lucrările de amenajare a zonei de pe malul Cernei, din vecinătatea pensiunii. Tot cu lucrări executate la cea de-a treia ediţie a festivalului carverilor s-a realizat parcul de aventură în forma de astăzi. 

Deocamdată, acesta cuprinde aproximativ 400 de metri pe trei trasee suspendate, pe diferite grade de dificultate, pentru cei mari şi pentru cei mici. Din cele trei trasee existente, cu câte zece elemente pe fiecare traseu, două sunt mov pentru copii, iar unul galben, pentru copiii mai mari şi adulţi. Este în plan încă un traseu, mai dificil, verde, pentru cei experimentaţi.

Fiecare traseu se termină cu câte o tiroliană: „Tiroliana reprezintă bonusul pentru cei care au muncit să ajungă până la final”, recunoaşte râzând Adrian Mircea Bondoc.

Noile opere la care lucrează carverii din cadrul Festivalului sculptorilor cu drujba de la Vaideeni - Vâlcea, destinate Parcului de aventură Cerna:

    

Cerna - „microstaţiunea cu parc de aventuri, salină, muzeu, saună...”

Acesta a mărturisit că atât parcul de joacă, cât şi parcul de aventură s-au născut dintr-o necesitate: dorinţa de a oferi un pachet complet turiştilor care ajung într-o zonă virgină din punct de vedere al turismului, extrem de frumoasă, dar neexploatată la adevăratul său potenţial: „Nu era suficient să oferim oamenilor doar mâncare şi cazare. Oricât de bune ar fi fost acestea, nu sunt de ajuns. Şi atunci, pentru că zona nu este cunoscută ori dezvoltată din punct de vedere turistic, ne-am gândit să creăm un fel de microstaţiune: cu parc de aventuri, salină, muzeu etc.”, explică iniţiatorul. 

Şi pentru că în fiecare an organizatorii au venit cu ceva nou, lucrările sculptorilor sunt destinate şi de această dată să completeze patrimoniul deţinut de agropensiune. Până în toamnă, lângă parcul de aventură va apărea o salină artificială, un ciubăr cu apă caldă şi rece, precum şi două saune. Iar operele carverilor vor înnobila toate aceste obiective: ţăranul şi ţărăncuţa vor fi prezente la muzeu, tema mineritului la salină şi tot aşa. Iar planurile de viitor cuprind transformarea unei vechi case ţărăneşti în muzeu al satului şi construirea unui teren de sport cu patinoar pe timp de iarnă. 

Festivalul Naţional al sculptorilor cu drujba se va încheia joi, 30 iulie, cu o festivitate de premiere. Până atunci, evenimentul este deschis publicului larg. La fel şi parcul care-şi aşteaptă clienţii dornici de aventură în fiecare zi, între orele 10:00 - 18:00. Preţul unui bilet este cuprins între 15 şi 20 de lei în funcţie de vârsta turiştilor şi de traseele alese.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Cum poate fi transformată o zonă virgină într-un mare succes agroturistic. Povestea pensiunii de vis din Munţii Căpăţânii

VIDEO Povestea festivalului prin care au prins viaţă personaje de basm. Un muzeu, o salină şi un parc de aventuri li se vor alătura pe Valea Cernei

   

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite