Nebunie pe drumuri şi pe pârtiile închise din Vâlcea: „Se putea schia mai bine decât la Sinaia” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu a început bine noul an că românii au luat cu asalt zonele montane, chiar şi pe cele cu pârtii închise, ori fără zăpadă.

În timp ce la Păltiniş, în Sibiu, spre exemplu, potrivit imaginilor postate pe reţelele de socializare, precum Info Sibiu, sâmbătă, 2 ianuarie, nu era pic de zăpadă, mai la sud, în judeţul vecin, lucrurile stăteau cu totul altfel.

Chiar dacă Vâlcea are două domenii schiabile, unul lângă Lacul Vidra - Transalpina Ski Resort, iar celălalt în staţiunea Vârful lui Roman - Horezu, pârtiile nu s-au deschis în acest sezon nicăieri şi nici nu există vreo speranţă că se vor redeschide prea curând. 

GALERIE FOTO CU PÂRTII ÎNCHISE PLINE DE TURIŞTI ŞI DRUMURI BLOCATE DE SUTE MAŞINI

Cu toate acestea, mii de turişti s-au înghesuit să se bucure de zăpadă, de soare, de aer curat şi de sporturile de iarnă, din primele zile ale anului.

La fel s-a întâmplat în toată ţara, doar că situaţia de la Vâlcea, cu două domenii schiabile, ambele închise, este una singulară, iar autorităţile nu se grăbesc să găsească o rezolvare a problemei.

Din acest motiv, drumurile spre pârtii au fost arhipline, mai ales sâmbătă, 2 ianuarie, creându-se blocaje în trafic şi pe drumul forestier care duce spre Vârful lui Roman - Horezu, dar şi pe drumul naţional către Transalpina, ajungând la Ski Resort Transalpina - Voineasa.  

Trafic infernal spre pârtiile de la Transalpina Ski Resort

Pe drumul naţional - DN 7A, şoseaua în sine nu a prezentat probleme, fiind deszăpezită, după cum se observă şi din imaginile ataşate. Cu toate acestea, s-a circulat bară la bară, din cauza numărului mare de maşini: „Nici nu poţi să treci strada de câte maşini se duc spre pârtii”, ne-a declarat un localnic din Brezoi - Vâlcea, oraş aflat la intersecţia DN 7 / E 81 - Valea Oltului, cu DN 7A - drumul care duce spre Transalpina. 

„Măcar acum, când vedeţi coloane de mii de maşini pe zeci de km blocate mai sus de Voineasa, pe tot drumul către Obârşia Lotrului şi pe conturul lacului Vidra, sa înţelegeţi cât aveţi şi avem toţi de pierdut!”, din cauza neînţelegerilor pe plan administrativ, domeniul schiabil nu s-a deschis şi nici nu sunt şanse să se redeschidă în acest sezon de iarnă.  

Domeniul schiabil învecinat cu Lacul Vidra, aflat în apropierea celei mai înalte şosele din România, este la mai bine de 100 de kilometri depărtare de Râmnicu Vâlcea şi, deşi căile de acces în zonă sunt drumuri naţionale, iar toată lumea se aşteaptă să ajungă într-o oră şi jumătate la destinaţie, în realitate, distanţa între cele două puncte este străbătută în aproximativ trei ore. Vorbim despre un drum de munte, cu serpentine, străbătut în condiţi de iarnă. 

Sâmbătă însă, traficul s-a transformat într-un coşmar: „A fost tabloul zilei la Voineasa (Obârşia Lotrului şi Vidra, deşi se află la aproximativ 40 km depărtare de staţiunea montană, sunt administrate de către UAT Voineasa - n.r.). Fără comentarii în ceea ce priveşte cererea şi oferta...”, au comentat internauţii. 

Şi, deşi pârtiile de la SRT au fost închise, turiştilor nu le-a păsat. Curajoşii care Curmătura Vidruţei, transformată, înainte de sărbători, în derdeluş.

La baza pârtiilor, oamenii s-au dat cu săniuţele sau pe saci, după cum reiese de pe reţelele de socializare.

Fără lanţuri de zăpadă ori cauciucuri de iarnă, spre Vârful lui Roman

Pe drumul spre Vârful lui Roman - Horezu, nu s-a mai putut circula încă de la orele prânzului. „Am sunat pe la 13.30, la 112, să chemăm Poliţia Rutieră, să oprească urcarea, pentru că s-a blocat tot traficul. Mulţi au urcat cu maşinile neechipate, pentru drumuri de munte şi mai ales pentru zăpadă, de la cota 1400 m încolo. Aveau maşini fără lanţuri, fără cauciucuri de iarnă şi nimeni nu lua nici o măsură. Din această cauză, unii şi-au lăsat maşinile şi au urcat pe picioare”, ne-a declarat şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Cei care nu s-au împotmolit în nămolul de pe drum, de la cotele mai joase, cum au dat de un colţişor de zăpadă, au oprit maşinile, fără să le pese de condiţii, de faptul că blocau tot traficul, pentru a face poze sau a se da cu sania. 

„Am plecat din zonă la ora 15:00 şi până atunci nu veniseră nici Poliţia, nici alte forţe de intervenţie”, ne-a mai spus şeful Salvamont. 

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Vâlcea, agenţii de la rutieră au urcat în zonă după ora 15:00. Nu se ştie deocamdată dacă doar pentru a dirija circulaţia, sau dacă s-au aplicat şi sancţiuni celor care nu au respectat legislaţia rutieră.

Stratul de omăt la Vârful lui Roman s-a apropiat de un metru, fapt confirmat şi de şeful Salvamont: „Dacă era pârtie, se putea schia mai bine decât la Sinaia”.

Pârtia de la Vf. lui Roman s-a închis de anul trecut, după ce dezvoltatorul a realizat că în lipsa utilităţilor, energie electrică în principal, dar şi a problemelor legate de deszăpezire, nu poate să-şi dezvolte planurile, aşa că şi-a îngheţat toate afacerile în zonă. În schimb, pensiunile au fost deschise pentru doritori. Prin urmare, turiştii şi-au făcut propriile derdeluşuri, pe unde au apucat. 

„Mulţumim, cu ghilimelele de rigoare, pentru deszăpezirea de la Vârful lui Roman. Zero, dezastru. Doar interes”, au comentat turiştii nemulţumiţi care ne-au declarat că abia în jurul orei 16:00 a apărut un utilaj pentru deszăpezire.  

„Mulţi erau parcă la piaţă, total nepregătiţi de munte... În adidaşi, iar cei care nu au putut ajunge cu maşina la zăpadă, cărau pungile cu mâncare după ei”, au mărturisit alţi turişti.

Vă mai recomandăm şi: 

Cum au transformat turiştii în derdeluş o zonă de lângă pârtiile închise de la Transalpina Ski Resort VIDEO 

Domeniul schiabil Transalpina, sub semnul întrebării: între datorii, lipsă de experienţă şi „interese obscure”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite