FOTO VIDEO Mobilizare impresionantă a silvicultorilor la stingerea incendiului de pe Valea Oltului: „Este suprinzător de slabă implicarea proprietarilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu a izbuncit pe 2 aprilie în pădurile din munţii judeţului Vâlcea, pe Valea Oltului. Flăcările au pus stăpânire pe aproximativ 30 de hectare de păduri de stejar şi foioase aparţinând obştii de moşneni brezoieni şi administrată de un ocol silvic privat. Cu toate acestea, tocmai proprietarii, comunitatea locală, s-a implicat cel mai puţin în stingerea flăcărilor.

GALERIE FOTO

Duminică, 7 aprilie, este cea de-a şasea zi în care focul arde incontinuu, ajutat de curenţii din defileu, de uscături, dar şi de imposibilitatea de a opera pe terenul accidentat, în pădurile aflate la intersecţia dintre Valea Lotrului şi Valea Oltului, la Brezoi. 

Dar, pentru prima dată de la începerea incendiilor, care au cuprins pădurile din munţii Vâlcii, silvicultorii de stat s-au mobilizat, în zonă ajungând astăzi un număr mare de angajaţi ai Direcţiei Silvice Vâlcea: „Având în vedere amploarea incendiului de pădure, izbucnit pe Valea Oltului şi faptul că nu a putut fi stins nici până la această oră, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a mobilizat peste 100 de silvicultori de la Direcţia Silvică Vâlcea pentru a participa şi azi la stingere acestuia”, a anunţat instituţia pe pagina sa de Facebook.

Pădurarii de stat acţionează în zonă încă de marţi, chiar dacă este vorba despre păduri private, dar niciodată până astăzi nu au fost prezenţi într-un număr atât de mare. 

Nu doar vântul şi zona greu accesibilă - „versanţi abrupţi, cu încinaţie mai mare de 80 de grade, pe care se află vegetaţie cu grad mare de uscăciune” au dat de furcă salvatorilor, ci şi dotarea. În secolul XXI, în România, zeci de oameni se luptă zi de zi cu focul echipaţi doar cu lopeţi, vermorele - aparate portabile pentru stropirea unor soluţii speciale - şi drujbe. Imaginile foto şi video de la faţa locului, dar şi cu salvatorii sunt mai mult decât sugestive, unele dintre ele ne-au fost puse la dispoziţie de către autorităţi, altele pot fi găsite pe YouTube sau reţelele de socializare.

    

Timp de două zile, focul s-a apropiat periculos de mult de unul dintre cele mai tranzitate drumuri naţionale din România – DN 7 / E 81. Traficul, s-a derulat în mare parte, în zilele de joi şi vineri, doar pe o bandă de mers, în zona Brezoi, din cauza fumului care a îngreunat circulaţia,  dar şi a faptului că de pe stânci au început să cadă, pe carosabil, trunchiuri de copaci arse. Pentru înlăturarea acestora, traficul a fost blocat complet minute în şir. De atunci, în permanenţă, există un dispozitiv al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea alcătuit din mai multe autospeciale de stingere care stau în zonă, pe Valea Oltului, 24 de ore din 24.

   

Din fericire, de joi, în ajutor a venit şi un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei. Numai sâmbătă, 6 aprilie, acesta a executat 47 de lansări – încărcături de apă luată din barajele de la Cornet – Racoviţa şi Turnu. Sutele de tone de apă par insuficiente în lupta cu flăcările.

   

Dintre zecile de persoane care s-au luptat zi de zi, până astăzi, cu flăcările: pompieri, voluntari de la Parcul Naţional, ocoalele silvice de stat sau private şi serviciile de voluntari pentru situaţii de urgenţă, din Brezoi şi Călimăneşti, lipsesc tocmai proprietarii pădurilor incendiate, care aparţin obştei de moşneni brezoieni, deci comunităţii locale, fiind administrate de un ocol silvic privat: Cozia - Negoiu. Şi dintr-o parte şi din alta, participarea a fost mai mult simbolică, până acum: Informaţiile care ne-au parvenit de la salvatori au fost confirmate, sub o formă sau alta, şi de către oficialităţi. 

„E aiurea ca mie să-mi pese că-ţi arde ţie pădurea, iar pe tine să nu te doară!”, a recunoscut unul dintre voluntari. „Sunt aici alături de pompieri şi colegi de la Parcul Naţional Cozia, silvicultori de la Romsilva Vâlcea şi ocoalele de regim silvic. Zeci de pompieri au stat aici, zi de zi, de dimineaţa până seara, chiar şi peste noapte, iar tu, ca proprietar, ce faci? Tu, comunitate, cum te implici? Dacă vine focul peste tine? Nici autorităţile nu par interesate de problemă. Nimeni nu a luat atitudine: nici Primăria, nici Prefectura, nici Garda Forestieră, nimănui nu pare să-i pese. E ca şi cum ţi-ar lua foc casa şi ar veni din altă parte să te ajute lumea, iar tu te uiţi ca la spectacol. Şi noi suntem amatori, nu suntem profesionişti, dar ne doare când vedem pădurea cum moare! E o datorie morală pentru noi toţi, Este frustrant, trist, revoltător”, ne-au declarat câţiva voluntari.

Iadul pe pământ

Locuitorii din Brezoi susţin că noaptea, când focul este mai vizibil, pare că iadul a coborât pe pământ şi recunosc că le este teamă ca flăcările să nu coboare şi spre zona de locuit. Pe timp de zi, de multe ori localităţile de la baza muntelui au fost învăluite în fumul adus de vânt. „Vulcanul Etna? Nu, incendiu, pe Vârful Foarfeca, în zona de debuşare a Lotrului din centrala hidroelectrică! Acum coboară spre Brezoi!”, au comentat oamenii. 

Şi reţelele de socializare sunt pline de postări legate de incendiul din Brezoi: „Dacă ardea Parlamentul îl stingeau imediat. Dacă ard pădurile, nu interesează pe nimeni”, spun tocmai cei cărora le aparţin pădurile şi aşteaptă ca doar alţii să stingă incendiul.

image

Ce spun autorităţile - închisoare de până la 7 ani pentru cei vinovaţi

„Un nou incendiu la litiera unei păduri de foioase, de această dată la Brezoi, în zona Debuşare, s-a produs marţi 02.04.2019, de la gestul iresponsabil al unei/unor persoane de a iniţia foc în spaţii interzise... Pentru stingerea incendiului a fost solicitată şi s-a aprobat la nivelul DSU şi a IGSU, intervenţia unui elicopter. Acest eveniment, dar şi cel produs în urmă cu 10 zile la Malaia, au constituit obiectul unei analize în cadrul şedinţei Grupului de Suport Tehnic pe probleme de salubritate şi incendii, creat la nivelul Instituţiei Prefectului Vâlcea. În ambele situaţii s-au întocmit dosare penale”, a anunţat prefectul Florian Marin, precizând că „toată documentaţia pentru cele 32 de incendii de vegetaţie, petrecute în judeţ în ultimele două săptămâni, a fost înaintată către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea, pentru efectuarea de cercetări, descoperirea autorilor şi luarea de măsuri legale.

Prefectul de Vâlcea a menţionat: „Atenţionez, din nou, pe cei care recurg cu bună ştiinţă la incendierea vegetaţiei că vor fi subiecţi activi ai infracţiunii de „distrugere”, prevăzută de art. 253 alin. 4 Cod penal care prevede că: „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”. De precizat este faptul că se pedepseşte şi tentativa la această infracţiune.”, a mai transmis Florian Marin. 

„Este o slabă implicare şi din partea administraţiei locale şi a  obştei de moşneni ”

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a recunoscut pentru reporterul „Adevărul” şi slaba implicare a celor cărora le aparţine pădurea care arde de şase zile: „Personalul obştilor de moşneni este unul redus. Într-adevăr, este surprinzător că au acţionat în număr relativ scăzut. Aceasta ţine de interesul, de modul şi de capacitatea de gestionare ale fiecărei obşti şi comunităţi în parte. Garda Forestieră, de regulă, intervine fie ante-incendiu, fie post-incendiu. În timpul incendiului participă cei care au atribuţii legale: pompierii, serviciile de voluntari, obştile... Despre spiritul comunitar este de discutat. Ţine de mentalitatea fiecărei persoane, de modul de implicare al oamenilor, al administraţiei locale, ţine de o mulţime de factori. Vin silvicultorii de stat (să stingă pădurile private – n.r.) pentru că aceşti oameni dovedesc o pasiune pentru meseria lor, iar pentru ei pădurea contează mai mult decât simţul proprietăţii cuiva. Într-adevăr, este o slabă implicare şi din partea administraţiei locale şi a  obştei de moşneni (implicit a comunităţii căreia îi aparţine pădurea – n.r.). În cazul celor din Malaia a fost o implicare mult mai evidentă, în timp ce aici s-au implicat mai mult pompierii, serviciile voluntare şi câţiva membri ai ocolului silvic. Iar astăzi au fost trimişi 100 de pădurari de stat pentru că a devenit o problemă care afecta efectiv pădurea şi nu au mai stat să se intereseze cui aparţine aceasta şi au intervenit pur şi simplu. Ţine şi de coordonarea de la nivel naţional şi regional al celor de la Romsilva, de oameni care efectiv iubesc pădurea”, a mai spus prefectul Florian Marin.

    

Pădurarii de la toate ocoalele silvice din împrejurimi, prezenţi la stingerea incendiului

    

De la şeful Gărzii Forestiere Vâlcea, cms. şef Gheorghe Poenaru, am aflat cât de mare a fost implicarea silvicultorilor veniţi din afara Brezoiului, în toate aceste zile, când pădurarii ocoalelor silvice din Călimăneşti, Clăbucet, Câineni, Voineasa, Valea Lotrului, au fost alături de colegii lor de la Cozia - Negoiu, cei care administrează pădurea incendiată, dar şi de cei de la Parcul Naţional Cozia, din vecinătate. 

Ocoalele silvice Călimăneşti şi Voineasa sunt în structura Direcţiei Silvice a Regiei Naţionale a Pădurilor RNP Romsilva, în timp ce restul sunt înfiinţate de la proprietarii de păduri – obştile de moşneni. 

image

„Ar trebui să fie cei mai interesaţi, că e proprietatea lor”

În ceea ce priveşte atribuţiunile instituţiei în astfel de situaţii,  cms. şef Poenaru a adăugat: „În situaţiile în care se iveşte un incendiu forestier, noi trebuie să ţinem legătura cu ocoalele silvice care administrează suprafaţa de fond forestier şi ocoalele limitrofe, pentru că trebuie să ne ajutăm între noi.  De exemplu, acum două săptămâni, am fost la Malaia unde, tot la fel, s-a intervenit din toate ocoalele din jur ca să putem să-i ajutăm. Noi nu avem nici utilaje, putem doar să-i coordonăm. Suntem instituţie fundamentală de interes naţional, bugetară. Acţionăm pentru respectarea regimului silvic, atunci când se încalcă legislaţia, se taie lemne spre exemplu, dacă comit infracţiuni, nu avem alte atribuţiuni”.

„Vineri dimineaţa când am fost în zonă erau 10 oameni de la Ocolul Silvic  Cozia - Negoiu şi din câte am înţeles încă 10 de la proprietari, de la Obştea Brezoi”, ne-a precizat şeful Gărzii Forestiere.

Când vine vorba despre participarea redusă a proprietarilor pădurii la stingerea incendiului, alături de ceilalţi voluntari, amatori sau profesionişti, şeful Gărzii a mai precizat: „Nu ştiu ce să vă spun. Vă daţi seama că ei ar trebui să fie cei mai interesaţi, că e proprietatea lor. Când am fost eu joi, vineri dimineaţa acolo, la ei, era şi primarul de la Brezoi cu oameni să-i organizeze. Eu zic că au fost implicaţi, nu ştiu de unde aveţi dumneavoastră informaţia... Ei au fost împărţiţi în două grupe, una la Debuşeu, şi cealaltă în altă parte, pentru că focul putea să treacă de muchia muntelui să ajungă într-o zonă locuită din Brezoi. Este foarte greu să ajungi în zonă, fiind terenul extrem de accidentat, cu versanţi. Noi i-am convocat şi i-am rugat, că nu sunt în subordinea noastră.  Nu pot să mă pronunţ în rest. Joi dimineaţa eu i-am văzut cu primarul, dar ca număr nu m-aş hazarda”.

Potrivit datelor ISU Vâlcea, vineri, în teren erau 88 de persoane care se luptau cu flăcările, din care 39 erau pompieri militari iar restul de la Serviciul de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Brezoi şi ocoalele silvice. Alături de aceştia mai acţiona un echipaj SVSU Călimăneşti, pentru monitorizare. 

image

Astăzi, am solicitat celor de la ISU Vâlcea, care coordonează operaţiunea de stingere a incendiului să ne ofere informaţii despre cei care au participat la misiunile privind incendiul din pădurile private din Brezoi: „Nu avem date exacte privind numărul celor angajaţi în stingerea incendiului. Am cerut şi noi informaţiile solicitate de dumneavoastră şi aşteptăm să le primim în mod explicit pe fiecare categorie în parte, de la cei răspunzători. Dar este o operaţiune de durată”, ne-a promis Octavian Fulger din cadrul Compartimentului Relaţii cu publicul al ISU.

Mobilizarea pădurarilor de stat   

Până atunci, Direcţia Silvică Vâlcea a trimis în ajutor 100 de persoane, alături de cei 35 de pompieri militari. Cei din urmă au rămas să supravegheze zona şi azi-noapte, pe DN 7, cu trei autospeciale de stingere, din care una aparţinând voluntarilor din Călimăneşti, iar „circulaţia s-a desfăşurat normal pe timpul noptii”. 

Pe lângă intervenţia terestră, acţionează şi elicopterul pus la dispoziţie de Inspectoratul General de Aviatie - Unitatea Specială de Aviaţie Cluj. „Suprafaţa totală afectată este de aproximativ 25 de hectare iar incendiul nu s-a mai extins. Acţiunile de intervenţie vor continua şi în data de 8 aprilie, pentru evaluarea zonei afectate şi îndepărtarea eventualelor focare izolate şi a efectelor negative produse în urma incendiului”, au mai transmis cei de la ISU Vâlcea.

Din păcate, nu am reuşit să obţinem un punct de vedere şi de la Ocolul Silvic Cozia Negoiu, cel care administrează pădurile incendiate ale obştei de moşneni brezoieni, până la ora la care publicam acest material, pentru că nu răspunde nimeni la numărul alocat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite