FOTO VIDEO Instituţia de cultură care a avut sediul în WC-urile unui internat timp de şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toaleta - depozit a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Foto: Adevărul
Toaleta - depozit a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Foto: Adevărul

De patru ori până acum s-a propus ca Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Vâlcea să se mute într-un spaţiu decent, aparţinând Consiliului Judeţean, însă cererile au fost respinse succesiv. La ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, proiectul a fost aprobat, totuşi, în unanimitate, fapt ce a fost considerat o „decizie istorică”.

GALERIE FOTO

După o jumătate de secol de existenţă, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, „Casa Creaţiei Populare”, cum mai este instituţia denumită, nu are sediu propriu.

Mai mult, timp de 7 ani, angajaţii şi-au desfăşurat activitatea în WC-urile dezafectate ale internatului unui liceu care s-a desfiinţat începând cu acest an şcolar. 

Liceul Tehnologic Oltchim este una dintre cele două unităţi şcolare care nu vor mai exista ca locaţie şi ca denumire din această toamnă. Clădirile şi terenurile sale au fost date la schimb Universităţii de Stat Piteşti, în locul fostei Unităţi Militare de la Vlădeşti.

Studierea antropologică a resturilor unui trecut ce se cere conservat s-a făcut aşadar, cel puţin în ultimii 7 ani, în condiţii greu de imaginat la Vâlcea. 34 de angajaţi, alături de un patrimoniu de cultură, erau adăpostiţi în nişte încăperi insalubre, pline de igrasie, rugină, mucegai, într-un miros pestilenţial, provenind de la WC-urile dezafectate ori stricate, de la ţevile ruginite şi conductele mascate de tablă şi placaj ale fostelor băi şi toalete.

Şi, deşi spaţiul a fost primit cu titlu de folosinţă gratuită, anul trecut Centrului Creaţiei Populare Vâlcene i s-a imputat să plătească 50.000 de lei reprezentând cheltuieli pentru utilităţi şi, tot de atunci, a început să curgă cu somaţii ca să părăsească spaţiul şi aşa insalubru.   
 

„În mod normal, costumele populare, fonoteca, cărţile şi restul nu ar avea voie să stea în umezeală. Iar aici, vedeţi şi dumneavoastră cum este. Gurile acelea de aerisire (neasigurate cu grilaj - n.r.) vin direct de la subsol. Două camere folosite pentru birouri sunt improprii. Aici, unde este acum administraţia, au fost înainte cabine de duş, iar în celălalt birou au fost chiuvete, spălătoare de internat. Aşa funcţionăm de 7 ani”, recunoştea administratorul Octavian Dincă reporterului Adevărul, într-un amplu reportaj făcut la faţa locului în urmă cu câteva luni.

Mai toate birourile păreau mai degrabă depozite, unde s-au adunat de-a lungul celor cinci decenii de existenţă tot felul de materiale: port popular, cărţi de etnografie, lucrări de cultură, instrumente muzicale, înregistrări audio-video, de la diverse spectacole şi şezători, fotografii, acte... Cu toate acestea, existau angajaţi care susţineau că au muncit în condiţii şi mai grele.

Tot cu acea ocazie, directorul centrului ne declara că se aştepta să ajungă în instanţă datorită situaţiei juridice neclare a spaţiului, legat de avizele de schimbare a destinaţiei ei, motiv pentru care nu s-a putut încheia un contract de predare - primire, de 2 ani. „Este păcat că la Vâlcea centrele pentru promovarea culturii tradiţionale şi ansamblurile folclorice nu sunt tratate ca în alte judeţe, unde instituţiile similare se bucură de aprecierea şi sprijinul autorităţilor care le asigură finanţarea”, ne declara Pavelescu.

„Teoretic ar fi tebuit să avem şi costume şi obiecte de colecţie”, recunoştea administratorul, dar inexistenţa unor spaţii pentru păstrarea şi conservarea acestora a impiedicat Casa Creaţiei Populare să-şi desfăşoare acivitatea aşa cum s-ar fi cuvenit. 

„Teoretic, ar trebui să avem colecţii de costume şi obiecte populare, de ceramică, de la cei cu care am colaborat de-a lungul timpului, dar, din cauza spaţiului inadecvat şi a condiţiilor improprii, am renunţat.”

Ideea mutării în clădirea unde-şi desfăşoară activitatea Centrul Militar Judeţean, aflată acum în subordinea Consiliului Judeţean, era îmbrăţişată încă de pe atunci de mare parte dintre angajaţi. 

image

Clădirea Centrului Militar Judeţean şi noua casă a Centrului de Promovare a Culturii Tradiţionale Vâlcea, Foto: Daciana Stoica

„Între aici şi acolo, acolo este foarte bine. Este spaţiu amenajat. Ar fi cea mai bună soluţie temporară, dar pe termen lung cel mai bun lucru ar fi un sediu propriu. Ce să vă spun, că am prins aici chiar şi şobolani?”, ne mărturisea administratorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Octavian Dincă.

Clădirea Centrului Militar Judeţean şi planul noii case a Centrului de Promovare a Culturii Tradiţionale Vâlcea, Foto: Daciana Stoica

image
image
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite