FOTO VIDEO Un drum care se află în topul rutelor magice din România, refăcut, alături de alte două distruse de viituri, cu 11,7 milioane lei

FOTO VIDEO Un drum care se află în topul rutelor magice din România, refăcut, alături de alte două distruse de viituri, cu 11,7 milioane lei

Drumuri distruse de viituri, refăcute, Foto: Adevărul

Inundaţiile din această vară au distrus pe lângă case, culturi şi o serie de drumuri, din judeţul Vâlcea. Cele mai prejudiciate sunt cele din comunele Nicolae Bălcescu, din Vaideeni şi Bărbăteşti, care au fost închise circulaţiei. În urma solicitării Consiliului Judeţean Vâlcea s-au alocat de la Guvern 11,7 milioane lei pentru ca acestea să fie redate circulaţiei.

În trei localităţi din judeţul Vâlcea calamităţile naturale au provocat pagube însemnate, motiv pentru care acestea primesc finanţare ca să-şi refacă infrastructura rutieră distrusă, drumurile judeţene care le tranzitează fiind închise circulaţiei sau în pericol iminent de închidere. Este vorba despre 11,7 milioane lei din Fondul de Intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului. 
 
Printre acestea se află şi DJ 665 din Vaideeni, despre care am prezentat amănunte într-o ediţie anterioară. Săptămâna trecută, drumul aflat la graniţa a două judeţe: Vâlcea şi Gorj, a fost închis circulaţiei, după ce structura a fost afectată pe o porţiune în proporţie de 90%. „Nici nu mă aşteptam să se rezolve atât de repede”, a recunoscut primarul Daniel Achim Băluţă care şi-a exprimat speranţa că la fel se va proceda şi pentru cele cinci case din cătunul Atârnaţi care riscă să se prăbuşească în orice moment după ce torenţii au săpat la temelia locuinţelor.
 
Imaginile din videoclipul ataşat, postat pe reţelele de socializare, sunt grăitoare. Şi ar mai fi de spus că DJ 665 a fost inclus într-un Top al drumurilor magice din România, datorită frumuseţii sale, a faptului că nu rişti să rămâi blocat în trafic, iar la capăt te aşteaptă o oază de linişte. „Drumul de sub munte„ cum mai este el cunoscut, fiindcă urmează linia munţilor Căpăţânii, este străjuit de sate frumoase şi livezi înflorite, duce printre altele către Peştera Muierii, Transalpina, Cheile Olteţului şi staţiunea Rânca. 
 
       
Pentru drumul de la Bărbăteşti, DJ 646 E: Bodeşti - Bărbăteşti, banii vor fi folosiţi pentru refacerea unui pod din beton armat şi amenajări hidro în amonte şi aval.
 
În schimb, drumul judeţean care trece prin comuna Nicolae Bălcescu - DJ 678 D: Galicea – Nicolae Bălcescu, Punctul Tupani - Dicu, înghite de ani de zile fonduri consistente pentru refacere, fără ca nimeni să vină cu o soluţie concretă ca astfel de situaţii să nu se mai repete. Râul Topolog a distrus doar în ultimii doi ani peste 200 de hectare de teren, deşi s-au făcut o serie de lucrări pe albia acestuia. 
Săptămâna trecută, în urma precipitaţiilor abundente apele au ajuns până la nivelul malului, deşi acesta a fost înălţat şi betonat. Drumul amintit a fost din nou distrus de viitură. Autorităţile locale cred că situaţiile de acest gen ar putea fi prevenite dacă s-ar efectua din timp lucrări de decolmatare a albiei râului. 
 
„În scurt timp vor fi demarate şi lucrările necesare eliminării efectelor acestor calamităţi naturale, care au produs pagube semnificative, iar drumurile să fie redate circulaţiei în cel mai scurt timp posibil”, susţin autorităţile judeţene, cele care au solicitat bani de la Guvern, în calitate de administratori ai drumurilor menţionate.
 
Autorităţile vâlcene recunosc şi că: „Mai avem situaţii grave şi pe alte drumuri judeţene, pentru care aşteptăm în continuare să primim fondurile pentru calamităţi” şi aşteaptă ca Administraţia Naţională „Apele Române” să intervină pe albia râurilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: