FOTO VIDEO Cameramanul în cârje care face caritate în Anglia pentru a schimba percepţia englezilor despre România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicole Solway şi Mircea Ungureanu cu primarul din Guildford (în mijloc),  în ziua inaugurării expoziţiei foto caritabile, Foto: Adevărul
Nicole Solway şi Mircea Ungureanu cu primarul din Guildford (în mijloc),  în ziua inaugurării expoziţiei foto caritabile, Foto: Adevărul

Fost cameraman la mai multe televiziuni locale şi naţionale din România, Mircea Ungureanu a plecat în Anglia în urmă cu patru ani. În perioada 14 - 22 decembrie organizează o expoziţie de fotografie în cadrul Primăriei din Guilford - Marea Britanie, în scop caritabil, pentru o copilă englezoaică de 3 ani bolnavă de o formă gravă de epilepsie, dar şi pentru oamenii străzii.

Sătul de neregulile din România, de umilinţe şi de salarii de mizerie, Mircea Ungureanu (38 de ani) a ales ca, mulţi alţi conaţionali, calea străinătăţii. În 2005 a plecat în Scoţia, unde a reuşit să stea 5 ani, perioadă în care şi-a obţinut actele de rezidenţă. În 2014, s-a mutat în capitala Marii Britanii, Londra. Aici a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie, doi ani mai târziu, şi lucrurile din viaţa sa au luat o turnură neaşteptată.

Deşi absolvent al unei facultăţi a Trustului Media Pro - Imagine TV şi cinematografie, în Regatul Unit, Mircea a fost nevoit să reia totul de la zero. A lucrat ca salahor, ca supervizor într-o pizzerie, ca administrator site, fotograf şi alte meserii pe care nici nu mai vrea să le menţioneze, toate doar ca să supravieţuiască. Iar când soarta i-a oferit o nouă şansă, aceea de a-şi reclădi visul, n-a mai stat pe gânduri, în ciuda riscurilor pe care le implica: să se specializeze în Marea Britanie în meseria pe care o practicase în România - legată de artele vizuale - fotografie şi înregistrări video. Aşa a urmat cursurile Universităţii de Arte şi design foto din Londra, care are un „Departament de Imagine” în Guildford, şi pe care absolvit-o în acest an. 

Dar drumul până aici n-a fost deloc aşa cum se aştepta şi nu de puţine ori a fost presărat cu durere şi umilinţe. Dar în loc să se descurajeze, toate lecţiile primite l-au întărit, motiv pentru care a ales să dea înapoi ceva comunităţii din care face parte şi să schimbe percepţia englezilor despre români. A ales s-o facă prin intermediul actelor caritabile. De doi ani face expoziţii foto - domeniu în care s-a specializat şi în România şi în Anglia, iar fondurile strânse în urma lor le donează pentru diferite cauze nobile - oameni ai străzii, probleme medicale etc.

Expoziţie foto caritabilă organizată de un român aproape de Londra

Chiar în această perioadă, Primăria din Guildford, oraş aflat la aproximativ 45 de kilometri de Londra, unde s-a stabilit în urmă cu patru ani, găzduieşte în cadrul Centrului de Informare Turistică, o expoziţie de fotografie aparţinând românului Mircea Ungureanu şi unei foste colege de facultate, Nicole Solway. 

Din banii strânşi în expoziţia cu vânzare - dar şi din alte acţiuni derulate în cadrul evenimentului - precum studioul foto mobil, cu tematica sărbătorilor de iarnă, unde oricine va putea face o poză pe loc, contracost - un procent consistent de 70 % va merge în contul unei copile de trei ani, bolnavă de o formă gravă de epilepsie. Millie Massive s-a născut cu 11 săptămâni înainte de termen, motiv pentru care are acum probleme de sănătate. În cea mai mare parte a timpului se află în comă indusă, din cauza deselor crize pe care le face, care-i pot afecta iremediabil creierul, de aceea are nevoie să facă o operaţie cât mai urgent, fie în Marea Britanie, fie în Statele Unite ale Americii, care ar costa 64.000 de lire, bani pe care părinţii nu-i deţin şi nici nu-i pot face rost. Mircea este unul dintre cei care s-a implicat în această cauză nobilă.

Mircea Ungureanu Foto Adevărul

 Maraton pianistic de 24 de ore pentru o cauză nobilă şi solicitarea dedicaţiei cu BUG Mafia

„Am aflat despre caz întâmplător, de puţin timp, în timp ce eram la o cafea cu Jack Johnson, un bun prieten care lucrează la cel mai mare post de radio din zonă - Eagle. Atunci am auzit prima dată povestea lui Millie, iar Jack mi-a spus ce vrea să facă pentru ea. A cântat timp de 24 de ore neîntrerupt la pian, dedicaţii pe bani, fiecare îi spunea ce vrea să asculte, contracost. Aşa a reuşit să strângă 424 de lire sterline, dar tot e ceva decât nimic. I-am dat şi eu 20 de lire şi când m-a întrebat ce să-mi cânte i-am spus că dacă nu ştie nimic de BUG Mafia, n-are sens. Apoi, m-am mai gândit şi i-am cerut să-mi interpreteze ceva de la Eminem, pe care-l găsesc mai aproape de stilul rapperilor noştri”, a declarat Mircea în exclusivitate pentru Adevărul. 

Şi atunci s-a gândit că poate să facă mai mult pentru micuţa englezoaică. Deja organiza expoziţia din decembrie şi chiar dacă era cumva timpul prea scurt, s-a decis ca şi Millie să fie printre beneficiarii evenimentului său. În afară de copilă, un alt procent din câştiguri se va îndrepta către o parohie locală care militează pentru obţinerea de case pentru oamenii fără adăpost. În plus, din banii săi va crea o colecţie de 500 de DVD-uri cu filme pentru un Hostel - Vaughan care adăposteşte oameni ai străzii. 

Operaţia nu-i garantează lui Millie o viaţă normală, ci doar o viaţă în care să nu trebuiască să stea mereu în comă şi care se apropie cât mai mult de normalitate aşa cum o ştim noi. 

   

Autobuze scoase din circulaţie transformate în case de iarnă pentru oamenii fără adăpost

Expoziţia de acum reprezintă de fapt a doua ediţie a unui eveniment caritabil dedicat transformării unor autobuze cu etaj în dormitoare pe patru roţi pentru persoanele fără adăpost pe timp de iarnă. Autobuze scoase din circulaţie sunt transformate în 10 studiouri - The Ark Project 10 Sleeper Homeless Bus and Drug Addiction Support Group. Prima ediţie, şi al patrulea eveniment caritabil al lui Mircea, a avut loc în vară. 

Prima expoziţie foto caritabilă a unui român Mircea Ungureanu în Anglia Foto Adevărul

Patru acţiuni caritabile într-un singur an, ultima onorată de prezenţa primarului şi a vicelui

Mircea se află de fapt la a cincea acţiune caritabilă, a patra din acest an. Prima s-a derulat în urmă cu doi ani, în primul său an de facultate, când a organizat o expoziţie foto într-un spital - Royal Surrey County Hospital din Guildford, care a avut ca tematică diverse peisaje. Evenimentul l-a dedicat memoriei tatălui său, dar şi proaspetei sale soţii, la acea vreme, femeia pentru care se mutase în Guildford. Iar banii obţinuţi din vânzarea fotografiilor i-a donat unităţii spitaliceşti care a avut grijă de socrul său, bolnav de demenţă. 

O altă cauză dedicată strângerii de fonduri a avut ca scop oferirea unei mase calde tot persoanelor fără adăpost. Guildford Action este un centru de zi unde oamenii străzii mănâncă doar cu o liră pe zi.

În afara acestor acţiuni caritabile a mai avut o expoziţie în cadrul colegiului, la finalizarea studiilor. 

Încet - încet a început să câştige respectul englezilor, după ce s-a dedicat acţiunilor caritabile. Toţi banii obţinuţi din expoziţiile sale foto sunt donaţi pentru diverse cauze. La inaugurarea expoziţiei care se desfăşoară în această perioadă în Guildford - Marea Britanie au participat şi primarul şi viceprimarul din localitate, alături de alte personalităţi locale. 

„S-a arătat tare impresionat de caz şi mi-a mărturisit că este dispus să ajute în relaţia cu mass-media oricât va fi nevoie, dacă acest lucru va determina strângerea a cât mai multor fonduri pentru Milie”, ne-a mai mărturisit Mircea.

Cameraman de la 14 ani

Românul lucrează de când se ştie, spune el. La 14 ani, tatăl său l-a dus la un post local de televiziune din oraşul în care se născuse „fiindcă nu mi-a prea plăcut cartea şi decât să pierd timpul, mai bine lucram. Oamenilor de acolo le datorez mult din ce sunt eu astăzi, aş fi putut s-o apuc pe alte căi”, mai spune vâlceanul. 

A plecat de acasă, în 2000, a absolvit Academia Media Pro şi a lucrat cu contract de muncă sau colaborare în mai multe televiziuni: Pro TV, TVR, B1, full time sau part time. 

În 2005, când s-a dat drumul la vize, s-a hotărât să plece din România şi a ajuns în Scoţia, unde a stat cinci ani, perioadă în care a lucrat de la salahor la supervizor într-o pizzerie. În paralel, depunea CV-uri la toate trusturile de presă renumite: BBC, iTV, Channel 4. A obţinut rezidenţa, dar cum nu şi-a găsit de lucru în domeniu, s-a decis să revină acasă. 

Mircea Ungureanu şi practica la şcoala din Anglia Foto Adevărul

Şi-a încercat şi aici norocul în următorii patru ani. De la director de evenimente la cameraman de platou, toate joburile erau plătite cu minimul pe economie, aşa cum se întâmplă în orăşelele de provincie. Ajunsese să se împrumute la mama sa, ca să poată să supravieţuiască, iar realitatea din ţară l-a determinat să-şi împacheteze din nou lucrurile şi de această dată să plece definitiv, în 2014. Cel puţin aşa speră el. 

A ajuns tot în Scoţia, unde avea rezidenţă şi a luat-o de la capăt, trimiţând CV-uri peste CV-uri la toate marile trusturi TV, în timp ce lucra prin pizzerii. După 6 luni s-a mutat în Londra, unde „a fost cea mai neagră perioadă din viaţa mea”. A avut neşansa să lucreze pentru un moldovean pentru care presta diverse servicii la negru: „făceam de toate, de la traducere, la pază, salarii...”. Apoi s-a încurcat şi cu nişte etnici romi, care l-au lăsat fără sculele sale foto şi video.

„Începusem din nou să-mi reclădesc visul de a fi cameraman sau fotograf”

Între timp, a cunoscut-o pe Louise, cea care avea să-i devină soţie şi s-a decis să se mute în Guildford, un orăşel mic, dar „încărcat de istorie” la 45 km depărtare. Aici şi-a găsit de lucru într-un magazin - Poundland. După doi ani şi-a luat inima în dinţi şi a cerut-o pe Louise în căsătorie. Dar fericirea n-a durat mult. Un banal accident de skateboard, în timp ce se juca alături de copiii soţiei sale, l-a adus într-un scaun cu rotile, după ce şi-a fracturat glezna în trei locuri şi şi-a dislocat şi umărul. „Acum am o gleznă din titan”, spune oarecu amuzat. 

A rămas fără serviciu, doar cu un ajutor de şomaj denumit „beneficiu”. Dar cum orice necaz are şi o parte pozitivă, perioada de refacere i-a permis să-şi amintească de visul său. „Începusem din nou să-mi reclădesc visul de a fi cameraman sau fotograf”

Pentru că studiile din România nu îi erau recunoscute în Anglia, a decis să le refacă, luând totul ca pe o ambiţie personală. S-a înscris la un curs de fotografie şi editare, subvenţionat de stat, la University of Arts London (UAL), unde a urmat timp de doi ani Arte şi design foto. Anul acesta a obţinut şi diploma. Şi toată facultatea a făcut-o în scaun cu rotile, primul an, apoi în cârje, spre uimirea profesorilor şi a managerului de curs, Paul William, pe care l-a cunoscut înainte, în timpul unui interviu şi care chiar şi-a exprimat neîncrederea că nu are cum să aibă prezenţă 90%  la cursuri în scaun cu rotile. 

Paul William manager University of Arts London - Guildford şi Mircea Ungureanu Foto Adevărul

În Marea Britanie, după ce termini facultatea, dacă ai beneficiat de un curs subvenţionat la stat, eşti obligat apoi să restitui banii de şcolarizare, în cazul lui 22.000 de lire, după ce începi să ai profit. 

În primul an de facultate a avut prima expoziţie foto în scop caritabil: „Atunci am văzut ce înseamnă acţiunea caritabilă şi ce mulţumire sufletească ai atunci când primeşti un zâmbet”, recunoaşte Mircea. 

Acesta este şi motivul pentru care a decis să repete experienţa, şi nu o dată, ci de încă patru ori, în acest an. 

Ca orice român plecat în afară şi Mircea s-a confruntat cu prejudecăţile, în mod special ale englezilor care confundă românii cu o etnie conlocuitoare. Aşa că s-a decis să le câştige altfel respectul: să dea ceva înapoi comunităţii din care provine, iar acel ceva a venit sub forma acţiunilor caritabile, sub forma a ceea ce ştie cel mai bine - expoziţiile foto pe diverse teme.

La anul speră să-şi deschidă şi propriul studio foto. Deocamdată nu are decât o pagină dedicată şi toată aparatura necesară. Şi mai vrea să continue, cu cea a început, să ajute lumea, indiferent de culoare, naţie, sex şi problemă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite