FOTO Uriaşa reţea a „chiriilor fictive“. Schema prin care 500 de turişti au fost păcăliţi în Spania de 45 de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O organizaţie criminală internaţională, formată în mare parte din români cu reşedinţa în Madrid, a fost destructurată în această vară în Spania. Nu mai puţin de 45 de persoane au fost arestate şi peste 55 cercetate, potrivit unui comunicat al Poliţiei Naţionale din Spania. Românii sunt acuzaţi de fraude prin chirii fictive oferite turiştilor veniţi din întreaga lume, dar şi de comiterea altor infracţiuni.

GALERIE FOTO

Escrocii urmăreau cele mai cunoscute site-uri pentru închirierea apartamentelor de vacanţă. Folosindu-se de date reale, pretindeau diverse sume de bani de la turiştii interesaţi, bani care erau transferaţi în conturi bancare private, fără ca cei care-i dădeau să primească ceva în schimb. Cu acest "modus operandi", au reuşit să păcălească mai bine de 500 de turişti de la care au obţinut peste 400.000 de euro. 

Poliţia Naţională din Spania a comunicat faptul că gruparea îşi avea sediul la Madrid. Reţeaua criminală internaţională, formată în mare parte din români – despre restul, presa spaniolă nu pomeneşte nimic -, era specializată în fraude prin închierieri online fictive ale unor apartamente aflate în principalele zone turistice din Spania, dar şi în infracţiuni cibernetice, uzurparea statutului civil etc. 

Prejudiciu - peste 400.000 de euro

Activitatea membrilor, mai ales în perioada sezonului festival, devenea de-a dreptul frenetică. Escrocii obţineau în medie 1.000 de euro de persoană, dar au existat destule plângeri în care turiştii pomenesc de sume care depăşesc 3.000 de euro de persoană. Acest lucru i-a determinat pe anchetatori să concluzioneze că prejudiciul total se ridică la peste 400.000 de euro.

Peste 500 de plângeri din întreaga Spanie

Membrii grupării, care potrivit presei spaniole erau rude între ei, se foloseau de reţelele publice sau hack-urile Wi-Fi. Ei ofereau chirii folosindu-se de Internet. Dacă cineva era interesat de o locuinţă de vacanţă, era îndrumat să facă plata în afara platformei, sub pretextul că proprietarii locuiesc în străinătate. Aşa ajungeau turiştii să depună banii în conturile bancare ale unor persoane fizice.

Escrocii obişnuiau să ceară plata pe mai multe luni şi o serie de documente de la victimele lor, precum şi garanţii.

Clonau paginile web reale, cu anunţuri de închirieri

Indivizii au fost acuzaţi şi de infracţiuni cibernetice, fiindcă se ocupau şi de  clonarea paginilor web de anunţuri cu chirii, pe site-urile false apărând toate caracteristicile originale, fapt ce-i determina pe potenţialii clienţii să creadă că se află în cadrul platformelor legitime. 

Prin intermediul site-urilor clonate, escrocii obţineau datele cardurilor bancare, care erau ulterior folosite pentru a achiziţiona diverse haine din străinătate, pe lângă colectarea banilor de chirii. 

Victimele transformate în presupuşi infractori

Pe lângă prejudiciul suferit de victime, cauzat prin pierderea banilor, se adaugă şi uzurparea stării civile. Victimele le trimiteau escrocilor copii ale actelor lor de identitate, permiselor de conducere, paşapoartelor sau chiar poze ale acestor documente.

Schemă de înşelăciune cu documente imobiliare originale

În unele cazuri, escrocii s-au folosit chiar de copiile documentelor imobiliare originale, publicate în oferte reale de pe Internet. Scammer-ul se pretindea interesat de oferta reală şi solicita respectivele acte pe care ulterior le folosea în anunţurile fictive de chirie. 

Aceste acte au fost folosite şi cu scopul de a deturna atenţia de la adevăraţii infractori la victime, care deveneau personaje negative în această poveste, numai bune să fie denunţate pentru o presupusă fraudă, întrucât chiar documentele acestora erau postate pe Internet. 

Sute de conturi bancare cu identităţi false

Anchetatorii au analizat peste 500 de plângeri pe întreg teritoriu al Spaniei, descoperind cu acest prilej sute de conturi bancare deschise în Regat pe numele soţiilor celor vizaţi sau pentru care s-au folosit de identităţi false, metodă preferată în general de către cetăţenii din ţările est-europene.

Românii care se ocupă de infracţiuni obişnuiesc să deschidă conturi folosindu-se de acte false, atât în ţara în care operează cât şi în altele.

S-a ascuns în Spania, sub trei naţionalităţi distincte

Ca urmare a eforturilor depuse, mai mulţi membri ai conducerii grupării criminale au fost identificaţi şi arestaţi, fiind în prezent în închisoare.

Unul dintre ei, căutat de EUROPOL, s-a ascuns în Spania sub trei identităţi diferite, folosind mai multe documente false, de diferite naţionalităţi.

Vacanţe ruinate

Multe dintre consecinţele activităţii acestei organizaţii au fost deosebit de alarmante, consideră presa spaniolă. O serie de familii au venit din alte ţări în Spania, cele mai multe cu avionul. Erau covinse că şi-au găsit casa de vis pe net şi că vor avea parte de o vacanţă perfectă. În schimb, rămâneau şi fără bani, şi fără casele de vacanţe promise şi cu sejururile ruinate. 

O parte dintre fapte au fost recunoscute de către infractori, pentru a scăpa de judecată sau a se alege cu o pedeapsă mai blândă pentru cooperare.

S-a descoperit cu această ocazie şi că unele dintre documentele de identitate ale cetăţenilor spanioli au fost folosite pentru săvârşirea de infracţiuni în străinătate, în timp ce ale turiştilor străini au fost folosite în Spania.

Gruparea criminală internaţională operează de 5 ani

Poliţia Spaniolă a anunţat că nu sunt excluse nici alte arestări, ancheta fiind derulată de către o structură specializată în crime tehnologice din cadrul Brigăzii de Poliţie Judiciară a Comisariatului Provincial din Cádiz, în colaborare cu Poliţiile din Zaragoza, Madrid şi Valladolid. 

Anchetatorii sunt pe urmele escrocilor din 2013, când în Cádiz s-au înregistrat primele plângeri de înşelătorii prin închirieri online fictive.

Zece familii au rămas atunci fără vacanţe după ce au închiriat case în diferite părţi ale coastei Cadiz: capitala Cádiz, Conil de la Frontera, zona rezidenţială a oraşului Roche sau pe coasta Chiclana de la Frontera etc. 

Operaţiunea continuă cu sprijinul EUROPOL. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite