FOTO A trecut un an de la alegeri.Unii dintre parlamentari au uitat de cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vâlcea este unul din judeţele cu cel mai mare număr de parlamentari. Cei 350 000 de vâlceni sunt reprezentanţi în Parlament de patru senatori şi opt deputaţi. Câţiva dintre aleşi nu au mai trecut prin localităţile unde au obţinut voturi de când s-a terminat campania electorală.

În total, judeţul Vâlcea are 12 parlamentari: Laurenţiu Coca, Florinel Butnaru, Adrănel Cotescu şi Remus Daniel Niţu, Romeo Rădulescu, Constantin Rădulescu, Traian Dobrinescu, Cristian Buican, Constantin Mazilu, Cristinel Marian Ion, Vasile Bleotu, Aurel Vlădoiu. Cu doar câteva excepţii, parlamentarii vâlceni sunt deja la al doilea sau chiar la al patrulea mandat. 

Deputatul Constantin Mazilu este la al doilea mandat şi îi reprezintă în Parlament pe vâlcenii din colegiul Bălceşti. În mandatul trecut, acesta a reuşit performanţa să ia cuvântul o singură dată, mai puţin de 33 de secunde, când a depus jurământul. 

Între 2008-2012, Constantin Mazilu a avut 43 de iniţiative legislative din care 36 i-au fost respinse definitiv. 

După ce a câştigat un nou mandat în Camera Deputaţilor, Constantin Mazilu le-a spus vâlcenilor că va face în aşa fel încât să se mândrească că l-au ales să-i reprezinte.

 “V-am fost mereu alături, de câte ori mi-a permis activitatea în Parlamentul României şi vreau să îmi resubliniez disponibilitatea de a veni în faţa dumneavoastră cu inima deschisă pentru că vreau să fac lucrurile să meargă, astfel încât să vă mândriţi că aveţi în Camera Deputaţilor un concetăţean de-al vostru din colegiul Bălceşti. Vreau ca împreună să facem din acest colegiu un spaţiu în care să locuim cu drag şi, de aceea, ţin să vă mulţumesc pentru că în mijlocul dumneavoastră am aflat ce vă supără, dar şi ce aşteptări aveţi de la clasa politică, precum şi felul în care aţi reacţionat la proiectele de legi pe care le-am înregistrat la Parlament, ori faţă de întrebările şi interpelările pe care le-am adresat mai multor miniştri”, scria Constantin Mazilu pe blog, după alegerile din 2012.

 În al doilea mandat, UNPR-istul încearcă să fie puţin mai activ. Are deja 14 propuneri legislative şi mai multe luări de cuvânt în plen. Rămâne de văzut însă câte din aceste propuneri vor deveni legi.

Ca şi în mandatul trecut, deputatul vâlcean nu prea trece prin localităţile din colegiul său pentru a discuta cu cetăţenii sau primarii. În aceeaşi situaţie se află şi senatorul demisionar din PP-DD Florinel Butnaru, membru PSD de câteva luni.

image

    Senatorul Florinel Butnaru. Foto Adevărul

Primarul din Laloşu, una dintre cele mai sărace comune din judeţ, se plânge că parlamentarii nu au mai trecut prin zona de la alegerile din 2012.

„Singurul care a trecut pe la mine, prin comună, e senatorul Dan Niţu, dar dânsul nu a fost ales în acest colegiu. Domnului Butnaru ar trebui să-i fie ruşine pentru că nu a trecut niciodată prin Laloşu deşi aici a fost votat de câteva sute de oameni. La fel, domnul Mazilu nu a venit niciodată să vorbească cu cetăţenii deşi aici a obţinut 56 % din voturi. Cu domnul senator Coca am vorbit vineri, m-a sunat să-mi ureze de bine, îl aştept pe la noi”, spune primarul Nicu Constantin.

Prin Bălceşti, localitate aflată la câţiva kilometri distanţă de Laloşu, a trecut doar senatorul Laurenţiu Coca.

„Cel mai des a venit senatorul Coca, a trecut, mai rar, şi deputatul Mazilu. M-au întrebat ce probleme am dar, din păcate, nu s-a rezolvat nimic. Nici până azi nu am reuşit să redeschidem spitalul, deşi am multe promisiuni. Pe domnul Butnaru nu-l cunosc, nu a trecut pe la noi de când a fost ales senator”, afirmă primarul Ion Curelaru.

Marian Cristinel, în topul chiulangiilor

Independentul Cristinel Marian, cel care a candidat în 2012 din partea PP-DD, este numit de mulţi vâlceni „deputatul fantomă”. 

Cristinel Marian a fost trimis în Parlament după ce a obţinut puţin peste 2000 de voturi în Colegiul Drăgăşani. Deputatul s-a remarcat până acum doar prin absenţă, el ocupând locul trei într-un top al parlamentarilor chiulangii. Acesta a participat la 33 de voturi finale din 69.

În acest an, Cristinel Marian a părăsit grupul PP-DD. În plen, acesta a luat cuvântul de două ori până acum, o dată când a depus jurământul. 

Vlădoiu şi Bleotu, printre cei mai longevivi parlamentari români

Deputatul Aurel Vlădoiu este la al treilea mandat în Camera Deputaţilor. Deşi este unul dintre cei mai activi parlamentari raportat la numărul de iniţiative legislative depuse, puţine din aceste proiecte au devenit însă legi. Între 2008-2012, Aurel Vlădoiu a avut 73 de iniţiative legislative din care 65 i-au fost respinse definitiv. Acum, în cel de-al treilea mandat, are deja 27 de iniţiative legislative, 31 de întrebări şi interpelări şi patru declaraţii politice. 

image

Senatorul Laurenţiu Coca şi deputatul Aurel Vlădoiu. Foto Adevărul

Longeviv, dar mai puţin activ în parlament este Vasile Bleotu, cel care a fost ales deputat în anul 2000. În 13 ani de activitate ca parlamentar, Vasile Bleotu a fost semnatarul, alături de alţi parlamentari, a 12 legi. În mandatul 2004-2008, Vasile Bleotu a avut 18 iniţiative legislative din care 15 au fost respinse definitiv. În perioada 2008-2012, deputatul ales în Colegiul Drăgăşani a avut 17 iniţiative legislative, 14 respinse. În acest mandat, Vasile Bleotu are 8 proiecte legislative şi a luat cuvântul doar de două ori, o dată când a depus jurământul. 

Până acum, acesta s-a remarcat în decembrie 2011, când a jignit-o pe şefa Comisiei de Buget, Eugenia Barna, pe care a numit-o „curvă politică”. De asemenea, în ianuarie 2012, numele lui Vasile Bleotu a apărut în presă după ce Agenţia Naţională de Integritate a spus că este incompatibil.

După 13 ani de activitate în Parlament, primarii din Colegiul Drăgaşani, dar şi cetăţenii, continuă să se plângă că deputatul Vasile Bleotu îi vizitează foarte rar.

Parlamentarii din colegiul Râmnicu Vâlcea, activitate bună

Printre parlamentarii cu o activitate bună se numără cei aleşi în colegiul Râmnicu Vâlcea. Democrat liberalul Romeo Rădulescu are 11 luări de cuvânt, 8 declaraţii politice, 36 de întrebări şi interpelări şi 17 iniţiative legislative.  Deputatul social democrat Constantin Rădulescu are 13 întrebări şi interpelări, 7 luări de cuvânt şi 24 de propuneri legislative. 

Romeo Rădulescu şi Constantin Rădulescu. Foto Adevărul.

image

Unul dintre parlamentarii apreciaţi de primari este însă senatorul Adrănel Cotescu pentru că a reuşit să ofere un sprijin concret localităţilor din colegiul său.

„Traian Dobrinescu a venit în Ocnele Mari la comemorarea poetului Vasile Militaru. A luat cuvântul, a vorbit despre fascişti, e un om cult. Atât. Am convenit să mai ţină nişte prelegeri. Deputatul Constantin Rădulescu a venit de vreo trei ori, a făcut deplasări în zonele unde asfaltez. Cu ocazia asta i-am spus şi ce probleme am pentru a comunica mai departe, la Bucureşti. Mi-a dat un tensiometru, un dulap, un cântar şi un stetoscop pentru cabinetul medical din Ocne. Cel mai mult m-a ajutat Adrănel Cotescu. Datorită dânsului vom primi fonduri pe O.G 28, fosta ordonanţă 577, pentru a asfalta 7,5 kilometri de drumuri”, declară primarul Petre Iordache. 

Senatorul Daniel Niţu se apucă de zootehnie

Ales în Colegiul Nord,  Brezoi-Horezu, senatorul Dan Niţu s-a remarcat în primul an de mandat mai mult prin prezenţa în mijlocul vâlcenilor, inclusiv în localităţi care nu fac parte din colegiul său. Acesta e printre puţinii aleşi care recunoaşte că nu e foarte mulţumit de activitatea sa din Parlament. Remus Daniel Niţu este membru în Comisia pentru Agricultură a Senatului şi vrea să devină un exemplu pentru vâlceni investind în acest sector. 

 „Nu sunt foarte mulţumit de activitatea mea de până acum, mi-aş dori să rezolv mult mai multe lucruri pentru oameni. Am avut câteva demersuri foarte bune în agricultură, le-am rezolvat, am un amendament care permite scoaterea din circuitul forestier a 500 de metri pătraţi de teren. Se pot face foarte multe lucruri în acest sector, chiar eu o să investesc în agricultură, poate devenim un model pentru Vâlcea. Vreau să fac o fermă de animale, o plantaţie de viţă-de-vie şi o mică făbricuţă, cu fonduri europene, unde să procesăm noi mierea”, declară senatorul Niţu.

Până în prezent, Remus Daniel Niţu a luat cuvântul de patru ori în plen şi se numără printre semnatarii a şapte proiecte legislative. 

image
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite