FOTO Ce soluţii au găsit autorităţile pentru a nu închide pieţele: „Peste o săptămână toţi ne vom îmbolnăvi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cort în aer liber în centrul oraşului Râmnicu Vâlcea, în locul Pieţei Centrale; Foto Adevărul
Cort în aer liber în centrul oraşului Râmnicu Vâlcea, în locul Pieţei Centrale; Foto Adevărul

După ce s-a anunţat închiderea la nivel naţional a pieţelor agroalimentare ca măsură de limitare a răspândirii noului coronavirus, autorităţile au căutate soluţii pentru desfăşurarea acestei activităţi.

Corturile şi deschiderea spaţiilor închise prin scoaterea geamurilor sunt soluţiile pe care administraţia publică locală din Râmnicu Vâlcea le-a găsit pentru producători / comercianţi şi clienţii pieţelor agroalimentare. 

Măsurile vin în urma deciziei autorităţilor centrale de a închide pieţele agro-alimentare în vederea limitării răspândirii pandemiei.

GALERIE FOTO CU SOLUŢIILE AUTORITĂŢILOR LOCALE LA ÎNCHIDEREA PIEŢELOR

Primăria Râmnicu Vâlcea a amenajat o piaţă volantă în Scuarul Mircea cel Bătrân, într-un cort, pe o suprafaţă de aproximativ 400 mp. Astfel, de luni, 9 noiembrie, cei 58 de producători care îşi vindeau produsele în Piaţa Centrală şi-au mutat tarabele la câţiva zeci de metri depărtare, chiar în centrul oraşului. 

Într-o piaţă de cartier - Piaţa Ostroveni - s-a decis înlăturarea geamurilor, astfel încât incinta să se transforme într-un spaţiu deschis. Şi se caută soluţii şi pentru Piaţa Nord.

Comercianţii, producătorii şi cumpărătorii au însă păreri împărţite în privinţa soluţiilor găsite de administraţia publică locală, dar la unison s-au arătat împotriva deciziei autorităţilor centrale. Vânzătorii şi-au exprimat disperarea la gândul că timp de o lună, cel puţin, vor trebui să vândă în frig şi au blamat faptul că aceeaşi activitate desfăşurată în cadrul supermarketurilor este posibilă. 

„Agricultura românească, sabotată”

„Magazinele sunt mai aglomerate decât pieţele! Iar acolo nu se ia nici o măsură! Cel mai greu este pentru producătorii bătrâni, pentru ţărani! La supermarketuri e posibil să vândă aceleaşi produse în interior, la noi nu! De ce este sabotată agricultura românească în favoarea produselor din alte ţări?”, au întrebat retoric vânzătorii şi cumpărătorii din pieţele vâlcene la unison. 

image

Soluţiile găsite de Primărie nu par a fi pe placul multor comercianţi / producători: „Peste o săptămână, dacă ne vor ţine în frig, veţi vedea coronavirus în toate pieţele! Ne vom îmbolnăvi de pneumonie. Vom umple spitalele. Murim de frig. Vor să ne omoare! Vor îngheţa şi produsele. S-ar fi putut găsi alte soluţii: termoscanere, distanţare impusă, la fel ca în supermarketuri. Suntem scoşi iarna afară, precum nişte câini!”.

„Vântul bate prin pieţele moderne, iar noi îngheţăm în frig”

„Nici o măsură nu este bună pentru noi, ţăranii prăpădiţi, care trăim de azi pe mâine! Lăsăm să bată vântul prin pieţele noastre moderne şi noi îngheţăm afară! Mulţi dintre noi suntem bătrâni şi bolnavi, dar altă soluţie pentru a supravieţui nu avem! Aşa că acceptăm să stăm şi în frig”, au declarat câţiva producători din Vâlcea, referindu-se la faptul că pieţele din Râmnicu Vâlcea au fost modernizate în ultimii ani. 

Alţii au ameninţat că-şi vor arunca toată marfa: „Acum, mai merge să vinzi, că sunt încă temperaturi pozitive, dar când va veni îngheţul ce vom face? Avem zeci de solarii pline. Vom ajunge să ne aruncăm marfa!”. 

„Închiderea pieţelor, o mare gogomănie”

Oamenii au menţionat că lunar plătesc taxe de 1.000 de lei, pentru condiţii, iar acum, când vor fi nevoiţi să îngheţe, consideră că nu li se mai pare firesc să plătească aceleaşi impozite. „Nu suntem luaţi în serios decât la vot şi atunci când plătim taxele, în rest suntem ai nimănui!”, au mai spus aceştia.

Aceleaşi reacţii le-am întâlnit şi în mediul online: „O mare gogomănie! Erau pieţele aşa de aglomerate? Aici, in Vâlcea, deloc. Am luat varză din faţa Halei (Piaţa Centrală - n.r.). S-au investit atâţia bani să se renoveze pieţele, ca să stea comercianţii, producătorii în condiţii omeneşti, fără să bată vântul, cu apă, mese curate, ca să ajungă iar pe trotuare sau corturi? Ruşine!”.

Alţii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în timp ce pentru pieţari este permisă vânzarea în aer liber, târgurile ocazionale rămân în continuare închise: „Dar pe cei care vând în târg, la Goranu (târg de vechituri din Râmnicu Vâlcea - n.r.) de ce nu-i salvează, sau ei nu sunt oameni, că tot în aer liber este, nu se gândeşte nimeni şi la ei, că poate târgul de la Goranu este singura lor sursa de venit?”.

Vă mai recomandăm şi:

Situaţie controversată la un azil din Vâlcea: bătrânii cu Covid-19, îngrijiţi de o asistentă infectată

Director Romsilva, retrogradat: „Am contestat retrocedarea de păduri către familia ministrului Cîţu“ 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite