FOTO Toate şcolile din judeţul Vâlcea au fost decorate cu tablouri pe care sunt marcate versurile imnului naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii unei fundaţii au dotat toate şcolile din judeţul Vâlcea cu tablouri cu însemne ale României: stema şi drapelul, imnul de stat, dar şi logoul Centenarului.

Ideea a pornit de la un voluntar, într-o discuţie cu preşedintele Fundaţiei Judeţene pentru Tineret (FJT), care s-a plâns că în ziua de astăzi copiii nu mai ştiu nimic despre simbolurile ţării şi nici măcar versurile imnului naţional. Şi cum nu poţi să critici un lucru fără să vii şi cu o soluţie în loc, ong-iştii au venit şi cu o propunere.

„Aşa s-a născut această idee. Şi chiar dacă unii ne vor acuza că suntem nostalgici, fiindcă este o idee practicată pe vremea comunismului, scopul nostru nu are nimic de-a face cu acea perioadă, ci doar cu dorinţa de a reaprinde sentimentul de identitate, de mândrie şi de dragoste faţă de ţară în inima tinerelor generaţii. Şi cum să simţi toate aceste lucruri dacă nu cunoşti versurile imnului şi nu le înţelegi, dacă habar n-ai cum arată stema ţării tale sau cum arată drapelul?”, întreabă retoric preşedintele FJT Vâlcea, Ovidiu  Udrescu.   

Astfel a luat naştere proiectul „Centenarul - orizont de moştenire şi perspective pentru tineri ”, adresat elevilor din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal din judeţul Vâlcea, în perioda martie - iunie 2018, derulat de FJT în parteneriat cu IŞJ Vâlcea. 

S-a urmărit instruirea, educarea şi formarea tineretului în spiritul promovării valorilor naţionale; cultivarea valorilor cetăţeniei active; precum şi revitalizarea sentimentului patriotic şi a identităţii naţionale în rândul elevilor.

image

Pe lângă tablourile cu însemne s-au realizat şi dezbateri ce au avut ca temă Centenarul cu moştenirea şi perspectivele sale pentru tineri şi prezentarea unor comunicări ştiinţifice ale cadrelor didactice şi elevilor. Tablourile au fost apoi distribuite către toate unităţile de învăţământ, 126 la număr, şi au fost montate în holul de la intrare. Într-o mică parte dintre şcoli au fost dotate toate clasele cu valorile şi simbolurile româneşti.

„S-a plecat de la scopul Fundaţiei Judeţene de Tineret care este acela de instruire, educare şi formare a tineretului în spiritul tradiţiilor umaniste, al valorilor democraţiei şi aspiraţiilor societăţii româneşti. Ne aflăm în plin proces de desfăşurare a activităţilor privind Centenarul Marii Uniri, iar proiectul nostru a avut în vedere acest lucru. Toate la un loc, dar şi nevoia stringentă în rândul tinerilor de a cunoaşte simbolurile şi valorile româneşti, ne-au determinat ca împreună cu partenerii noştri să facem ceva în acest sens: să dotăm unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Vâlcea cu tablouri ce conţin următoarele elemente: imnul de stat, stema şi drapelul României, logo-ul Centenarului şi siglele IŞJ Vâlcea şi FJT Vâlcea”, explică iniţiatorul.

image

„Pe lângă cele 126 de şcoli care au fost dotate cu câte un tablou, au existat şi câteva unităţi unde s-a dorit să existe aceste însemne în toate clasele: Şcoala Gimnazială Sat Gura Văii; Şcoala Primară Sat Olteni; Şcoala Gimnazială Buneşti; Şcoala Gimnazială Glăvile; Şcoala Gimnazială Măgura; Şcoala Gimnazială Buleta; Şcoala Gimnazială Govora-Sat; Şcoala Gimnazială Pesceana; Şcoala Gimnazială nr. 5 Rm. Vâlcea. Proiectul s-a bucurat şi de sprijinul substanţial oferit de către Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Tinerilor Vâlcea şi S.C. Kynita S.R.L., care au dorit să aducă în acest mod omagiul şi recunoştinţa lor cu ocazia împlinirii a 100 de ani de când bunicii şi străbunicii noştri au creat România Mare”, declară pentru Adevărul preşedintele FJT Vâlcea.

Despre reacţiile primite, Ovidiu Udrescu mai spune: „Am fost întâmpinaţi extraordinar de frumos, peste tot unde am fost, şi la şcoli, dar şi la Inspectoratul Şcolar care a îmbrăţişat imediat propunerea noastră. Au existat profesori care chiar au plâns. Nu este mare lucru, pentru unii, pentru noi şi partenerii noştri a fost însă un efort. Dar este un început. Ne uităm la copii şi-i blamăm că nu cunosc imnul, că nu ştiu ce este aceea o stemă, dar nu le oferim nici o alternativă. Ne plângem că ne-am pierdut valorile, că nu ştiu ce înseamnă patriotismul. Trebuie să le insuflăm aceste valori, poate văzându-le zi de zi vor înţelege mai multe despre ei, despre străbunii lor, despre mândria de a fi român. Şi repet, chiar dacă nu e mare lucru, este un început: o sămânţă pe care noi o sădim în Anul Centenarului”. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite