FOTO Regina Maria, în ipostaze fermecătoare. Cum este plimbat patrimoniul regal prin ţară, după ce muzeul a fost evacuat din Castelul Bran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Regina Maria - arta regală în istoria Branului” - expoziţie temporară la Vâlcea Foto colaj
„Regina Maria - arta regală în istoria Branului” - expoziţie temporară la Vâlcea Foto colaj

Colecţiile Reginei Maria de la Castelul Bran, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Bran, sunt expuse în mai multe zone ale ţării.

GALERIE FOTO

Mai multe cadre expoziţionale care au menirea de a reda atmosfera interbelică a Castelului Bran, prin care este omagiată personalitatea complexă a Reginei Maria, sunt găzduite de o serie de muzee din ţara noastră. 

Expoziţiile temporare sunt şi urmare a faptului că în lipsa unui imobil propriu, după ce Castelul Bran şi Vama Medievală au fost restituite proprietarilor, Muzeul Naţional Bran nu mai deţine un spaţiu pe măsura bogatului său patrimoniu. „Acum, pentru că spaţiile de expoziţie nu sunt foarte generoase, dar oricum sunt bune, în intenţia de a face cunoscut patrimoniul regal din colecţia de la Bran, am deschis câteva expoziţii prin ţară – una este la Muzeul Judeţean Ialomiţa, una este la Cetatea Făgăraşului, acum este aici la Râmnicu Vâlcea”, a explicat dr. Mihail Gorgoi, directorul general al Muzeului Naţional Bran, în deschiderea expoziţiei de la Vâlcea, din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie „Aurel Sacerdoţeanu”: „Regina Maria - arta regală în istoria Branului”. 

„Este un moment trist să pierzi valori pe care alţii nu le-au retrocedat niciodată”

Cum s-a ajuns ca Muzeul Bran să fie astăzi găzduit într-o locaţie privată, care nu poate asigura necesarul de spaţiu, am aflat din aceeaşi sursă: „După 90, printr-o politică de retrocedări, din care unele pe bună dreptate, Statul Român a pierdut şi Castelul Peleş, Pelişor, a pierdut şi Castelul Bran, a pierdut multe monumente din ţară. Era cât pe aici să piardă şi Castelul Hunedoara – s-au găsit şi urmaşi ai lui Vlad Ţepeş, undeva. Este un moment trist pentru cultura românească şi chiar pentru Stat în general - să pierzi nişte valori pe care alţii, din alte zone importante din Europa, nu le-au retrocedat niciodată. Vă duceţi în Franţa şi în orice altă ţară dezvoltată: castelele, palatele aparţin Statului. De aceea, vedeţi Muzeul Luvru, Fontainebleau şi multe altele” 

image
Regina Maria şi Castelul Bran Foto colaj - sursa castelulbran ro

A fost o mare nedreptate, atât pentru Regina Maria, cât şi pentru toată zona care a iubit-o”

Numai că în România nu s-a pus acces pe salvarea acestui patrimoniu imobiliar, motiv pentru care: „După retrocedarea Castelului Bran, Muzeul Naţional Bran a trebui să fie mutat în Vama Medievală cu tot patrimoniul creat de Regina Maria. Iar de un an, pentru că cei care au preluat castelul, au scos Statul şi din Vama Medievală, a trebuit să relocăm muzeul undeva, într-o zonă centrală din localitatea Bran. A fost o ceartă, eu am fost detaşat de la Ministerul Culturii în acest sens, pentru a salva un muzeu de la desfiinţare.  Pentru că în 2016 se luase deja decizia ca muzeul să fie desfiinţat şi împărţit patrimoniul, ceea ce a fost o mare nedreptate, atât pentru Regina Maria care a iubit Branul şi care a creat acest patrimoniu la Bran cât şi pentru toată zona care, la fel, a iubit-o pe Regina Maria care merita un astfel de muzeu”, a mai spus directorul Gorgoi.

Acesta este motivul pentru care timp de o lună şi vâlcenii, alături de iubitori ai artei şi regalităţii din Câmpulung şi Curtea de Argeş, unde s-au mai deschis expoziţii similare, se pot bucura de obiectele provenite din colecţiile regale de la Castelul Bran, parte dintr-un patrimoniu muzeal cultural de o mare valoare artistică, istorică, documentară şi etnografică. 

Branul, donat reginei, confiscat de comunişti, transformat în muzeu, apoi retrocedat

Castelul Bran, dăruit / donat în 1920 Reginei Maria chiar de către Consiliul Orăşenesc Braşov, ca recunoştinţă pentru contribuţia sa la înfăptuirea României Mari, prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a reprezentat una dintre casele de vis ale suveranei. În fapt, a fost locul pe care l-a iubit cel mai mult după Balcic.

„Alături de Palatul de la Balcic, Castelul Bran este cea mai dragă reşedinţă de vară reginei care, cu fantezia-i cunoscută, a transformat solida şi aparent neprimitoarea cetate într-o caldă şi tihnită reşedinţă de vară. Răsărind parcă din stâncă, Castelul a atras-o pe Regina Maria nu numai prin poziţia sa unică şi deschizătoare a unor perspective unice, dar şi prin ambianţa medievală în care suverana s-a integrat perfect”. 

    

Colecţia Casele de Vis ale Reginei Maria - Castelul Bran - cea mai mare încăpere - salonul de muzică şi biblioteca reginei Foto peles ro

A stăpânit Branul până la trecerea sa în nefiinţă, în 1938, perioadă în care castelul a cunoscut cea mai înfloritoare stare din istoria sa. O perioadă în care, suverana a adus aici şi a creat un patrimoniu de excepţie, extrem de valoros, pus în valoare cu ajutorul documentelor, imaginilor şi chiar a memoriilor lăsate de regină. 

Lăsat moştenire fiicei sale - principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea, în 1948, Castelul Bran a intrat în posesia Statului român, după ce familia regală a fost expulzată din ţară. Abandonat şi devastat, a fost redeschis în 1956, fiind amenajat, parţial, ca muzeu de istorie şi artă feudală. Din 1987, până în 1993, s-a aflat în restaurare. 

Expoziţia cu 59 de piese autentice aparţinând Reginei Maria

59 de piese provenite din donaţii, cadouri sau cumpărate de suverană sunt găzduite acum de expoziţia temporară de la Vâlcea, în care regăsim: căni, farfurii cu sigiul regal, farfurii cu chipul reginei Maria, sfeşnice, icoane la care s-a închinat, tablouri care i-au fost dăruite de-a lungul vieţii, piese de mobilier, cărţi din biblioteca regală, obiecte decorative, fotografii. 

„Această expoziţie conţine artefacte dăruite reginei – cadouri. Sunt aici cărţi pe care le-a adus cu ea din Marea Britanie, pe unele şi-a făcut tot felul de adnotări, pe care dumneavoastră le puteţi admira. Sunt, de exemplu, vase de ceramică, vase de porţelan cu chipul şi cu efigia casei regale, a Reginei Maria, a prinţului moştenitor Carol al II-lea, al Regelui Carol I, dar şi a soţului ei - Regele Ferdinand... Expoziţia a fost gândită astfel încât să integreze şi judeţul Vâlcea. Pe simezele muzeului sunt expuse şi foarte multe citate pe care noi le-am scos din „Memoriile Reginei Maria” şi care se referă la judeţul nostru, legate de Cula Duca, unde Reginei Maria i-a plăcut foarte mult să stea, despre biserica din Urşani pe care a îndrăgit-o foarte mult şi căreia i-a recunoscut valoarea, atât arhitecturală cât şi murală, dar şi despre Mânăstirea Hurezi", a mai precizat directorul muzeului vâlcean, Claudiu Tulugea.

„Regina Maria - arta regală în istoria Branului” - expoziţie temporară la Vâlcea Foto afiş prezentare

„Este un patrimoniu de excepţie”, a recunoscut şi dr. Mihail Gorgoi, managerul Muzeului Bran, precizând: „Este tot ce şi-a dorit Regina Maria să aibă în cuibul său de suflet de la Bran. Multe dintre obiectele de la Bran sunt desenate sau proiectate de Regina Maria, iar la Bran s-a creat un stil de mobilier Bran care există în istoria mobilierului românesc. Am numit-o „Regina neamului românesc” într-o lucrare pentru istoria Ţării Făgăraşului, pentru că a fost cea mai mare personalitate a noastră în epoca respectivă. Este cea care, şi trebuie să recunoaştem, a avut un cuvânt determinant în Marea Unire”.

Obiecte autentice executate la comanda Reginei Maria, de care pomenea directorul Muzeului Bran, au fost făcute chiar de către de către arhitectul curţii regale, Karl Liman.

144 de ani de la naşterea suveranei

Expoziţia de la Vâlcea este găzduită chiar în perioada în care s-au împlinit 144 de la naşterea Reginei Maria - 29 octombrie. Recent, la Paris a fost ridicată o statuie în cinstea suveranei, iar o stradă din marea capitală mondială îi va purta numele. 

„Acest lucru se datorează recunoaşterii pe plan internaţional a valorii şi a puterii de muncă pe care suverana le-a pus în slujba unei ţări care a adaptat-o”, a menţionat şi directorul Muzeului de Istorie din Vâlcea, Claudiu Tulugea. 

Regina Maria, de origine britanică după tată - ducele Alfred de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria a Marii Britanii şi al prinţului Alfred de Saxa Coburg-Gotha şi orgine rusă după mamă - Marea Ducesă a Rusiei, Maria Alexandrovna, fiica ţarului Alexandru al II-lea şi a Mariei Alexandrovna, a venit în România la 17 ani. A devinit regină a României în urma căsătoriei (1893) cu principele moştenitor Ferdinand al României, nepotul de frate al Regelui Carol I, după moartea acestuia din urmă, în 1914. 

Expoziţia Reginei Maria Foto Muzeul Bran

„Prin jurământul rostit în faţa poporului român a devenit mai româncă decât românii”

„Odată cu primii paşi pe care i-a făcut pe pământ românesc, prin jurământul pe care care l-a rostit în faţa poporului român a devenit mai româncă decât românii. Dovada este această expoziţie: a promovat folclorul românesc, prin portul de costum popular, aşa cum nimeni nu a făcut-o; a promovat interesele României la casele regale din Europa cu care era înrudită în majoritatea cazurilor”, a mai precizat directorul Tulugea.

Deşi străină, va iubi şi va îndrăgi până la moarte ţara de adopţie, devenind un simbol al iubirii şi al unităţii naţionale, fiind considerată cel mai important ambasador al României Interbelice. Destinul săi s-a confundat cu destinul poporului nostru, lucru pe care l-a recunoscut şi ea însăşi: „Când am îmbrăţişat noua naţionalitate, m-am străduit să devin româncă”.

Intervenţia directă a Reginei Maria a fost hotărâtoare în evenimentele din 1918 – Marea Unire – când „s-a deplasat personal la Paris să vorbească în numele ţării. A marcat Primul Război Mondial cu curajul Romanovilor şi impetuozitatea Reginei Victoria. A fost prezentă fără nici o teamă, fără nici o rezervă, fără nici o reţinere pe front, în tranşee, în spitale, şi a devenit pentru totdeauna „mama răniţilor”. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite